IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az Inteles Macek már nem támogatják a Windows 11-et

A Microsoft bemutatta a Windows 11-et, a PC-s operációs rendszerének következő nagyobb frissítését. Bár a rendszer frissített dizájnnal és még emulált Android-alkalmazások futtatásának lehetőségével is rendelkezik, nem mindenki tudja majd telepíteni az új verziót. A Windows 11-et ugyanis hivatalosan egyetlen Intel Mac sem fogja támogatni.

A Windows jellemzően arról ismert, hogy többféle gépen is fut, de idén a Microsoft úgy tűnik, hogy a Windows 11 futtatásához szükséges hardverkövetelményeket megemelte. Amint elérhetővé válik, a frissítéshez 64 bites, 1 GHz-es vagy gyorsabb processzor, legalább 4 GB RAM és 64 GB tárhely, DirectX 12 kompatibilis grafikus kártya, valamint a TPM 2.0 támogatása szükséges.

Mi a TPM 2.0? A TPM, vagyis a Trusted Platform Module egy olyan chip, amely a számítógép alaplapjába vagy firmware-ébe van beépítve, és az operációs rendszer biztonságának integritását biztosítja, hasonlóan ahhoz, amit a Secure Enclave a Maceken. Ez vezérelheti a kriptográfiai kulcsokat, a DRM-kezelést és egyebeket.

A probléma az, hogy nem minden számítógép rendelkezik TPM 2.0-val, mivel 2014-ben vezették be. Ha pedig egy egyedi építésű asztali PC-ről van szó, nagy az esélye, hogy nincs benne TPM chip (bár hozzá lehet adni egyet). Egy másik dokumentumban a Microsoft minden olyan processzort felsorol, amely képes a Windows 11 futtatására, és a legtöbbjüket 2017 után vezették be.

De mi a helyzet a Macekkel? Nos, még ha van is olyan Maced, amely az Intel processzorok legújabb generációival rendelkezik (érdemes megjegyezni, hogy egyetlen Apple Silicon Mac sem futtatja natívan a Windowst), valószínűleg nem fogod tudni futtatni rajta a Windows 11-et – legalábbis hivatalosan nem.

Az Apple soha nem nyújtott támogatást a TPM 2.0 szabványhoz az Intel Maceken, így ezek egyike sem kompatibilis a Windows legújabb verziójával. Ha lefuttatod a Microsoft által kiadott eszközt, amellyel ellenőrizheted, hogy a számítógéped rendelkezik-e a Windows 11 futtatásához szükséges hardverrel, egy olyan üzenetet kapsz, hogy “ez a számítógép nem tudja futtatni a Windows 11-et”.

Elméletileg az Apple frissíthetné Intel gépeinek firmware-ét, hogy a processzor segítségével lehetővé tegye a TPM 2.0 támogatást, de ez valószínűtlennek tűnik, mivel az Apple lassan kivonul az Intel Macekből, és még az új M1-es Macek sem kompatibilisek a Windows egyik verziójával sem.

Más szóval azok számára, akik a Windows 11-et szeretnék futtatni Macen, egyelőre az egyetlen lehetőség egy virtuális gép használata, mivel a Boot Campen keresztül nem fog működni. A Windows 11 ingyenes frissítésként érkezik idén ősszel. Addig is csatlakozz a Windows Insider béta programhoz, hogy már most szeretnéd kipróbálni az új operációs rendszert.

Forrás és borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó