IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

HomePod vs. HomePod mini – nagy testvér a kicsi ellen

A keddi esemény során az Apple bemutatta a HomePod minit, a HomePod kompakt kistestvérét, amely mindössze 99 dollárba kerül.

Sokáig híresztelték, hogy a HomePod mini egy kisebb HomePod lesz. Azonban a mini nem titkolt célja, hogy a hangszóró méretét és árát lecsökkentse a többi gyártó hordozható Bluetooth hangszórókhoz hasonlóvá, szűkítve ezzel a piacon tátongó rést. Azonban bárhogyan is ügyeskednek, a költségek csökkentésének és a fizikai méret zsugorításának mindig ára van. Nézzük, pontosan miben változott a kisebb kivitel az eredeti verzióhoz képest!

Ahogy a név is következtetni enged, a legegyértelműbb változás méret fronton állt be. A HomePod 17,2 cm magasságához és 14,2 cm-es szélességéhez 2,5 kg-os tömeg társul. A mini esetében már csak 8,43 cm magasságról, 9,79 cm szélességről és mindössze 345 grammos tömegről beszélhetünk.

Összességében tehát durván feleakkora lett az eszköz, a mérleg viszont még ennél is nagyobb különbséget mutat. A minihangszóró tömege kb. hetede a nagyobb testvérének. A méretkülönbséget tovább hangsúlyozza az alakváltozás. A HomePodot eddig hengeres alakkal, felül és alul lekerekítve ismerhettük meg. Alul talp, felül kijelző. Most ezt egy sokkal kerekdedebb, labdaszerűbb forma váltotta fel.

Ami viszont nem változott a megjelenésben, az az illesztés nélküli hálós borítás, amit úgy terveztek, hogy ne csak esztétikus legyen, de minimalizálja is a rajta áthaladó hanghullámokra gyakorlott torzító hatását. Ami pedig változott, az a HomePod miniben található hangszórók száma. Nem nagy titok: kevesebb került a minibe.

Az eredeti HomePod tetején helyet kapott egy woofer, a kiváló basszus biztosítása érdekében. Emellé került hét tweeter és minden egyes hangszórónak saját erősítője van, a tökéletes hangzásért.

Nyilvánvaló, hogy mindez nem férhet be fele akkora helyre. Mindezt dobták a fenébe, és egy full-range drivert helyeztek el a gömb alakú hangszóróban egy neodínumos mágnes kíséretében, hogy a basszus kellőképpen mély legyen, a magas hangok pedig tiszták.

A több különálló hangszóróról egyre történő váltás valószínűleg rontja a hangminőséget, de az Apple állítása szerint a cumputational audio algoritmusok segítenek a finomhangolásban, hogy mindig kiegyensúlyozott legyen a hangzás. És mivel a kisebb hangszóróknak általában gondjaik vannak a basszushangokkal, az Apple a mélyhang-kiterjesztés létrehozásához force-cancelling passzív sugárzókat is beépített, amelyek teljesebb hangzást nyújtanak.

Az Apple egy trükköt is felhasznál a tervezés során, hogy egyetlen hangszóróból 360 fokos hangot állítson elő, amit nagyobb számú hangszóró hajt végre a HomePodon. A HomePod mini esetében az a teljes tartományú driver egy akusztikus waveguide felé mutat lefelé, így gyakorlatilag a készülék alján található kúpok tükrözik és terelik a hangokat az oldalakon keresztül.

A fogyitábor másik áldozata a mikrofon. A HomePodban hat mikrofont helyeztek el körbe, hogy minden oldalról megfelelően vehesse a hangot. A HomePod mini esetében a szám négyre csökken, ami kevesebb, de nem olyan éles váltás, mint a hangszórók számánál. Hárman kifelé mutatnak a jobb lefedettség érdekében, míg a negyedik befelé néz, hogy elkülönítse a hangot magától a hangszórótól, és javítsa a hangérzékelést lejátszás közben is.

A hangfeldolgozási feladatok elvégzéséhez a HomePod az A8-at, az egykor az iPhone 6-ot hajtó chipet használja, míg a HomePod mini az újabb S5 chipet fogja munkára. Ez valójában ugyanaz a chip, amelyet az Apple Watch Series 5-ben használnak, így az audio lejátszásának és feldolgozásának képessége, valamint a Siri és más funkciók kezelése már jól megalapozott.

Az S-sorozatú chip integrálása szintén hozzájárulhat a hangszóró energiafogyasztásának csökkentéséhez az A-szériás megfelelőjéhez képest. Bár mindkét modell még mindig egy kábelen keresztül kapja az áramot, így valószínűsíthetően ez nem elsődleges szempont.

Az eredetihez hasonlóan a HomePod mini sztereó párként is használható, ha egy másik HomePod mini mellett használják. A HomePodot és a HomePod minit viszont sajnos nem használhatjuk együtt sztereó párként.

Ahogy az várható volt, a Siri adja a HomePod mini fő intelligenciáját. Ilyen például az új Intercom funkció is, mely lehetővé teszi a családtagok számára, hogy gyorsan rövid üzeneteket küldjenek egymásnak a HomePod vagy a HomePod mini használatával a ház másik részére, valamint az iPhone-okra, iPadekre, az Apple Watchra, az AirPodsokra és a CarPlay-re is egyaránt.

A többfelhasználós támogatásnak köszönhetően, egyedi lejátszási listák és felhasználóspecifikus parancsok érhetők el a Sirin keresztül, ráadásul a digitális asszisztens megtanulja az egyes felhasználók hangját az azonosításhoz.

Az Apple lehetővé tette a HomePod hangszóróként történő használatát házimozi célokra is. Csatlakoztass több hangszórót az Apple TV 4K boxodhoz, és használd ki a kiváló hangminőséget. Sajnos ugyanez nem érhető el a HomePod mini segítségével, max a sztereó lejátszásra lehet rámenni egy pár minivel.

A vezeték nélküli kapcsolatok szempontjából furcsa helyzetben vagyunk, mert az Apple a HomePod minivel egyszerre lép előre és hátra.

Simán vezeték nélküli hálózaton a HomePod jobban teljesít a 802.11ac támogatásával a HomePod mini 802.11n-jével szemben. Vitatható, hogy nincs sok szükség a gyorsabb sebességre, hiszen az audio streaminghez sem kell nagy sávszélesség.

Mindkét modell Bluetooth 5.0 kapcsolaton keresztül csatlakozik, és még támogatja a közelségen alapuló handoff lehetőségét is, amivel a felhasználó az iPhone-ját a hangszóró közelében mozgatva átveheti az irányítást.

Viszont a HomePod mini két olyan technológia hozzáadásának előnyeit élvezi, amelyek nem találhatók meg a HomePodban. Az UWB sokkal zökkenőmentesebb közelségen alapuló kapcsolatokat képes menedzselni az U1 chipkel felszerelt eszközökkel. Ráaadásul az UWB a jövőben akár hasznos lehet AR és helymeghatározó szolgáltatások esetén is.

Érdekes módon a Thread a HomePod miniben is támogatott. A Thread egy intelligens mesh hálózati szabvány, amely lehetővé teszi az eszközök számára, hogy közvetlenül az elosztóhoz csatlakozzanak, és ez kibővítheti az intelligens háztartási gépek kommunikációjának körét. A Thread támogatás beépítése a HomePod minibe azt jelentheti, hogy az Apple intelligens otthoni hubként kívánja használni más Thread támogató eszközök számára a minit.

Ha a hangszórókat összességében nézzük, a HomePod mini kisebb és sokkal könnyebb, mint a HomePod, de alapvetően ugyanazt a funkcionalitást biztosítja, mint régebbi és nagyobb társa.

A HomePod minden bizonnyal jobb több hangszórójának és mikrofonjának köszönhetően, szemben a HomePod miniben használt jelentősen csökkentett számokkal.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó