IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az iPhone 13 Pro GPU-ja erősebb, mint a sima iPhone-é

Bár a vállalat úgy forgalmazza a készülékeket, hogy ugyanazzal a processzorral rendelkeznek, a teljesítmény tekintetében némi különbség van köztük. Az iPhone 13 Pro modellekben található A15 chip GPU-ja ugyanis erősebb, mint a normál iPhone 13 modellekben.

Az A15 Bionic chip hajtja a teljes iPhone 13 termékcsaládot, az iPhone 13 minitől az iPhone 13 Pro Maxig. Az Apple szerint az új CPU két nagy teljesítményű maggal és négy energiahatékony maggal. Bár ezek valószínűleg mindkét modellben ugyanazok, a grafikus teljesítmény különbözik a normál és a Pro modellek között.

Az A15 Bionic chipből származó GPU az iPhone 13 mini és iPhone 13 készülékekben négy maggal rendelkezik, és az Apple szerint 30%-kal jobb grafikus teljesítményt nyújt a konkurenciához képest. Ami az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max modellekben található A15 Bionic chipet illeti, a GPU egy extra maggal rendelkezik, így összesen öt magot tartalmaz, amely akár 50%-kal jobb teljesítményt nyújt a versenytársakhoz képest.

A Pro modellek erősebb GPU-ja összefüggésben lehet a ProRes kodekek támogatásának hozzáadásával. Az Apple az eseményen elmondta, hogy az A15 Bionic új videokódolókat és dekódolókat tartalmaz, amelyek képesek ProRes formátumú videók felvételére és szerkesztésére, amelyek nem csak sok belső tárhelyet foglalnak el (ami az új 1 TB-os modellt eredményezte), de a GPU-tól is sokat követelnek.

Íme, mit mond az Apple az iPhone 13 Pro-ban található A15 Bionic chipről:

Az 5 nanométeres technológiával készült A15 Bionic – a leggyorsabb chip okostelefonban – a Pro termékcsaládban új, ötmagos GPU-t tartalmaz, amely a leggyorsabb grafikus teljesítményt nyújtja bármely okostelefonban, akár 50 százalékkal gyorsabb a vezető versenytársaknál, ideális a videoalkalmazásokhoz, a nagy teljesítményű játékokhoz és az új kamerafunkciókhoz.

Ez is összefügghet az úgynevezett “chip binning” nevű jelenséggel:

Egyetlen chipgyártási folyamat sem tökéletes, és ahogy a folyamat egyre kisebb lesz, úgy nőnek a tökéletes chip előállításának kihívásai. Amikor nanométeres pontossági szinten dolgozol, még a legtisztább tisztaszobában is előfordulnak mikroszkopikus szennyeződések. Ezért a vállalatok gyakran úgy járnak el, hogy megcéloznak egy bizonyos specifikációt, majd elkülönítik azokat a chipeket, amelyek nem érik el azt, és azokat alacsonyabb specifikációjú változatban értékesítik. A chipeket, a szó szerint, egy másik válogatótárolóba (bin) helyezik.

Természetesen az iPhone 13 és az iPhone 13 Pro első szállítmányaiig várnunk kell, hogy megtudjuk a részleteket a két modell közötti teljesítménykülönbségről.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó