IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Veszélyes lehet az emberi életre az AirTag?

Az ausztrál Officeworks kereskedelmi láncolat kivonta az AirTageket az értékesítésből a lehetséges biztonsági problémák miatt, melyet a nyomkövető bilétákban használt gombelemek könnyű hozzáférhetősége jelent.

Hétfőn egy rakat Reddit poszt jelent meg, amelyekben azt állították, hogy az áruház nem kínálja eladásra az AirTageket, annak ellenére, hogy az eladók megerősítették, hogy pénteken adtak el belőlük. Az Officeworks egyik képviselője ezután állítólag közölte, hogy az AirTageket a gombelemek hozzáférhetőségével kapcsolatos biztonsági aggályok miatt visszavonták az értékesítésből.

Az elérhetőség hiánya nem csak a fizikai üzletekre korlátozódott, mivel a kiskereskedő weboldaláról is eltávolították az Apple ezen termékét.

A Gizmodónak küldött e-mailben az Officeworks megerősítette, hogy az AirTag termékcsalád “átmenetileg nem lesz megvásárolható”, és hogy “az Ausztrál Verseny- és Fogyasztói Bizottság további iránymutatásáig” nem lesz raktáron.

“Az Officeworks továbbra is együttműködik az Apple-lel a biztonsági aggályok kezelése érdekében” – tette hozzá a kiskereskedő, de nem volt hajlandó pontosan megmondani, hogy mik ezek az aggályok.

Úgy tűnik, hogy az Officeworks az egyetlen nagyobb kiskereskedő, amely eddig kivonta a terméket az értékesítésből, de a szabályozó hatóságok bevonásával ez változhat.

“Az ACCC tudomást szerzett azokról a jelentésekről, amelyek az AirTagben lévő gombelemek hozzáférhetőségével kapcsolatos aggályokat vetnek fel” – mondta a jelentésnek egy szóvivő. Az ACCC hozzátette, elvárja, hogy a biztonsági problémákról tudomást szerző szállítók “önkéntes visszahívást hajtsanak végre, hogy tájékoztassák a fogyasztókat a kockázatról, kezeljék a biztonsági problémát, vagy kivonják a terméket a forgalomból”.

Az Apple válasza a problémára az, hogy az AirTag “úgy lett kialakítva, hogy megfeleljen a nemzetközi gyermekbiztonsági előírásoknak, beleértve az ausztráliaiakat is, mivel a felhasználó által cserélhető akkumulátorhoz való hozzáféréshez kétlépcsős nyomó- és fordítómechanizmus szükséges”. Az Apple azt is állítja, hogy szorosan követi az előírásokat, és dolgozik azon, hogy termékeik jóval az előírt határidő előtt megfeleljenek az új szabványoknak, beleértve a csomagcímkézésre vonatkozóakat is.

Forrás: AppleInsider

A gombelemes akkumulátorok jelenleg nagy biztonsági problémát jelentenek Ausztráliában, a Product Safety Australia becslései szerint hetente 20 gyermeket visznek kórházba, miután elemet nyeltek. Az országban 2013 óta három olyan esetről tudnak, amikor gyermekek haltak meg az elemek lenyelése után. 2020 novemberében az ACCC kampányt indított, amelyben a nyilvánosságot a gyermekek elemelnyelésének veszélyeiről tájékoztatta.

Ausztráliában a közelmúltban a csomagolásra vonatkozó szabályok is változtak, amelyek előírják a gombelemeket tartalmazó termékek esetében a figyelmeztető szimbólumok feltüntetését, valamint a mellékelt dokumentációban a különleges információk hozzáadását. Ezek a szabályok azonban csak 2022. június 21-én lépnek érvénybe, ami azt jelenti, hogy jelenleg nem feltétlenül vonatkoznak az AirTag csomagolására.

Ezek után már meg sem lepődök rajta, hogy a gépjárművek akkumulátorára mért van ráírva, hogy ne idd ki belőle a savat…

Forrás: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó