IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Bemutatkozik az iPhone 13-as széria

Hivatalosan is megérkezett az Apple iPhone 13 – az alapszintű, leginkább mainstream modell, amely meghatározza majd az Apple 2021-es telefonkínálatának mércéjét.

A tavalyi évhez hasonlóan a belépőszintű iPhone 13 két változatban érkezik: a 6,1 hüvelykes “normál” modell és a kisebb, 5,4 hüvelykes iPhone 13 Mini. A képernyő továbbra is OLED panel, az oldalak pedig továbbra is alumíniumból készülnek két üveglap közé szorítva.

De ellentétben az iPhone 12-vel, amely jelentős átalakításon esett át, az iPhone 13 ugyanolyan széles megjelenésű, mint a tavalyi modell, csak a Face ID bevágása karcsúsodott, amely 20 százalékkal kisebb, vagyis kevesebb helyet foglal a telefon tetején. Ez nem egészen az a minimalista megjelenés, amit a lyukas kijelzők kínálnak az Androidon, de legalább javult valamicskét a dolog.

A processzor is erősebb: az A15 Bionic, amely az Apple szerint gyorsabb és energiatakarékosabb, mint a tavalyi A14 Bionic chip. Ez még mindig egy 5 nm-es chip és még mindig egy 6-magos CPU (két nagy teljesítményű és négy nagy hatékonyságú maggal) – de az Apple szerint ez a leggyorsabb CPU okostelefonban, akár 50 százalékkal gyorsabb, mint a konkurencia. Azt is mondja, hogy a grafika akár 30 százalékkal gyorsabb, mint a versenytársaké (bár azt nem részletezi, hogy kihez képest).

A legnagyobb változás valójában a tavalyi iPhone 12 Pro Maxból átcsöpögtetett kameratechnológia formájában érkezik: az alap iPhone 13 ugyanazt a felturbózott kamerát kapta, amelyet az Apple 2020-ban debütált a legnagyobb okostelefonjával, a széles kamerához tartozó, fizikailag nagyobb érzékelővel, amely 47 százalékkal nagyobb, mint tavaly, így sötétebb környezetben is több fényt tud rögzíteni, kevesebb zajjal.

Az új széles szenzor egy 12 megapixeles lencse f/1,6-os rekeszértékkel, míg az új 12 megapixeles ultraszéles kamera gyorsabb f/2,4-es lencsével és 120 fokos látómezővel rendelkezik. Az iPhone 13-ban is megtalálható lesz az Apple által tavaly a 12 Pro Maxon bevezetett szenzoreltolásos stabilizációs technológia, amely fizikailag mozgatja a széles szenzort a rezgések csökkentése érdekében.

Az Apple bemutatott egy új filmes módot is a videókhoz, amely lehetővé teszi a rack focus effektust a fókusz megváltoztatására felvétel közben. Videófelvétel közben a cinematic mód valós időben, filmezés közben automatikusan átállítja a fókuszt, intelligens módon váltva, amikor az emberek belépnek a képbe vagy elnéznek a kamerától. A pontosabb irányítás érdekében manuálisan is módosítható a fókusz, vagy rögzíthető egy adott tárgyra. Az előlapi kamera filmes üzemmód-támogatással is rendelkezik majd.

Az Apple az iPhone 12-höz képest javított 5G teljesítményt is ígér, több sávos támogatással a jobb nemzetközi 5G-élmények érdekében. A vállalat ígérete szerint az iPhone az év végére több mint 60 országban és régióban 200 szolgáltatót támogat majd.

Az új iPhone 13 termékcsalád jobb akkumulátor-üzemidőt is kínál majd: az iPhone 13 mini 1,5 órával többet bír majd, mint az iPhone 12 mini, míg a nagyobb iPhone 13-nak akár 2,5 órával több üzemidőt kell nyújtania az iPhone 12-höz képest, köszönhetően a nagyobb akkumulátoroknak, az A15 Bionic jobb teljesítményének, valamint a további szoftveres fejlesztéseknek és optimalizációknak.

Emellett az Apple hivatalosan is bejelentette az iPhone 13 termékcsalád csúcskategóriás részét: az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max készülékeket. Gyorsabb A15 Bionic chipet, három teljesen új kamerát és továbbfejlesztett kijelzőt kapott, akár 120 Hz-es ProMotion nagy frissítési frekvenciájú kijelzővel, amely akár 1000 nits fényerejű is lehet.

Az OLED-képernyők mindkét modellnél a tavalyival megegyező méretűek, 6,1 és 6,7 hüvelykesek, de valamivel kisebb bevágásokkal, amelyek több helyet biztosítanak az iOS állapotsorában.

Az Apple szerint a telefonok teljesen új, három kamerás rendszerrel rendelkeznek. Az ultraszéles kamera jobb fotózási lehetőséget kínál majd gyenge fényviszonyok mellett, a telefotó pedig mostantól 3x-os zoomot kínál, így a három kamera együttesen 6x-os optikai zoomot tesz lehetővé. Mindhárom kamera rendelkezik éjszakai üzemmóddal, és van egy új makró üzemmód is, amellyel mindössze 2 cm-es témák fényképezhetők.

A szoftveres oldalon az Apple új fényképészeti profilokat jelentett be, amelyek úgy néznek ki, mintha kicsit úgy működnének, mint a hagyományos fényképezőgépek szűrői, egy adag számítógépes fényképezéssel kiegészítve. A videó oldalon az iPhone 13-hoz bejelentett filmes fókusz funkció az iPhone 13 Pro és Pro Max készülékeken is elérhető lesz. Az iPhone 13 Pro emellett akár 4K/30fps sebességgel is képes lesz filmezni ProRes formátumban, ami egy jobb minőségű videóformátum, amely a videószerkesztőknek nagyobb kontrollt biztosít a felvételek felvétel utáni finomhangolásakor.

Belsőleg mindkét készülék az Apple új A15 Bionic chipjét használja, amely a tavalyi évhez képest a megszokott CPU és GPU sebességnövekedést kínálja. Az Apple szerint a chipnek gyorsabbnak kell lennie a gépi tanulási feladatokhoz is. Az akkumulátoros üzemidő is javult, a 13 Pro 1,5 órával tovább bírja egy töltéssel, mint a 12 Pro, a 13 Pro Max pedig 2,5 órával tovább bírja, mint a 12 Pro Max. Az iPhone 13 Pro tárhely lehetőségei 128 GB-tól egészen 1 TB-ig terjednek, ami a legtöbb tárhely, amit az Apple valaha is kínált telefonban.

Ez a harmadik év, hogy az Apple felosztja zászlóshajó telefonjainak termékpalettáját normál és Pro készülékekre. Tavaly azonban sok kritikus megjegyezte, hogy nem sok különbség volt az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 között. Igen, a 12 Pro extra teleobjektív kamerával, Lidar-érzékelővel, valamint több RAM-mal és alaptárhellyel rendelkezett, de az alapvető kialakítása, processzora, 5G képességei és OLED-kijelzője mind hasonló, ha nem azonos volt a normál iPhone 12-vel.

Minden új iPhone szeptember 17-én 14:00-tól rendelhető elő, a szállítások pedig 24-én kezdődnek. Árak tekintetében nincs nagy változás. A legolcsóbb mini 294 990 Ft-tól érhető el, míg a drágább Pro Max ára 464 990 Ft-nál kezdődik.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó