IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az iOS 14.5 még a maszkos feloldás problémáját is orvosolja

Az Apple tegnap este kiadta az iOS és iPadOS 14.5-ös verziójának első béta csomagját. Amellett, hogy a frissítés valódi változás-cunamit hoz, egyben az éles verzió érkezése a határidő az alkalmazások fejlesztői számára, hogy együttműködjenek az Apple előirányzékolt adatvédelmi változásaival is. Nézzük, miben állnak az újdonságok.

iPhone zárolásának feloldása Apple Watchcsal

iOS 14.5-öt és watchOS 7.4-et futtatva az Apple megkönnyíti az iPhone-ok feloldását, amikor maszkot viselünk. Érkezik az új “Feloldás Apple Watchcsal” funkció, amely lehetővé teszi az iPhone-ok számára, hogy másodlagos hitelesítési módszerként használjuk a feloldott és hitelesített Apple Watchunkat.

iphone apple watch unlock

Ez egyben azt is jelenti, hogy nem kell levennünk a maszkunkat vagy bepötyögni a jelkódunk a telefonunk feloldásához, ha ez a funkció engedélyezve van. Ehhez mindössze az iOS 14.5 rendszert futtató iPhone-ra és egy watchOS 7.4 rendszert futtató Apple Watchra van szükség. A Series 3-nál régebbi órák tulajdonosai számára így ismételten nem nyújt megoldást az Apple. 🙁

A feloldott Apple Watch párosítható a Face ID-val az iPhone‌ zárolásának feloldásához anélkül, hogy meg kellene adnia a jelkódot, de nem használható az Apple Pay vagy az App Store vásárlások hitelesítésére. Ehhez továbbra is teljes arcazonosításra vagy jelkódra lesz szükség.

5G támogatás Dual-SIM esetében

Azok, akik az ‌iPhone-ok‌ Dual-SIM funkcióját is használják, örömmel hallják, hogy az iOS 14.5 végül bevezetette az 5G globális támogatását Dual-SIM módban az iPhone 12 modellek esetében.

Ugyanígy 5G fronton egy Reddit thread szerint az iOS 14.5 támogatja a T-Mobile önálló 5G hálózatát is. Az önálló 5G támogatás lehetővé teszi a közvetlen csatlakozást az 5G-s hálózathoz anélkül, hogy szükség lenne LTE hálózaton történő visszacsatolásra, ami jobb hatótávot és alacsonyabb késleltetést tesz lehetővé bizonyos helyzetekben. Arról nincs infónk, hogy ez globális T-s megoldás-e.

AirPlay 2 Apple Fitness+-hoz

Az viszont biztos, hogy a Fitness+ szolgáltatás itthon még nem érhető el. A támogatott országokban viszont az iOS 14.5, iPadOS 14.5 és watchOS 7.4 lehetővé teszi az Apple Fitness+ előfizetők számára, hogy AirPlay kompatibilis okos TV-hez vagy set-top boxhoz csatlakozhassanak. Így Fitness+ app nélkül is lehet nyomn ai TV előtt az ugri-bugrit.

Új kontrollerek támogatása

play station dualsense controller

Az iOS és az iPadOS 14.5 használatával most a legújabb PlayStation 5 DualSense és Xbox Series X kontrollerek is csatlakoztathatók ‌iPhone-hoz‌ és ‌iPadhez‌ játék céljából. Valószínű, hogy az Apple TV is támogatja az új kontrollereket a tvOS 14.5 frissítéssel.

Apple Card Family támogatás

Újabb funkció, ami nálunk nem érhető el. Az Apple engedélyezni, hogy több ember használhassa ugyanazt az Apple Card-fiókot, amely lehetővé teszi a családtagok számára, hogy egyetlen kártyát osszanak meg.

Siri vészhívások

Rene Ritchie szerint az iOS 14.5 rendelkezik olyan funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy a “Hey ‌Siri‌, call emergency” paranccsal Siri hívhassa a segítségnyújtó szerveket. Úgy tűnik, hogy ez az iOS korábbi verzióiban is működik, ezért lehet, hogy csak szerveroldali változás.

Alkalmazáskövetés

app tracking settings ios 14

Az iOS 14.5 kiadásakor a fejlesztőknek meg kell kérniük és meg is kell kapniuk a felhasználó engedélyét a véletlenszerű hirdetési azonosítójuk eléréséhez, amelyet az alkalmazások és webhelyek közötti tevékenység nyomon követésére használnak. Innentől nincs visszaút, kiskapuzás és kivárás. Kötelező lesz mindenki számára és kész.

Változások más alkalmazásokban

Néhány kisebb változtatás történt a Podcastok alkalmazásban. A “Műsorok” alatt található podcastok most már jobban áttekinthetők az epizódok leírásával és a “Folytatás” gombbal. A Keresés fül lehetővé teszi a különböző kategóriák közötti böngészést is, hogy könnyebben megtalálhassuk, amit keresünk.

Lehetőség nyílik az Emlékeztetők alkalmazás listáinak rendezésére esedékesség, létrehozási dátum, prioritás vagy cím szerint, emellett lehetőség nyílik az emlékeztető lista kinyomtatására is, ami olyan funkció, amelyet a felhasználók már régen kérnek.

Vészhelyzeti értesítések

Lehetőségünk nyílik úgy beállítani a funkciót, hogy annak értesítése mindig, minden körülmények közt elérjen hozzánk, még akkor is ha készülékünk le van némítva.

Vízszintes töltőképernyő és Emoji kereső iPaden

Az ‌iPad‌ képernyőjénn az Apple logóval ellátott betöltőképernyő vízszintes helyzetben jelenik meg, ha az ‌iPad‌ éppen úgy van elhelyezve. Nagyon alap, de eddig nem így volt. Illetve az iPhone-ok esetében már korábban befigyelő emoji kereső sáv végre iPaden is elérhető. 

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó