IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az iPadOS 15 új funkcióinak legnagyobb nyertese az Instagram

Az iPadOS 15 alapvető javulást hoz az iPad multitasking használatában olyan funkciókkal, mint az Alkalmazáskönyvtár és a rugalmasabb osztott képernyő kezelés. Bár az iPadOS 15-öt messze ezek a változások határozzák meg, van még egy maroknyi kisebb újdonság, amely javítja a felhasználói élményt az iPaden. Ilyen az iPhone-only alkalmazások kezelésének módja a tableten.

Az iPad az első naptól kezdve képes volt futtatni azokat az iPhone-alkalmazásokat, amelyeknek nincs iPadre optimalizált verziója. Ez úgy kezdődött, hogy a 2010-ben meglévő App Store-katalógust át lehetett vinni az iPadre. A vásárlók hozzáférhettek kedvenc alkalmazásaikhoz, miközben a fejlesztők számára elég idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy telefonos alkalmazásaikat a táblagépre alakítsák.

Egy évtizeddel később már nem szabály, hanem kivétel, hogy egy népszerű alkalmazás létezik iPhone-on, de iPad-en nem. Az Instagram, amelyet a Facebook 1 milliárd dollárért vásárolt meg 10 évvel ezelőtt, még mindig a telefonos alkalmazásokat helyezi előtérbe a táblagépes verzióval szemben.

Csak koncepcióként létezik

Itt jön a képbe az iPadOS 15. Megszűnt az iOS 4-től örökölt viselkedés, miszerint a csak iPhone-ra készült alkalmazások csak akkor működnek, ha az iPadet állítva használod. Mostantól az iPhone-only alkalmazások akkor is kiválóan használhatók, ha az iPadet fekvő tájolásban nézed. A felskálázott iPhone-alkalmazás megtartja a portré elrendezést, miközben forog, mint az iPad-alkalmazások.

Ez azt jelentheti, hogy az Apple lemond arról, hogy a nem optimális felhasználói élményt használva ösztönözze a fejlesztőket arra, hogy iPad-specifikus alkalmazásokat készítsenek, bár ez inkább egy kiegészítő miatt van így. Hiszen az Magic Keyboard miatt az iPad-felhasználók minden eddiginél többet használják a fekvő tájolást. Ez vezetett ahhoz, hogy az Apple nemrégiben frissítette az Apple-logót is a rendszerindításkor, hogy megfeleljen az iPad tájolásának, és valószínűleg ez az oka annak, hogy az iPad most már iPhone-alkalmazásokat is képes futtatni fekvő formátumban.

Az iPadOS 15 nem áll meg itt. Ha az új operációs rendszeren egy olyan alkalmazást nézel, mint az Instagram, akkor más alkalmazásokkal is multitaskingolhatsz Slide Over, Picture-in-Picture vagy Quick Note funkcióban. Mi mást kéne még azon kívül, hogy az Instagram, hogy készítsen iPad-alkalmazást?

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó