IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezek a dolgok hiányozhatnak a legolcsóbb iPhone 12-ből

Az idei legkisebb modell csúcsteljesítményt és csúcs kényelmes kialakítást kaphat, de a várakozások szerint néhány  területen kompromisszumokkal is jár majd.

A L0vetodream nevű leaker néhány hete szellőztette meg, hogy a hamarosan piacra kerülő 5,4 hüvelykes iPhone “mini” néven fut majd. Az értesítést azóta a szintén ismert szivárogtatónak számító Jon Prosser is megerősítette, így a 2020-as generáció legkisebb modelljét azóta már egységesen miniként emlegeti a techsajtó. A keskeny kávás kialakítással kényelmes fogásúnak ígérkező készülék áráról (649 dollár) és alap tárhelyéről (64 GB) is vannak már tippjeink, a MacRumors viszont most arról közölt összeállítást, hogy az eddigi pletykák alapján milyen kompromisszumokat hozhat az új modell.

 Egyszerűbb kijelző

Forrás: MacRumors

Az iPhone 12 mini alapmodell lesz ugyan, de elvileg már nem LCD megjelenítővel érkezik. A készülékben várhatóan egy OLED kijelző felel majd a látványért, méghozzá a vékonyabb (és így kedvezőbb áron gyártható) Y-OCTA kialakítással. Ez önmagában nem hangzik rosszul, viszont a 12 Pro és a 12 Pro Max modellekbe várt 10 bites színeket és az XDR-t elvileg nem kapjuk majd meg a „kistestvértől”.

Ez a gyakorlatban kevésbé élénkebb és valósághűbb színeket jelenthet, ám ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy önmagában a mini képe is szép lesz.  A színeknél fájóbb pont lehet a 120 Hz-es kijelző hiánya, ami a pletykák szerint csak a 12 Próba és Pro Maxba, vagy akár kizárólag csak az utóbbiba kerülhet bele.

LiDAR szkenner

Forrás: Ben Geskin

A 2020-as iPad Próban debütált lézeres távérzékelő LiDAR (Light Detection and Ranging) látványos trükkökre képes ugyan, és a VR-appokon is sokat dobhat még a jövőben, de talán ez lesz az, ami a legkevésbé hiányzik majd az 5,4 hüvelykes iPhone vásárlóinak. Eddig semmilyen szóbeszéd nem utalt arra, hogy a LiDAR egységesen érkezne minden idei almás mobilba, így valószínű, hogy  továbbra is a Pro-vonal extrájaként kell számolnunk a szenzorral.

Szimplább kamera

Forrás: PhoneArena

Az Apple a 2014-es iPhone 6 óta kitart azon szokás mellett, hogy az olcsóbb modell egyszerűbb kamerával érkezik, s a „jóslatok” szerint ez az idén sem fog megváltozni. Az iPhone 12 minire két hátlapi kamerát várnak az elemzők: egy széles, valamint egy ultraszéles látószögű lencsét. A nagy hiányzó a telefotó lencse lehet, ami a távoli témák felnagyításáért felel. Ez a felállás már az aktuális kínálatot is jellemzi, hiszen a 11-es szériában is csak a Pro modellek kapták meg a telefotót.

Gyengébb akkumulátor

Forrás: BusinessInsider

A 2018-as XR (de sokak szerint már a 2017-es X) óta talán ritkábban éri kritika az almás készülékek üzemidejét, viszont a tavasszal piacra dobott iPhone SE-nél már többen panaszkodnak erre. A jelek szerint az iPhone 12 minitől sem érdemes nagy meglepetéseket várni, a kis házban kis aksi lapul majd. Kiszivárgott tanúsítványok szerint a 5,4 hüvelykes miniben egy 2227 mAh-s telep dolgozhat, ami 819 mAh-val maradhat el a kisebb (5,8”-es) 12 Próba kerülő 3,046 mAh-s akkutól. A kicsi és energiatakarékos OLED kijelzőben azért még bízhatunk, ám nem valószínű, hogy a mini lesz az idei kínálat üzemidőbajnoka.

Lassabb 5G

A pletykák szerint idén az iPhone-ok is 5G-re váltanak, ám ez nem jelenti, hogy mindegyikben ugyanazt a technológiát kapjuk. A gyorsabb mmWave-et ugyanis elvileg csak a 12 Próba és Pro Maxbe gyömöszölik bele, a 12 minibe pedig a valamivel lassabb, de elterjedtebb Sub-6GHz kerül majd. A két technológia között különbségről Anikó remek magyarázó cikket írt, a lényeg felhasználói szemmel röviden annyi, hogy a Sub-6GHz csak kicsivel gyorsabb az eddig használt LTE-nél.

Az elmúlt hónapokban keringő szóbeszédeket összegezve tehát nem valószínű, hogy az Apple egy kicsinyített csúcsragadozót dob piacra a mini képében. Ehelyett egy kedvező árú és kényelmes fogású modellt kapunk majd az aktuális A14 chippel, valamint néhány elviselhető kompromisszummal. A legaggasztóbb talán az üzemidő kérdése, de komoly problémák feltehetően ezzel sem lesznek.

Forrás: MacRumors 

Borítókép: Forbes

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó