IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az iPhone a legjobb és legnépszerűbb segítségnyújtó eszköz

Az „Americans with Disabilities Act of 1990” harmincadik évfordulója alkalmából a TechCrunch interjút készített számos nagyobb tech cég és szervezet vezetőivel – köztük az Apple-lel is –, arról, hogyan javítja a technológia azok életét, akik mindennap valamilyen segítségre szorulnak.

Az Apple-től Sarah Herrlingert sikerült meginterjúvolni. Herrlinger a vállalat kisegítő lehetőségek fejlesztéséért felelős vezetője. Aki szerint a vállalat mindig is azt vallotta, hogy az akadálymentesség és elérhetőség alapvető emberi jog. Ezt pedig kőkeményen szem előtt tartják termékeik fejlesztése során.

Éppen ezért található egy rakat Kisegítő lehetőség az Apple készülékeiben és minden egyes alkalommal, amikor új főverzió érkezik, garantáltan találhatunk egy-két ilyen irányú újdonságot is a funkciók közt.

Herrlinger szerint az elmúlt évek során az iPhone lett az egyik legerősebb fegyver azok számára, akinek élniük kell valamely kisegítő lehetőséggel.

Az iPhone, mint általános fogyasztói termék történelmi hatása jól dokumentálva van. De az már kevésbé elismert, hogy az iPhone és más termékeink milyen befolyásoló hatással vannak a fogyatékossággal élő közösségekre. Az idő múlásával az iPhone a legerősebb és legnépszerűbb segítőkészülékké vált. Leszámolt az eddigi konvenciókkal és megmutatta, hogy az akadálymentesség valójában zökkenőmentesen beépíthető olyan eszközbe, amelyet mindenki képes univerzálisan használni.

Sarah Herrlinger – Apple

Az egyik legnépszerűbb kisegítő lehetőség az iPhone-okban a VoicOver, vagyis a kézmozdulatokon alapuló képernyőolvasó. A funkció lehetővé teszi, hogy azok, akik bármilyen látássérüléssel élnek ugyanúgy navigálhassanak iOS-es (és macOS-es) eszközeiket használva, mint látó társaik.

Az iOS 14 funkciólistája is bizonyítja, hogy van még bőven hová fejlődni. Az idén érkező operációs rendszerben olyan segítő lehetőségek érkeznek, mint a Back Tap, a hátlap többszörös érintési funkiója, a Headphone Accomodation, ami a fülhallgatók finomhangolására szolgál és Sound Recognition, ami segít felismerni a környezetünkben lévő hangokat.

Az egész TechCrunchos interjú egyébként roppant érdekes, érdemes belepillantani a többi nagy céggel készült beszélgetésbe is.

Borítókép:

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó