IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Bemutatkozik az Apple Watch Series 6 és Apple Watch SE

Fitnesz, wellness, véroxigénszint-mérés, minden, amit a watchOS 7-ből ki lehet hozni.

[…] Az Apple Watch Series 6 teljesen újradefiniálja mindazt, amire az óra képes. Nagy teljesítményű új funkciókkal, köztük a véroxigénszint-szenzorával az Apple Watch még nélkülözhetetlenebbé válik. […] Az Apple Watch SE ötvözi a 6-os sorozat elemeit az Apple Watch legfontosabb jellemzőivel, mindezt megfizethetőbb áron. Örülünk, hogy egy újabb remek lehetőséget kínálunk arra, hogy az ügyfelek kapcsolatban maradhassanak, aktívabbak legyenek és figyelhessenek egészségükre.

Véroxigénszint-mérés

Az Apple Watch Series 6 az eddigi órákhoz képest egy új funkciót hoz, ez pedig az oxigénszaturáció mérése a felhasználók vérében. A véroxigénszint vagy szaturáció, esetleg SpO2 a hemoglobinok oxigénnel való telítettségének mértéke százalékban. A gyakorlatban pedig azt jelzi, mennyire jó testünk oxigénellátása.

Ahhoz, hogy a készülék alkalmazkodni tudjon mindenki bőrtónusához, négy csoportnyi zölddel világító, egy piros és egy infravörös csoport LED-et szereltek az Apple Watch alján található fotodiódás kristály érzékelőbe. Ezzel mérik a csukló erein átfutó vérről visszaverődő fényt.

Az Egészség alkalmazás részét képző véroxigénszint-mérő részben egyedi algoritmusokat használnak, ami aztán mérni tudja 70 és 100% közt a vér aktuális oxigénszintjét. A mérés történhett célzottan is nyugalmi állapotban, de az óra automatikusan is csekkolja oxigénszintünket, pl. alvás közben.

Ez ugye az SE órából teljes egészében kimarad az EKG alkalmazással egyetemben.

Dizájn és teljesítmény

Bár külsőre semmit sem változott a hardver, belsőre annál inkább. Az Apple Watch Series 6 új kétmagos processzorát az iPhone 11-es szériához kifejlesztett A13 Bionic chipek alapján készítették, saját S6-os SiP-vel, ami 20%-kal gyorsabb működést garantál, az appok is jóval gyorsabban nyílnak és marad ugyanúgy a 18 órás aksiidő. Persze ez változhat a felhasználás módjától is. Vajon ebbe beleértendő az alvásmonitorozós idő is?

Míg az Apple Watch SE esetében az S5 SiP már az előző modellekben is meggyőzően működött, Series 3-hoz mérten pedig kétszer gyorsabb működést ígér. És még javítottak mikrofonok és hangszórók minőségén is.

A Series 6-ban már megtalálhatók az Apple saját fejlesztésű U1-es chipjei és Ultra Widebandes antennái, amik sokkal precízebb helymeghatározást tesznek lehetővé és működtetik például a digitális slusszkulcsokat. Akkor ezek szerint az SE nem fogja nyitni az autókat és ajtókat – mert abban nincs U1-es chip.

Emellett az Apple Watch Series 6 még gyorsabban fog tölteni. Mondjuk a kraftra eddig sem panaszkodhattunk, egy hosszabb reggeli rutin alatt simán feltöltött az óra, ha nem volt csutkára merülve. Most 1,5 órás töltési időt ígér az Apple és sokkal optimalizáltabb aksihasználatot bizonyos típusú edzésformáknál, mint pl. a kültéri vagy beltéri futás.

A továbbfejlesztett Always-On Retina kijelző 2,5-szer erősebb fényerőt biztosít még akkor is, ha a felhasználó éppen nem emeli fel a kezét, így sokkal egyszerűbb leolvasni a számlapot még világosabb fényviszonyok közt is. Ez sajnos az SE esetén kimarad, hogy ez mekkora kompromisszumot jelent, azt mindenki döntse el maga.

Always-On magasságmérő

A háttérben is folyamatosan futó magasságmérő folyamatos visszajelzéseket ad arról egész nap, hogy éppen milyen tengerszinthez mért magasságon tartózkodsz. Ehhez olyan komponensek összejátéka kell, mint az energiatakarékos barometrikus magasságmérő, GPS és Wi-Fi. Így még a legkisebb változásokat is pontosan tudja mérni.

Megújult színek és szíjak

A szokásos ezüst, asztroszürke és arany színek mellett idén két új verzió is érkezik az alumínium borításból. Apple Watch Series 6 modelled már választhatod kék és (PRODUCT)RED színben is. Ez egyébként atom baba, kár, hogy az SE esetében nem opció. A rozsdamentes acél borítás esetén az ezüst szín mellé érkezik a grafit (DLC) és arany (PVD) opció is. A különleges Apple Watch Edition esetében a natúr titán borítás mellé már elérhető a fekete titán finish is.

Az SE modell esetében már eggyel konzervatívabb a felhozatal, a szokásos ezüst, asztroszürke és rózsaszín opciók közül választhatunk kizárólag. Viszont ugyanúgy mindkét verzióból van Nike Edition is.

Megújultak a szíjak is. Érkezik a Solo Loop, vagyis körpánt, a Braided Solo Loop, vagyis fonott körpánt és a Leather Link, azaz bőrpánt. Az új sima körpánt speciális UV álló puha szilikonból készült, míg a fonott verziójába 16 000 poliészter szálat fontak bele, természetesen 100% újrahasznosított anyagból. A bőrpánt esetében pedig elfelejthetjük a kapcsokat és a tépőzárakat, a bőrpánt elegánsan öleli át a felhasználó csuklóját, a biztos helyén maradásról pedig dupla mágnes gondoskodik.

watchOS 7

A watchOS 7 olyan újdonságokat tartalmaz a felhasználók számára, mint 7 teljesen új watch face és egyedileg összeállított számlapok megosztási lehetősége. Új egészség és fitnesz funkciók, alvásmonitorozás, kézmosás felismerés és új edzéstípusok.

Ami pedig teljesen újdonság a szülői felügyelethez hasonlatos Family Setup, ennek keretén belül azok a családtagjaink is élvezhetik az Apple Watch adta lehetőségeket, akiknek nincs iPhone-ja. Így helyből rajta tarthatod a szemed a gyerekeken és a nagyin is.

Az árazás pedig idén sem lephet meg senkit. Apple Watch Series 6 esetében a teljesen sima alumínium házas modellekből a 40 mm-es óra kezdő ára 159 990 Ft, míg nagyobb testvére, a 44 mm-es eszköz 169 990 Ft-ért kapható, ha szeretnél bele Cellular opciót is, akkor 199 990 Ft-ról és 209 990 Ft-ról indul a matek. És már aludni sem kell sokat, szeptember 18-án indul is a hivatalos értékesítés.

Míg az Apple Watch SE árszabása egy kicsit szolidabbra sikerült, a 40 mm-es verzió kezdőára 109 990 Ft, a 44 mm-é 119 990 Ft. A Cellular opciót itt a kisebb órába 129 990 Ft-ért vesztegetik, a nagyobb esetén pedig 139 990 Ft-ot kell leszurkolni.

Amikor a Galaxy Watch3-as fellángolásom hidegzuhannyal ért véget, akkor nagyon kötöttem az ebet a karóhoz, hogy akkor is a legjobb Apple Watchot veszem idén, ami létezik, ha törik, ha szakad. Azonban, ha a realitás talaján szeretnék maradni, az idei legjobb választás számomra az SE.

 

Nem mindegy, hogy 110 vagy 160. A véroxigénszint-mérés és EKG számomra annyira nem fontos, az Always-On Display-t pedig 99,9%, hogy azonnal kikapcsolnám, így nem kellett sokat gondolkodnom, hogy azt az 50 rongyot meg akarom-e spórolni. Kicsit csábított a 6-os Watch (PRODUCT)RED színe, de azt hiszem az is csak olyan fellángolás volt, mint a Galaxy Watch3 iránt érzett vonzalmam, majd ha kijön az iPhone…

Anikó

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó