IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Csendben drágult a MacBook Pro memóriája

Az Apple bejelentés nélkül emelt árakat a hivatalos oldalakon világszerte, méghozzá duplájára. Megéri még egyáltalán?

Az elmúlt években sokszor volt már téma, hogy az Apple termékeibe az alap konfigurációkon felüli memória és tárhelybővítések nem kifejezetten olcsók. Sőt, néhány esetben szinte bicskanyitogató árakat láthatunk a konfigurációs oldalakon. Ezért is volt egy jó lépés például tavaly, hogy jelentősen csökkentek az SSD-k felárai. Na nem a belépő szinteken, inkább a jelentős, két-három nagyságrendes ugrások kerültek közelebb a racionalitáshoz.

Most azonban másik irányba léptek egyet, és ez esetben is a legkisebb, ám fontos specbump járt a legrosszabbul. Az új 13″-es MacBook Pró alsó két modelljébe mostantól a 8GB helyett 16GB-ra bővítés az eddigi 40 ezer forint helyett 80 ezer forintba kerül.

Egy 539 990 forintos gép memóriabővítése

Világszerte duplázódtak az árak, ami az USA-ban 100 dollár helyett 200 dollár lett, az a németeknél 125 euróról 250 euróra emelkedett. Jöjjön akkor egy gyors örömünnep, hogy nálunk most ez olcsóbb több mint 7 ezer forinttal a német árakhoz képest, aztán térjünk vissza hozzá, hogy számít-e ez.

Az Apple háza táján nem egyedi eset, hogy a különböző opcionális bővítések árát fel-le mozgatja a kereslet-kínálat fényében. És természetesen elképzelhető, hogy az egész karanténos hacacáré miatt most növekedtek a beszerzési árak, ami indokolta az emelést. Ugyanakkor azt is el tudom képzelni, hogy a másik oldalról van szó.

Forrás: iFixit

A 2020-as MacBook Pro egy kifejezetten jól sikerült frissítés, amiben a MacBookok legnagyobb gyengepontjait foltozták. Az áremelkedések miatt viszont elég kérdőjeles, hogy melyik modellt is érdemes választanunk. A belépőmodell egy 40 ezres memóriabővítéssel akár vonzónak is tűnhet. Nem kizárt, hogy az Apple jobban szeretné a kisebb specbumpok vásárlóit a drágább konfigurációk felé tolni, hamár úgyis mutatnak némi költési hajlandóságot.  Véleményem szerint a 80 ezres felárat egyszerűen már nem éri meg az az extra 8 giga ram, de ezt mindenki döntse el saját maga.

Szerinted melyik felár az Apple kínálatában jelenleg a leginkább elszállt?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó