IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Csak jövőre jöhetnek a kijelző alatti kamerás készülékek a Samsungnál

2017 óta a notch vagy kamerakivágás az készülékek előlapján valamilyen szintig az új okostelefonok védjegye lett. Ilyen a Samsung jellegzetes, Infinity-O névre keresztelt megoldása is, mely ott virít minden 2020-as telefonjuk valamelyik felső sarkában vagy közepén.

Ugyan a Note20 Ultra szériában már valamivel kisebbre sikeredett a kivágás, egyelőre kevés az esély arra, hogy kézzelfogható időn belül teljes egészében el is tűnjenek a kijelzőkről a kameralyukak.

Először arról szólt a fáma, hogy már jövőre a Galaxy S21 és Note21 szériák esetében érkezhetnek az első kijelző alatti kamerás megoldások, most azonban nagyon úgy tűnik, egyészen a Galaxy Z Fold3 érkezéséig várnunk kell.

És, ha azt vesszük, hogy Z Fold2-t még csak most kezdték el rendesen forgalmazni, legalább a jövő évi „Techtóberig” várnunk kell hogy képbe kerüljenek az első valóban teljes kijelzők.

Forrás: PhoneArena

Ehhez a gyártól egy kétlépéses HIAA – hole-in-active-area – megoldását használhat. A HIAA 1-et már alkalmazzák a Galaxy S20, A-széria és Note20 modellek gyártásánál, ahol egy torzítás nélküli lyukat kell vágniuk egy precíziós lézer segítségével a flexibilis OLED kijelzőben.

Ahhoz viszont, hogy a lyuk megbújhasson a kijelző többi rétege alatt, ezzel létrehozva egy teljesen folyamatos kijelző-élményt már teljesen más kell. Nem csak nagyon precízen kivitelezett HIAA 1-es kivágás kell alulra, de használniuk kell a HIAA 2 technológiát is, ami pedig számtalan miniatűr lyukat vág a kijelző felső rétegébe a kamera szenzor kivágása felett, hogy elég fény juthasson át a kijelzőn egy jó szelfi vagy videó készítéséhez, viszont ez kívülről észrevétlen maradjon.

Arra pedig elég kicsit az esély, hogy ilyen precíziós technikával gyártott készülékekkel árassza el a piacot a Samsung az S21 vagy Note21 „személyében”, sokkal inkább valószínű, hogy egy jóval limitáltabb készülékre tartogatja a lehetőséget.

Forrás és borítókép: The Elec

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó