IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Más böngészők bővítményeit is támogathatja hamarosan a Safari

Ha Safari bővítményekről volt szó, az Apple natív böngészőjének tárháza nem bizonyult a legjobb választásnak. Eddig…

A macOS 11 Big Sur és Safari 14 nagy változásokat hoz bővítmények terén is. A Safari Web Extensionsnek hála az iránytűs böngésző sokkal több fajta bővítményt fog támogatni a megjelenéstől kezdve. Sőt, az Apple még azt is lehetővé – és sokkal könnyebbé teszi -, hogy a fejlesztők más böngészők már meglévő bővítményeit portolhassák.

Ha összehasonlítjuk a mostani felhozatalt a Safari vagy Firefox lehetőségeivel, eléggé sírásra görbülhet a szánk. Mondjuk megvan a bővítménymentes életnek az előnye is. Hihetetlen gyors még a bétában is az egész böngésző. Még a nagyon gagyin akadozó Facebook is tükörsimán gurul.

Bár sokan a WWDC-t szeretik a Keynote-tal azonosítani, igazából az csak egy jóval nagyobb, többnapos eseménysorozat előszele, ami mindenki számára elérhető. Fejlesztőknek az igazi nyalánkságok csak az azt követő napokban érkeznek. Ilyen a most bejelentett Safari Web Extensions is.

Bekerül a böngészőbe egy a Chrome és Firefox által használt interfészhez hasonlatos API. Könnyebbé téve a fejlesztőknek, hogy sokkal egyszerűbben kódolhassanak JavaScriptes, HTML és CSS-alapú bővítményeket. Ami technikailag biztosítja, hogy a Safarit használó Mac userek sokkal nagyobb kínálatból választhassanak.

Én ennek speciel nagyon örülök. Évek masszív Google Chrome használata után tavaly váltottam Safarira Macen is – telefonon valahogy sosem jutott eszembe Chrome-ot használni – és bár a teljesítménynövekedés verhetetlen, bizony a mai napi visszasírok egy-egy bővítményt. Hátha visszakapom Safari alatt is, és még kompromisszumokat sem kell kötnöm…

Forrás: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó