IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Csendben lopózik be a mesterséges intelligencia az életünkbe

A mesterséges intelligencia igazi csendes gyilkosként szépen, gyanútlanul veszi be magát mindennapjainkba. Azonban az Apple háza tájékán mintha nem az AI lenne a legélesebb kés a fiókban. Kapcsolódó bejelentést nem vártam, de azért egy szekciót minimum szánhattak volna a témának egy fejlesztői konferencián.

Pedig attól még, hogy nem beszélnek róla, ott van a legújabb iOS, iPadOS és macOS rendszerekben. Ráadásul az új verziók egészen sok AI alapú újdonságot rejtegetnek, nézzük őket sorba:

  • HomeKites arcfelismerés: A HomeKittel kompatibilis okoskamerák felhasználhatják, hogy megjelölsz bizonyos embereket a fotóidon ahhoz, hogy felismerjék őket, amikor éppen a küszöbödön állnak és név szerint jelenthessék be őket neked.
  • Natív alvásmonitorozás: Itt szintén felhasználásra kerül a gépi tanulás, mégpedig a magánál az alvás detektálásánál és a mozgásod kiismerésénél. Ugyanazon az elven, mint ahogy a mozgásfelismerés működik edzés közben.
  • Kézmosás: Továbbra is tartom, hogy az egyik legaranyosabb funkció a kis buborékokkal. Itt a mozgásfelismerés mellet a folyó víz hangjának felismerése is játszik, hogy megfelelő időben elindulhasson a visszaszámlálás egy alapos kézmosáshoz.
  • App Library ajánlások: Az új App Library bal felső sarkában található ajánlások mappa tartalma folyamatosan felhasználói szokásaidhoz igazodva változik az on-device intelligenciának köszönhetően.
  • Translate app: A fordítás teljesen offline történik, nem kell hozzá internetkapcsolat. Mindent az on-device intelligencia működtet. Felismeri a beszélt és írott nyelvet it, hogy aztán élesben fordíthasson.
  • Hangriasztások: A Kisegítő lehetőségek közt található funkcióban a mesterséges intelligencia különböző külső hangforrások után kutat, úgy mint csengő, sziréna, kutyaugatás, gyereksírás, stb.
  • Kézírás felismerése iPaden: Nem tenném rá 100%-ben a vesém, hogy itt is AI van a dologban, de jó eséllyel a betűk nem magukat ismerik fel csak úgy.

Igazából a technikai fejlettség jelen állásánál a mesterséges intelligencia ahhoz még nem elég okos, hogy helyetted rendezze a naptárad, de ahhoz már igen, hogy emlékeztessen a kézmosás megfelelő időtartamára. Innen nézve nem úgy tűnik, hogy közel lenne a szingularitás.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó