IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Véget ér egy korszak: megszűnik a klasszikus BlackBerry-k támogatása

Az iPhone ma az egyik legnépszerűbb okostelefonnak számít a világon, de a 2000-es években a BlackBerry telefonokat valószínűleg az egyik, ha nem a legmenőbb készülékként tartották számon, amit bárki beszerezhetett. Bár a klasszikus BlackBerry-k már régen eltűntek, a vállalat eddig még mindig nyújtott támogatást hozzájuk – de többé már nem.

Hogy hivatalosan is véget vessen egy korszaknak, a BlackBerry csütörtökön bejelentette, hogy megszünteti a BlackBerry OS-t és a BlackBerry 10-et futtató klasszikus BlackBerry okostelefonok támogatását. A vállalat figyelmezteti azokat az ügyfeleket, akik még mindig ezen szoftvereket futtató telefonokat használnak, hogy többé nem kapnak olyan javításokat, amelyek biztosítják, hogy a szolgáltatás vagy a Wi-Fi kapcsolat működőképes maradjon.

This time it's the one, the old BlackBerry smartphones are really going to  die - Gamingsym
Forrás: BlackBerry

Ennek következtében még az olyan alapvető funkciók, mint a hívások, a mobiladatok, az SMS és a segélyhívások is megszűnhetnek a BlackBerry telefonokon. Ez természetesen nem érinti az Androidot futtató BlackBerry-ket. A BlackBerry OS támogatása hivatalosan 2022. január 4-én ér véget.

Emlékeztetőül: a BlackBerry 7.1 OS és korábbi verziók, a BlackBerry 10 szoftverek, a BlackBerry PlayBook OS 2.1 és korábbi verziók számára a korábbi szolgáltatások 2022. január 4. után már nem lesznek elérhetők. Ettől az időponttól kezdődően az ezeket az örökölt szolgáltatásokat és szoftvereket akár szolgáltatói, akár Wi-Fi kapcsolaton keresztül futtató eszközök már nem fognak megbízhatóan működni, beleértve az adatátviteli, telefonhívási, SMS- és 911 funkciókat is.

Az iPhone 2007-ben minden bizonnyal megváltoztatta az egész okostelefon-ipart, de akkoriban egyik telefongyártó sem hitte volna, hogy az Apple ekkora hatással lesz a piacra.

Amikor az Apple bejelentette az első iPhone-t, a RIM – a BlackBerry-t létrehozó vállalat – több vezetője is viccelődött az Apple okostelefonjával kapcsolatban, mivel úgy gondolták, hogy a fogyasztók soha nem akarnak majd egy érintőképernyővel és virtuális billentyűzettel ellátott okostelefont.

The history of Blackberry: The best BlackBerry phones
Forrás: Wikipédia

Mike Lazaridis, a BlackBerry alapítója az iPhone-ról 2007 novemberében: “Próbáljon meg beírni egy weboldalt az Apple iPhone érintőképernyőjén, az igazi kihívás. Nem látod, amit beírsz.”

A fogyasztók azonban nagyon értékelték, hogy egy okostelefon nagy érintőképernyővel rendelkezik. És miközben az iPhone hatalmas világsiker lett, a BlackBerry piaci értéke már az első iPhone megjelenése utáni években csökkent jelentősen, és a vállalat végül elvesztette jelentőségét.

Másrészt az olyan cégek, mint a Samsung, gyorsan követték az Apple útját az érintőképernyős okostelefonokkal, hogy a piacon maradhassanak. Mire a BlackBerry úgy döntött, hogy továbblép az okostelefonjaival, már túl késő volt.

Ha pedig 2021-ben még mindig egy klasszikus BlackBerry-t használ, nos, akkor jobb, ha minél előbb biztonsági mentést készít minden adatáról és lassan vitrinbe helyezi készülékét.

Borítókép: Ars Technica

Kapcsolódó cikkeink

5G-s telefonokkal tér vissza a BlackBerry

Nagy Deborah