IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Akkumulárotállapot-kezelés használata Macen

A macOS Catalina legújabb 10.15.5-ös frissítése tartalmaz egy igen hasznos funkciót is a Macek számára, még pedig az akkumulátorállapot-kezelést. Az új beállítás segítségével a MacBookok akkumulátorának élettartama hasznosan növelhető.

Azt ugye tudjuk, hogy a jelenlegi MacBookok, Airek és Prók is lithium-ion technológiás akkumulátorokkal működnek. Ezek fő jellemzője a gyors töltés és hosszú élettartam, így jelenleg az egyik legjobb megoldást nyújtják notebookok áramellátása számára.

Az új 13″-es MacBook Pro belseje

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az újratölthetős akkumulátorok erősen kopó- és fogyó alkatrészek, idővel vesztenek a hatékonyságukból, ahogy egyre inkább elöregszenek. Elöregedésüket pedig nemcsak maga az idő határozza meg, hanem kémiai öregedésük is, amit olyan faktorok is befolyásolnak, mint a töltési ciklusok, használat, hőmérséklet. Ahogy a laptopod akkumulátora egyre inkább elöregszik kémiailag, a töltéskapacitása egyre inkább csökken.

Az akkumulátorállapot-kezelés funkció használatával tovább optimalizálható az akkumulátor működése, a kémiai öregedésük pedig lassítható a hőmérsékelt monitorozásával és töltési ciklusok rendszersségének megfigyelésével.

Az összegyűjtött információk alapján, a bekapcsolt állapot kezelő csökkenteni tudja a maximum töltöttségi szintet, ezzel optimalizálva a telep használatát és lassítva kémiai öregedését. Viszont emiatt rendszeresebb töltést igényel a gép. Ha fontos, hogy sokáig tudd egyhuzamban használni a Maced, akkor minden haszna ellenére érdemes kikapcsolnod ezt a funkciót.

Akkumulárotállapot-kezelés funkció használata

A legfontosabb, az akkumulátorállapot-kezelés opció csak macOS 10.15.5-re frissített Mac laptopok esetén érhető el. Tehát az alap Catalina rendszernek nem része a funkció.

Ha feltelepíted a frissítést, az akkumulátorállapot-kezelés automatikusan bekapcsolásra kerül. Ha ki szeretnéd iktatni a funkciót, akkor:

  • Az Apple menüben válaszd a Rendszerbeállítások menüpontot, majd kattints az Energiatakarékosság menüre
  • Kattints az Akku állapota… gombra a jobb alsó sarokban
  • Vedd ki a pipát az Akkumulátorállapot-kezelés négyzetből, és kattints az OK gombra.

A felugró ablakon erősítsd meg a funkció kikapcsolását a Kikapcsolás gomb megnyomásával.

Borítókép: TweakTown

Kapcsolódó cikkeink

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Már letölthető a macOS Ventura

Anikó

Jöhet a macOS Ventura régebbi Macekre is

Anikó