IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Csak idő kérdése és minden Mac is Face ID-val fog működni

A most már rendszeresnek mondható vasárnapi Power On hírlevelében Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa azt vetette fel, hogy az Apple „néhány éven belül” elhozza a Face ID-t a Macekre is. 

Gurman megjegyzi, hogy még az iPhone SE és a nem-Pro iPadek is megkaphatják a Face ID-t. Az egyetlen ok, amiért az Apple most nem teszi ezt meg, az a költségek csökkentése.

Szerintem a Face ID bevezetése minden fontosabb készülékébe a vállalat végső célja. Ha ez lehetséges lenne, az Apple már régen lemondott volna a Touch ID-ről. De több okból is meg kellett maradnia. Az iPhone SE-n és a nem-Pro iPadeken ez egy olcsóbb alternatíva, amellyel az Apple csökkentheti a költségeket, miközben továbbra is megfelelő biztonságot nyújt. A Mac laptopokon a képernyő viszont túl vékony a szükséges mélységérzékelő beépítéséhez.
Mark Gurma

Mark Gurman úgy véli, hogy a képernyőbe ágyazott kamera segítene megkülönböztetni az Apple drágább készülékeit, kiküszöbölve a felül lévő bevágást. A megbízható Apple-elemző, Ming-Chi Kuo szerint a 2022-es iPhone várhatóan újratervezett formavilággal érkezik, a notchot elhagyják, helyette jöhet a lyukas kijelző kialakítás.

article thumbnail
Forrás: AppleInsider

Kuo szerint az Apple azt tervezi, hogy az iPhone X-zel bevezetett jelenlegi notch-dizájnt egy új iPhone-ba kerülő “lyukasztós kijelződizájnnal” kezdi helyettesíteni, ami hasonlóan hangzik ahhoz, amit a Samsung használ a Galaxy zászlóshajó telefonjainál. 

Amit Kuo és Gurman is úgy gondol, hogy ezek közül egyik sem 2021-ben jön, leghamarabb csak 2022-ben. Íme, amit Mark Gurman is írt a mai hírlevelében:

De arra számítok, hogy ez előbb-utóbb megváltozik. Nem idén fog megtörténni, de fogadni mernék, hogy a Face ID a Macen pár éven belül jön. Arra számítok, hogy az összes iPhone és iPad is átáll a Face ID-ra ezen az időintervallumon belül. Végül a képernyőbe ágyazott kamera segítene megkülönböztetni az Apple drágább készülékeit, kiküszöbölve a felül lévő bevágást. Az arcfelismerő szenzor két központi funkciót ad az Apple-nek: biztonságot és kiterjesztett valóságot. A Touch ID, kényelmesebb vagy sem, csak az előbbit biztosítja.
Mark Gurman

Nem ez az első alkalom, hogy arról hallunk, hogy az Apple azon dolgozik, hogy az arcazonosítót a Macre is hozza. A Big Sur bétájában a 9to5Mac exkluzívan talált utalásokat a rendszer TrueDepth kamerájára, ami arra utal, hogy az Apple azon dolgozik, hogy az arcfelismerést a számítógépeire is elhozza.

A Big Sur béta 3-as verziójában egy új kiegészítést találtunk a „PearlCamera” támogatására szánt kódokkal. Ez az Apple belső kódneve a TrueDepth kamerára és a Face ID-ra, amelyet először az iPhone X-es szivárogtatások során fedeztek fel 2017-ben.

Az ebben a bővítményben található „FaceDetect” és „BioCapture” kódok szintén arra utaltak, hogy az Apple a macOS-t készíti elő a Face ID-val való együttműködésre, mivel ezek a kódok hasonlóak az iOS által használtakhoz. Ráadásul az is kiderült, ez a Face ID-bővítmény egyértelműen a macOS számára készült, és nem a Catalyst technológiából maradt kódról van szó.

Az év elején az Apple piacra dobta az újratervezett 24 hüvelykes iMacet az M1-es chippel. Állítólag a vállalat leállította a 27 hüvelykes Intel iMac utódjának fejlesztését, hogy ez elkészüljön. A világjárvány és a félvezetőhiány hatással lehetett az Apple tervére, hogy a Face ID-t a Macre is hozza, de már csak idő kérdése.

Borító: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó