IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Darabokban: M1-es MacBook Air és MacBook Pro

Annak ellenére, hogy az M1-es processzorral szerelt Maceket a vállalat nem átallott a forradalmi jelzővel illetni, az új gépek belülről aligha lehetnének hasonlóbbak elődeikhez. Lássuk, mi változott pontosan.

MacBook Air

Az Air legnagyobb fizikai transzformációja a ventilátorok elhagyásában manifesztálódik. Nevét immár megcáfolva, egy gramm levegőt sem mozgat meg. A venti már a múlté, cserébe az alaplap bal oldalánál egy alumíniumból készült hőelvezetőt telepítettek. Nyilván ez némi szkeptikus felhorkanásra ad okot, annak tükrében, amilyen előélettel rendelkezik az Air hőkezelés terén. 

Az első tesztek azonban azt mutatják, hogy a legtöbb feladat végrehajtása közben tökéletesen teljesít a ventillátor nélküli kialakítás. Ez pedig hosszú távon csak jó lehet: kevesebb karbantartás, kevesebb mechanikai hiba. És sok minden nem is mehet túlzottan gajra, hiszen egy nagy, statikus fémlap vezeti el a hőt az M1 processzor felett. Nincsenek mozgó alkatrészek, esetleg a hőpasztázást kell megoldani időnként.

Az új alaplap és hűtő kivételével az Air többi része megegyezik az elődjével. Került bele egy új akkumulátor modell, minimálisan eltérő specifikációkkal. A javítási eljárások valószínűleg szinte teljesen változatlanok maradnak, természetesen az alaplap és M1 chip kivételével.

MacBook Pro

A Próban még kevesebb változás ment végbe, mint az Airben. A hűtőrendszer már ismerős lehet az Inteles verzióból, réz elvezetés és kicsike hűtőborda.

A ventilátor apropóján némi találgatás született arról, hogy ezek az új gépek még nagyobb terhelés mellett is végtelen csendesek, és elképzelhető, hogy valami mágikus új hűtéstechnikát ejtenek. Kiderült, nem is annyira: az M1 MacBook Pro egyetlen ventilátora megegyezik az év elején bemutatott kisebb Inteles MacBook Pro 2020 ventilátorával. Nem hasonló – azonos.

Viszont megszűnt az agresszíven ragelő ventillátor hangja. Problémamentes működés esetén sosem fog „felszállni” a gép. Végülis ugyanez a processzor ketyeg a ventillátor nélküli Airben is…

M1 chip

Az Apple elég részletesen bemutatta az M1 SoC-jét a 10-i Keynote során. Foglaljuk össze gyorsan, amit tudunk: Az M1 egy igazi élvonalbeli 5 nanométeres technológiával készült processzor. 5 nm = kisebb tranzisztorok a nagyobb teljesítmény érdekében, kevesebb energiaigénnyel. Mint az A14 Bionic az új iPhone-okban. Nyolc CPU-magot csomagoltak a chipbe (négy teljesítményre optimalizáltat, és négyet a további a hatékonyság érdekében), valamint egy integrált GPU-t 7 vagy 8 maggal, attól függően, hogy melyik konfigurációt rendeled.

Az egyes alaplapokon a fényes ezüst M1 chip mellett két kis szilícium téglalapot vehetünk észre. Ezek az új „integrált” memóriachipek: 8 GB (2×4 GB) SK hynix LPDDR4X memória. Az Apple ezt UMA-nak vagy Unified Memory Architecture-nek hívja. Ez már ismerős lehet az iPadekből. Nem meglepő, hogy az Apple szorgosan lemásolta a saját házi feladatát. Az M1 minden része (CPU, GPU, Neural Engine stb.) hozzáférhet ugyanahhoz a memóriakészlethez anélkül, hogy az adatokat több helyre kellene másolnia vagy gyorsítótárba helyeznie.

Az egyetlen kézzel fogható hátrány a cserélhetőség és upgradelhetőség hiánya. Azok az alkatrészek, melyek az egyszeri felhasználó által is cserélhetők (ls. RAM upgrade) nagyban megnövelik az egyes készülékek élettartamát. 

De az M1-es éra még csak hajnalát éli. A vállalat két évre ígéret a teljes átmenetet, ami azért még tartogathat meglepetéseket azok számára is, akiknek combosabb specifikációkra fáj a foga még ennél is. 

Forrás és borítókép: iFixit

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó