IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ennyivel jobb az idei iPad mini, mint a tavalyi iPad Air

A kedden bemutatott új iPad mini számos kulcsfontosságú fejlesztést tartalmaz a tavaly bemutatott 4. generációs iPad Airhez képest. 

Sajnos az Apple nem adta hozzá ezeket az újításokat az iPad Air-hez, hanem úgy döntött, hogy az új iPad mini mellett továbbra is a meglévő modellt árulja. Összeszedtük a két készülék közötti összes különbséget.

Jobb kamerák

Az első legfontosabb különbség a FaceTime-kamera. Az iPad mini egy új, 12 megapixeles, ultraszéles előlapi kamerával rendelkezik, amely az áprilisban bemutatott új iPad Prókhoz hasonlóan középre helyezett. Az iPad Air 7 megapixeles, hagyományos FaceTime HD kamerával rendelkezik. Az iPad mini előlapi kamerája emellett nagyobb f/2,4 rekeszértékkel, 2x-es zoommal, kibővített dinamikatartománnyal a videóknál, valamint 1080p felbontású felvétellel 25 fps, 30 fps és 60 fps sebességgel rendelkezik.

Forrás: Apple

Az iPad mini hátsó kamerája szintén 12 megapixeles, mint az iPad Airé, de négy LED-es True Tone vakut kapott. Ez a kiegészítés feltehetően az iPad mini hordozhatóbb jellegének köszönhető. A videokamera képességei jelentősen javultak. Az iPad mini képes lett 1080p HD videót készíteni 25 fps és 30 fps sebességgel, valamint új, kibővített dinamikatartományt kapott a 30 fps sebességű videókhoz.

Továbbfejlesztett processzor

A másik jelentős hardveres különbség a processzor. Az iPad mini a teljesen új, 5 nanométeres A15 Bionic chipet használja, amely az iPhone 13-ban is megtalálható, míg az iPad Air továbbra is a tavalyi A14-es chippel szerelt.

Apple's A15 Bionic chip powers iPhone 13 with 15 billion transistors, new  graphics and AI - CNET
Forrás: Apple

Amint arról már több helyen is beszámoltunk, az A15-ös processzor csak minimális javulást jelent az A14-es chiphez képest, így a mindennapi használat során nem feltétlenül lesz észrevehető teljesítménybeli különbség. Hosszú távon azonban egy évvel több szoftverfrissítést kaphatsz.

5G kompatibilitás

Az iPad mini cellularos modelljei 5G-kompatibilisek, ellentétben az iPad Airrel, amely továbbra is csak LTE marad. Az Apple 2 további gigabites LTE-sáv kompatibilitást is hozzáadott. Bár az 5G sokak számára nem jelenthet jelentős különbséget, azoknak az embereknek igen, akik olyan területeken élnek, ahol az 5G kiemelkedő és gyorsabb, mint az LTE.

Sűrűbb kijelzőpixelek

Míg az iPad mini és az iPad Air között a legfontosabb különbség a kijelzőik mérete, a kijelzők minősége is eltér. Az iPad mini 2266×1488-as Liquid Retina kijelzővel rendelkezik, és hüvelykenként 326 a pixelek sűrűsége. Az iPad Air kijelzője 2360×1640, és 264 képpont per hüvelyk. Az iPad mini pixelsűrűsége messze felülmúlja az iPad Airét.

Forrás: Apple

A kijelző egyéb jellemzői ugyanazok maradnak, mint az iPad Airé. A mini is rendelkezik True Tone, P3 széles színnel, teljes laminálással és oleofób bevonattal. Emellett az iPad Airhez hasonlóan 500 nits fényerejűvé vált.

Új szezonális színválaszték

Az egyetlen nyilvánvaló vizuális különbség az iPad Air és az iPad mini között a színválaszték. Az iPad mini három vadonatúj színben kapható: rózsaszín, csillagfény és lila a szokásos asztroszürke mellett. Az iPad Air továbbra is égkék, rozéarany, zöld, ezüst és asztroszürke színekben kapható. Más szóval az új iPad mini jobban illeszkedik a legfrissebb Apple eszközökhöz, mint például az iPhone 13 és az Apple Watch Series 7.

Árak és elérhetőség

Az új iPad mini ára 199 990 forintról indul, ~40 000 forinttal kevesebbről, mint az iPad Airé. A javított műszaki specifikációkkal ez egy remek ajánlat. Az egyetlen kulcsfontosságú dolog, amit az iPad minivel elveszítesz, az az intelligens Folio Keyboarddal és a Magic Keyboarddal való kompatibilitás. Bár azok a vásárlók, akik az iPad minit választják, valószínűleg amúgy sem akarják billentyűzettel használni.

Az iPad mini két 64 GB-os és 256 GB-os konfigurációban kapható, opcionális mobilkapcsolattal. Az új iPad mini már most megrendelhető, és jövő pénteken, 24-én lesz kapható a boltokban, illetve kerül kiszállításra.

Ötödik generációs iPad Air?

Nem világos, hogy az Apple mikor frissíti az iPad Airt az iPad minihez hozzáadott funkciókkal, például a jobb kamerákkal, az 5G-vel és az A15 processzorral. A MacOtakara korábban arról számolt be, hogy valamikor 2022-ben láthatunk majd egy új modellt. Ez várhatóan tartalmazni fog továbbfejlesztett kijelzőt, 5G-t, kettős kamerát és még sok mást. Bár kezeljük némi fenntartással. Valószínűleg arra számíthatunk, hogy a következő iPad Air ugyanolyan új színekben fog megjelenni, mint az iPad mini, ha 2022 elején mutatják be.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó