IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Dúl a háború az Apple és a Microsoft közt a xCloud Games miatt

  • Szuper szolgáltatással készül a Microsoft, de csak Androidra.

Egy igazán csodálatos időszak indul szeptember 15-től a Xbox tulajdonosok számára, akik mindig is irigyelték kicsit a Nintendo Switcheseket, hogy bárhol tudnak játszani. A Microsoft ugyanis elindítja a Project xCloud szolgáltatását, ami az Xbox Game Pass Ultimate csomag része lesz, és több, mint 100 játékkal játszhatunk majd mobilon is.

A szolgáltatás 14,99 dollárba fog kerülni havonta, ami pontosan annyi, mint amennyibe most is kerül, tehát nem fognak árat emelni. Azt ígérik, hogy folyamatosan bővíteni fogják a körülbelül 100 játékot, ami eleinte elérhető vele, és streamingelni is lehet majd.

xCloud Gaming – Forrás: Microsoft

Az xCloud 22 országban fog megjelenni, és számunkra is hihetetlen, de Magyarország is benne van ebben a felsorolásban.

Viszont, akik nincsenek benne, azok az iPhone-osok. Ugyanis hiába tesztelte iOS-en is a xCloudot a Microsoft, az App Store szabályozásai miatt egyszerűen nem valósulhat meg a szolgáltatás az almások számára. Pontosan ugyanazért, amiért a Google Stadia sem működhet az eszközökön, pedig iPaden játszani menő lenne.

Szupermenő lenne iPhone-al is így játszani! – Forrás: The Verge

A konkrét szabály, ami ellehetetleníti a dolgokat úgy szól, hogy minden játéknak, ami a telefonon van, az App Store-ból kell származnia, és csak onnan lehet letölteni bármit is. Az Apple Arcade is ugyanezen az elven működik, a felhasználóknak először le kell tölteniük a játékokat a telefonjukra, mielőtt elkezdenek játszani vele, és nem lehetséges harmadik féltől származó játékok használata. Főleg azért nem, mert az Apple-nek nincs kapacitása az összes játékot átvizsgálni.

Az Apple hivatalos közleménye a következő:

Az App Store célja, hogy egy biztonságos és megbízható közeg legyen a felhasználói számára, ahol felfedezhetnek és letölthetnek appokat, és a fejlesztők számára is jó üzleti lehetőségeket rejt. Az összes tartalom, ami szerepel át van vizsgálva a megadott szempontok szerint, amiket azért fektettük le, hogy megvédjük a felhasználóinkat és fair és kiegyensúlyozott üzleti közeget hozzunk létre a fejlesztők számára. A fogyasztóink nagyon szeretik az alkalmazásainkat, és a lehetőségek tárháza végtelen a programozók számára is, amíg azok betartják az alapvető szabályozásainkat.

A Microsoft azonban nem volt ennyire diplomatikus:

A tesztidőszak, amiben a Project xCloud működését figyeltük iOS-en lejárt. Sajnos nincsenek meg a módszereink arra, hogy a felhő alapú játékot az Xbox Game Pass Ultimate szolgáltatással elérhetővé tegyük azok számára, akik App Store-t használnak. Az Apple teljesen egyedül van abban, hogy nem engedi a felhasználóit felhő alapú játékokat és olyan szolgáltatásokat használni, mint az Xbox Game Pass. Egyáltalán nem hoznak logikus döntéseket, ugyanis bizonyos nem játéknak minősülő alkalmazásokat pedig engedélyeznek, akkor is, ha van interaktív tartalom rajtuk. Minden játék, ami a Game Pass katalógusban megtalálható, le van ellenőrizve az Entertainment Software Rating Board (videojáték-korhatárbesorolási rendszer szolgáltató) által. Elkötelezettek vagyunk afelé, hogy valahogy megoldjuk ezt a problémát, és sikerüljön iOS rendszeren is futtatni az Xbox Game Pass Ultimate-et. Mi abban hiszünk, hogy a felhasználók érdeke a legfontosabb, és az, hogy azzal játszanak, amivel akarnak, megosszák az élményt egymással függetlenül attól, hogy hol vannak.

Személy szerint én nagyon szomorú vagyok, hogy nem működik a dolog iOS-en, mert szuper szolgáltatásnak tartom. Androidos Xboxosok, ti elő fogtok rá fizetni?

 

Forrás és borító: The Verge

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó