IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Durván lehúzó alkalmazás csúszott át az App Store rostáján

Az App Store tüzetes ellenőrzésén sikerrel átcsusszant egy valódi alkalmazásnak tűnő scam bitcoin app, amely végül Phillipe Christodoulou iPhone-felhasználónak 17,1 bitcoinba, az az közel 600 000 dolláros összegbe került a csalás idején.

Christodoulou még februárban ellenőrizni akarta bitcoin-egyenlegét az App Store-ban a Trezor alkalmazásra keresett. Meg találta a Trezor lakat logójával és zöld háttérrel ellátott alkalmazást, letöltötte és meg is adta hitelesítő adatait.

Trezor Hardware Wallet (Official) | The original and most secure hardware  wallet.
Forrás: Trezor

Sajnos az app kamu volt, ami úgy lett kialakítva, hogy legitim alkalmazásnak tűnjön a bitcoin tulajdonosok becsapására. Christodoulou teljes bitcoin-egyenlege azonnal elpárolgott, a felhasználó pedig tajtékzik. Dühének minden tüzét az Apple-re zúdította.

Az Apple saját állítása szerint tüzetesen ellenőrzi az összes ‌App Store-ba feltöltött alkalmazást, hogy megakadályozza az oda nem illő appok tejedését. Sajnos rengeteg olyan átverésen és adatlopáson alapuló alkalmazással próbálkoznak, mint a most szóban forgó kamu Trezor app, melyek, ha átmennek a rostán, az durva következményekkel járhat.

Az Apple szerint a hamis Trezor alkalmazás bár Trezor logót és színeket használta, de azt állította, hogy ez egy titkosító app, amely kódolja az ‌iPhone‌-on tárolt fájlokat és jelszavakat. A hamis alkalmazás fejlesztője természetesen tagadja, hogy bármilyen kriptovaluta ügyletben részt vett volna. Márpedig a hamis Trezor alkalmazás beküldése után kriptovaluta pénztárcává változott, amit az Apple nem tudott már felismerni.

Bitcoin: What you need to know - CNN
Forrás: CNN

Az Apple nem kommentálta, hogy milyen gyakran találnak átverő alkalmazásokat, és azt sem, hogy milyen gyakran távolítanak el hasonló appokat az ‌App Store-ból. A cég ugyanakkor azt mondta, hogy tavaly 6500 alkalmazást töröltek “rejtett vagy dokumentálatlan funkciók” miatt.

Azt azonban elismerték, hogy máskor fedeztek már fel kriptovaluta-csalásokat, de nem közöltek konkrét számokat, és azt sem, hogy akadtak-e hamis Trezor-alkalmazások a múltban. Hiszen a Trezornak egyáltalán nincs iOS-es alkalmazása, és rendszerint tájékoztatják az Apple-t és a Google-t a felbukkanó „klónokról”.

Az Apple nem közölte az alkalmazás fejlesztőjének nevét, így az sem derül ki, hogy ennek a fejlesztőnek más termékei elérhetők voltak-e az ‌App Store-ban‌, és azt sem, hogy az Apple átadta-e a nevét a bűnüldöző szervek tisztviselőinek. Természetesen törölték az appot és tiltották a fejlesztőt, erre két nappal később ismét felbukkant egy másik hamis Trezor app, amelyet az Apple szintén eltávolított.

Coinbase – Buy & Sell Bitcoin, Ethereum, and more with trust
Forrás: Coinbase

Az Egyesült Királyságbeli székhellyel rendelkező kriptovaluta-szabályozó cég, a Coinbase elmondta, hogy 2019 óta több mint 7000 megkeresés érkezett hozzájuk kicsalt kriptovalutával kapcsolatban. A Google Play Áruházban és az ‌App Store-ban megjelenő kamu alkalmazások gyakran szerepelnek a panaszokban. A most említett hamis Trezor alkalmazással iOS-en, összesen 1,6 millió dolláros csalást hajtottak végre.

A Sensor Tower adatai arra utalnak, hogy a hamis Trezor alkalmazás január 22-től február 3-ig volt elérhető az ‌App Store-ban, és körülbelül 1000-szer töltötték le. A Christodoulou által „elvesztett” 17,1 bitcoin közel egymillió dollárt ér ma, az pedig már csak hab a tortán, hogy az Apple hallgat a témában. 

Egy másik ‌iPhone‌ felhasználó, aki 14 000 dollár értékben veszített Ethereumot és bitcoinot, azt mondta, hogy az Apple képviselőinek az az álláspontja, hogy a vállalat nem felelős a hamis Trezor alkalmazás által okozott veszteségekért.

Forrás és borítókép: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó