IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Intel továbbra is le szeretné nyomni az Apple processzorait

Az Inteltől kiszivárgott fejlesztési terv szerint a vállalat olyan új CPU-kat fejleszt, amelyek célja, hogy 2023 végére vagy 2024 elejére, azaz majdnem két évvel az új Apple chipek debütálása után, felülmúlják az Apple 14 hüvelykes MacBook Próját.

Az Intel terve, amelyet eredetileg az AdoredTV szivárogtatott ki, és a Wccftech értelmezett, kifejezetten azt állítja, hogy az Intel az Arrow Lake sorozatával az Apple 14 colos MacBook Prójának akar konkurenciát állítani. A terv szerint az Intel 15. generációs Arrow Lake processzorai 2023 végére vagy 2024 elejére készülhetnek el, és a prioritás a nagy teljesítmény biztosítása a minimális energiafelhasználás mellett.

Az Arrow Lake esetében úgy tűnik, hogy az Intel a mobilokat helyezi előtérbe az asztali gépekkel szemben, és bár lesznek Arrow Lake-S és Arrow Lake-P CPU-k is, a vállalat célja, hogy kifejezetten a 15. generációs mobilitási CPU-kat állítsa elő először, hogy az Apple következő generációs MacBook 14″-os laptopjaival megbirkózzon. A kiszivárgott útiterv alapján úgy tűnik, hogy 2022 végére, 2023 elejére elkészülnek az első mérnöki minták, a QS chipeket 2023 harmadik negyedévében adják ki, a végleges gyártás pedig ugyanebben a negyedévben kezdődik. Végül pedig a CPU-k 2023 negyedik negyedévében lesznek készen az RTS (Ready To Ship) gyártásra. Ez tehát azt jelenti, hogy a következő generációs Arrow Lake mobil CPU-család 2023 végére vagy 2024 elejére várható.

A terv azt is tartalmazza, hogy az Intel a TSMC 3 nm-es eljárását fogja használni. Az Apple jelenleg az 5 nm-es eljárást használja a legújabb chipjeihez, és várhatóan 2023-ban az M3 Apple Silicon chip és az iPhone 15-ben lévő A17 chip esetében a 3 nm-es chiparchitektúrát alkalmazza.

Az Intel papíron már most legyőzte az Apple M1 Max chipjét, ha eltekintünk a magas energiafogyasztástól és a gyenge akkumulátor-üzemidőtől. A benchmarkok azt mutatják, hogy az Intel legújabb Core i9 processzorai a teszteken magasabb pontszámot kaptak, mint az Apple M1 Max chipje, de ezt a 4%-os teljesítménynövekedést ellensúlyozza az Apple chipjeihez képest jelentősen csökkentett akkumulátor-üzemidő. A tesztek szerint az Intel legújabb i9-es Core chipjével ellátott laptop mindössze hat órán át bírja a videolejátszást. Ehhez képest az Apple a legújabb 16 hüvelykes MacBook Prót úgy reklámozza, hogy akár 21 órás akkumulátor-üzemidővel rendelkezik offline videolejátszás esetén.

Amióta az Apple 2020 nyarán bejelentette, hogy szakít az Intellel, lassan áttér a Mac-jeiben az egyedi gyártású chipekre. Az Apple eddig négy laptopot adott ki Apple Siliconnal, két asztali számítógép mellett. Néhány héten belül az Apple várhatóan legalább egy új saját processzoral ellátott Macet jelent be, a lehetőségek között szerepel egy új csúcskategóriás Mac mini és az alacsonyabb árfekvésű 13 hüvelykes MacBook Pro frissítése.

Forrás: XDA Developers

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó