IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az új HDMI szabvány mindent megkavarhat

A forrásalapú tónustérképezés (source-based tone mapping) a HDMI 2.1a-val kerül bevezetésre a 2022-es CES-en (Consumer Electronics Show), ez és az újonnan újraértelmezett HDMI 2.1 nem fogja megkönnyíteni a kábelek vásárlását.

A HDMI Forum bejelentette, hogy a HDMI 2.1a a 2022-es CES során kerül bevezetésre. Az új specifikáció a régebbi, 2017-ben bevezetett HDMI 2.1 specifikációt váltja fel, azonban a vásárlók számára kevés változás lesz.

The Verge szerint a HDMI 2.1a a forrásalapú tónustérképezés támogatását adja hozzá az eszközökhöz.

A kiegészítés azt jelenti, hogy az Apple TV vagy a PlayStation 5 képes lesz a HDR tónustérképezést elvégezni, mielőtt az adatokat elküldené a tévének. A folyamatok forráseszközre való áthelyezése csökkentett késleltetési időt, jobb képkalibrációt és jobb vegyes tartalom leképezést jelenthet.

A HDMI Forum szerint ez a frissítés a készülékek firmware-frissítésével teljesülhet. A hardvergyártók azonban még várhatnak a specifikáció bevezetésével az új termékekben.

Forrás: Shutterstock

A HDMI specifikáció nem a legkönnyebben érthető. A HDMI Forum szerint a gyártók nem kötelesek új funkciókat átvenni ahhoz, hogy a termékeket a legújabb specifikációval címkézzék fel. December elején a HDMI Forum tulajdonképpen megszüntette a HDMI 2.0 specifikációt, és a HDMI 2.0-t használó összes eszközt a HDMI 2.1 alcsoportjába sorolta, annak ellenére, hogy az olyan HDMI 2.0-s eszközök, mint a MacBook Pro, nem támogatnak egyes HDMI 2.1 funkciókat.

A gyártóknak egyértelműen fel kell tüntetniük, hogy egy termék mely funkciókkal rendelkezik, de ez nem mindig egyértelmű. A marketing elnevezések gyakran elfedhetik egy kábel vagy port tényleges képességeit, és az azonosító címkéken található információk nem mindig alaposak és megbízhatóak.

A vásárlóknak ugyanilyen ébernek kell lenniük, hogy a megfelelő HDMI-funkciókat biztosítsák, amikor televíziót, monitort vagy kábelt vásárolnak. A CES január 5. és 8. között zajlik, és biztosan mi is csemegézünk majd az ott bemutatott újdonságok között.

Borítókép: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Végre tényleg érkezhet a fonott Lightning kábel

Anikó