IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Befutottak az A15 első benchmark eredményei

Alig egy nappal azután, hogy az Apple bejelentette az iPhone 13 modelleket, máris felbukkant az első Geekbench pontszám. Valaki elvégezte az iPhone 13 Pro CPU és GPU teljesítményének benchmarkingját, és az iPhone 12 Pro előző generációjához képest jelentős teljesítménynövekedés tapasztalható.

Az iPhone 13 Pro, vagyis az iPhone14,2 14216-os Metal pontszámot ért el, ami 55 százalékos növekedést jelent az iPhone 12 Pro 9123-as Metal pontszámához képest.

Az Apple iPhone 13 modelljei A15 chipet tartalmaznak 6 CPU-maggal, köztük két teljesítménymaggal és négy hatékonysági maggal. Mind az iPhone 13, mind az iPhone 13 Pro készülékek ugyanazzal a CPU-val rendelkeznek, de a GPU tekintetében vannak különbségek. Az iPhone 13 és 13 mini modellek 4-magos GPU-val vannak felszerelve, míg a magasabb kategóriás iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max modellek 5-magos GPU-val rendelkeznek.

iphone 13 pro geekbench

Az Apple a Pro modellekben található 5-magos GPU-val ellátott A15 chipet a világ leggyorsabb okostelefon chipjének nevezte, és azt állítja, hogy akár 50%-kal gyorsabb grafikus teljesítményt nyújt, mint bármely más okostelefon chip. A Metal-pontszámokban kimutatott különbség alapján úgy tűnik, hogy ez igaznak tűnik, mivel a Pro modellekben lévő A15 felülmúlja az A14-et. A benchmark azt is megerősíti, hogy a Pro modellek 6 GB RAM-mal rendelkeznek, ahogy azt már az Xcode-ban is láthattuk. Az iPhone 13 és 13 mini modellek 4 GB RAM-mal rendelkeznek.

Senki nem végzett benchmarkot az egyik standard iPhone 13 modellel, így nem tudjuk, hogy hogyan viszonyulnak az előző generációs A14-hez, és nincs benchmarkunk a CPU-ról sem, hogy összehasonlíthassuk a CPU-teljesítményt az A14 és az A15 között. Az Apple keveset mondott az A15 CPU-járól, és ahelyett, hogy az A14-hez hasonlította volna, az Apple inkább azt emelte ki, hogy akár 50%-kal gyorsabb, mint a konkurencia.

Az iPad mini ugyanazt az A15-ös chipet tartalmazza 5 magos GPU-val, amely az iPhone 13 Pro modellekben is megtalálható, így ugyanilyen grafikus teljesítményre számíthatunk az Apple frissített táblagépétől is.

iphone 13 geekbench metal

A grafikus oldalon az iPhone 13 (iPhone14,5 jelzésű) iPhone 13 Metal eredménye 10608-as eredményt mutat az A15 Bionic számára, ami nagyjából 15%-kal magasabb, mint az iPhone 12-ben lévő A14 Bionic eredménye.

Az iPhone 13 Metal pontszáma lényegesen alacsonyabb, mint az iPhone 13 Pro megfelelő 14216 pontja, ami annak köszönhető, hogy a Pro modellek (és az új A15-tel felszerelt iPad mini) 5-magos GPU-val rendelkeznek, míg a normál iPhone 13 modellek 4-magos GPU-t tartalmaznak.

Ami a CPU-teljesítményt illeti, hasonló pontszámokat láthatunk az iPhone 13-as modellcsalád normál és Pro készülékein, mivel mindegyik ugyanazt a 6-magos CPU-összeállítással rendelkezik. A ma beérkező pontszámok áttekintése 1725 körüli egymagos és 4600 körüli többmagos pontszámokat mutat.

a15 geekbench cpu

Ezek a pontszámok nagyjából 10%-os növekedést jelentenek az egymagos teljesítményben és 18%-os növekedést a többmagos teljesítményben az iPhone 12 termékcsaládban található A14 Bionichoz képest.

Mivel eddig csak néhány eredményt regisztráltak a Geekbench adatbázisában, ezek a pontszámok még csak durva becslések, de az átlagos pontszámok idővel egyre stabilabbak lesznek, ahogy egyre több érkezik.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó