IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az iPhone 12 Pro Max lett az elmúlt évek legnagyobb kamera dobása az Apple-nél

A 6,7 hüvelykes iPhone 12 Pro Max komoly hardveres fejlesztéseket tartalmaz, amelyek megkülönböztetik kameráját minden más iPhone-tól.

Hardver ügyileg úgy tűnik, nincs sok különbség az iPhone 12, 12 mini és 12 Pro között a 11-hez képest. Az összes telefon azonos méretű, 12 megapixeles érzékelőt használ a széles, ultraszéles és a Pro modell teleobjektívjeihez, miközben a kameraszigetének alakja és mérete lényegében ugyanaz.

A legnagyobb hardvercsere egy új, héttagú f/1,6-os objektív az elsődleges széles látószögű kamerához. Kisebb rekesznyílás-növekedést eszközölve az iPhone 11 hattaggú f/1.8 objektívjén. Az Apple szerint ez 27 százalékkal javítja a lencse fénygyűjtő képességét, mely gyengébb megvilágítás mellett kissé gyorsabb záridőt vagy kevésbé szemcsés ISO-beállításokat tesz lehetővé. Persze a nagyobb rekeszű objektívek tervezésénél gyakran vannak kompromisszumok az élesség és a teljesítmény terén.

Persze az új hardver mind szép és jó, de a nagyobb fejlesztések valószínűleg abban rejlenek, hogy az Apple szoftvere miként használja az új A14 Bionic processzort. Az iPhone 12 kamerák a Smart HDR 3-mal, az Apple computational fotózásának legújabb generációját hozzák el. Korábban azonosították és optimalizálták az emberek arcát, de most a gépi tanulást használatával már sokkal több mindent ki tudnak igazítani, nem csak az arcokat. Az Apple éjszakai üzemmódja is erősebb teljesítményt követel, amelyet most már az ultraszéles és szelfi kamerákkal is lehet használni.

Az iPhone 12 Pro kamera nem különbözik annyira a sima 12-ben található kamerától, ugyanaz az 52 mm-es f/2.0 teleobjektíven túl, mely a 11 Próban tavaly helyet kapott. A Pro legjobb állóképes funkciója a portrék készítése éjszakai üzemmódban, amely kizárólag a Pro modellekben megtalálható LIDAR szkennert használja.

Ezzel egyidőben az Apple bejelentette a ProRAW formátumot is, mely több adatot tart meg a képfeldolgozás során a szerkesztés nagyobb rugalmassága érdekében. Ez azonban induláskor még nem lesz elérhető.

Az sem világos, hogy miért nem az iPhone 12-höz érkezik – úgy tűnik, nem lenne technikai ok a rendelkezésre állás korlátozására, mivel az A14 processzor minden 12-es szériás eszközben ugyanaz, hacsak extrém RAM-igénye nincs a dolognak. Az Apple hamarosan kiad egy olyan SDK-t is, mely lehetővé teszi, hogy külsős fejlesztők is integrálhassák a PRORaw-t az alkalmazásaikba, így ezek közül néhány valószínűleg az iPhone-okon fog működni.

Ami a videózást illeti, az összes új iPhone továbbra is 4K/60fps csúcsot jelent a hagyományos felvételeknél, az Apple szerint a gyorsabb rekeszű széles lencse segít tisztább felvételek készítésében gyenge megvilágításban is.

Új videojellemző a Dolby Vision felvételek valós időben történő rögzítésének lehetősége, ami lenyűgözően hangzik. A Dolby Vision egy HDR formátum, amely dinamikus metaadatokkal térképezi fel a pontos szín- és fényerőszinteket az egyes jeleneteken. A 12 Pro képes 4K/60fps sebességgel kezelni, míg a 12 teljesítménye 4K/30fps sebességre korlátozódik.

Mindez tökéletesen megkomponált évenkénti frissítések sorozatának hangzik. Tavaly az iPhone 11 és 11 Pro az ultraszéles lencse hozzáadásán túl még kevesebb hardveres fejlesztést tartalmazott elődeivel szemben, ám minőségi ugrás miatt azonnal a ranglista elejére lőtte az Apple-t a telefonos kamera tekintetében. Természetesen még nem tudhatjuk, hogy teljesített a vállalat idén, de a 12 és 12 Prónak továbbra is nagyon versenyképesnek kell lennie.

Az Apple valóban jelentős hardver-változtatásokat hajtott végre ebben az évben – az újításokat csak a legnagyobb és legdrágább modellnek tartották fenn. Lehet, hogy a 6,7 hüvelykes, 1099 dolláros iPhone 12 Pro Max nem fér el könnyen a zsebedben, de ha a lehető legjobb iPhone kamerát szeretnéd, akkor nagy a kísértés, hogy összerakd rá a pénzt.

Nem ez az első eset, hogy az Apple növeli a (leg)nagyobb telefonjában elhelyezett fényképezőgépének képességeit. Az iPhone 6 Plus és 6S Plus OIS volt, míg a standard modellek nem. A 7 és 8 Plushoz teleobjektíveket adtak hozzá, míg a kisebb telefonok esetében az egyetlen kamerához ragaszkodtak.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó