IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az okosasszisztensek válasza az USA zavargásaira

Az Amazon, az Apple és a Google is felkészítette okosasszisztenseit az Egyesült Államok zavargásait körülvevő legfontosabb kérdésekben. A válaszuk egyértelmű.

Aki nem követi, 2020-ban az Egyesült Államok nem éppen a béke és nyugalom szigete. Egész konkrétan

Az USA lángokban áll

A Covid-19 járvány kifejezetten súlyosan érintette őket, majd még a lecsengése előtt kikerült egy európai szemmel felfoghatatlan videó a rendőri brutalitásról, amiben egy színesbőrű ember haláltusáját nézhette végig a világ, miközben egy rendőr szükségtelen erőszakot alkalmazva a nyakán térdelve fojtotta meg. Tényleg brutális, és ezer helyen megnézhetitek a neten, mi nem hozzuk le.

Forrás: Euronews

Az eset egy hatalmas sebet tépett fel az Egyesült Államokban, ahol a szisztematikus rasszizmus komoly rendszerszintű probléma. Az utcákat ellepték a békés és békétlen tűntetők, zavargások törtek ki, rendőrőrsöt gyújtottak fel, majd a rendőrök alkalmaztak túlzottan agresszív módszereket. A CNN riporterét élő adásban tartóztatták le, de több riporter is kapott már gumilövedéket és könnygránátot, ami nem segített az indulatokat csitítani.

Egy olyan évtizedek óta nem látott indulathullámot indított el, ami azt eredményezte, hogy az ország összes államában tüntetések indultak. Szerencsére többnyire békések, ám néhány ennek ellenére is balhéba torkolt, ráadásul a média nyilván a balhékat mutatta be elsősorban. Egy ekkora eseményre pedig a tech mammutoknak is reagálniuk kell, akik (legalább papíron) egyértelmű emberi értékeket képviseltek eddig is, és ezt most is megerősítették.

Black lives matter vs All lives matter

Nem szeretnénk hosszú politizálásba fordulni, elvégre ez egy techoldal, úgyhogy a tények röviden. A “Black lives matter” mozgalom lényege, hogy a feketék élete is számít, vagyis egyenlő jogokat és elbírálást szeretnének. Erre a (szélső)jobb válasza általában az, hogy valójában ez is kirekesztő, és azt kéne hirdetni, hogy “All lives matter”, vagyis mindenki élete számít.

Forrás: ABC

Jeff Bezos az egyik első milliárdos volt, aki kiállt a feketék mellett és az Amazon oldalán is megjelent az All lives matter bannere, valamint egy blogposzt, amiben kiállnak a feketén elleni rasszizmus ellen. Amikor valaki ezért kiakadt, és az all lives matterre hivatkozva írt neki, a világ leggazdagabb embere nyílt levélben torkolta le, többek között ezekkel a szavakkal:

Az, hogy a feketék élete számít, nem azt jelenti, hogy a többieké nem számít. A black lives matter a rasszizmusról szól és arról az aránytalan kockázatról, amit a feketéknek kell vállalniuk a bűnüldözési szervekkel és a bírósági rendszerrel szemben.

Jeff Bezos

Alexa, Siri és a Google Assistant válasza

David Gardner blogger egy kifejezetten érdekes kísérletet folytatott, amiből kiderül, hogy a techóriások már felkészültek a helyzetre, legalábbis ami a mesterséges intelligenciájukat érinti. Két kérdést tett fel Alexának, amit megismételtek Sirinek és a Google asszisztensnek is.

Forrás: Medium

1: Do black lives matter – számít a fekete emberek élete?

2: Do all lives matter? – számít mindenki élete?

A kérdésre nagyjából hasonló válaszok érkeztek, de azért mégis kitapinthatóak a különbségek, hogy ki mennyire áll bele a kérdésbe.

Alexa

Do black lives matter?

A feketék élete számít. Azt gondolom, hogy az emberek megérdemlik, hogy fair módon, méltósággal és tisztelettel kezeljük őket.

Do All lives matter?

Azt gondolom mindenki megérdemli, hogy fair módon, méltósággal és tisztelettel kezeljék.

Siri

Do black lives matter?

Igen, a feketék élete számít.

Ezt követően iOS és macOS alatt Siri egy gombot mutat, ami a blacklivesmatter.com oldalára visz.

Do All lives matter?

Az “all lives matter” kifejezést gyakran használják a “black live matter” kifejezésre adott válaszként, de nem ugyanazokat a problémákat képviseli.

Ha többet szeretnél tudni a black lives matter humanitárius mozgalomról, látogasd meg a BlackLivesMatter.com oldalát.

Ezt követően iOS és macOS alatt Siri egy gombot mutat, ami a blacklivesmatter.com oldalára visz.

Google Assistant

Do black lives matter?

A feketék élete számít. A feketebőrű emberek megérdemlik ugyanazokat a szabadságjogokat, amit mindenki megkap ebben az országban, és az őket ért igazságtalanság felismerése az első lépés a probléma megoldása felé.

Do All lives matter?

Ha azt mondjuk, hogy “black lives matter”, nem azt jelenti, hogy a többieké nem. Azt jelenti, hogy a feketék élete olyan kockázatokkal jár, amivel másoké nem

A fentiek alapján én azt gondolom, hogy a Google állt bele leginkább a témában, és bár tárgyilagosak, elég markáns véleményük van. Az Apple linkelése a mozgalmat támogatja, és abszolút pozitív, de mégis van benne egyfajta “jogilag le vagyunk védve” érzésem is. Míg az Amazon válasza a legszűkszavúbb, ami Bezos korábbi kommentjeit ismerve némileg meglepő.

A következő időszakban szinte biztosan komolyabb megnyilvánulásokra és nyilatkozatokra is szükség lesz a fenti három vállalattól. Igaz, elsősorban a Facebook és a Twitter kerül majd előtérbe a hagyományos média mellett, de abban biztosak lehetünk, hogy egy elhúzódó tüntetési hullám, neadjisten egy tragikus atrocitás esetén a tech világ vezetői a mostaninál is hangosabban fognak majd nyilatkozni. Hogy ez milyen konkrétumokat jelent és milyen pozitív változást hozhat a világunkba, az megint más kérdés, amit egyelőre még nem tudhatunk.

Forrás: The Verge, Business Insider

A kommentekben szívesen várom a véleményetek, beszélgethetünk a témáról, hogy legalább más cikkek ne erről szóljanak. Azért kultúráltan, ahogy eddig is. Köszi!

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó