IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Egészen Androidszerűre sikerült az iOS 14

Gyakorlatilag mindenkinek ez volt az első reakciója, amikor lement a Keynote és lenyugodtak a kedélyek. Kár lenne vitatni, a legtöbb új funkció valahonnan már ismerős lehet…

Én ezt semmiképp sem hívnám lopásnak vagy ötlet lenyúlásnak, hiszen a nagy gyártók számtalanszor inspirálódnak egymás termékeiből. Ami jó, azt rendszerint implementálják a saját rendszereikbe. Nincs ez most másképp az iOS 14-gyel sem.

Home Screen Widgetek

Miután az iOS 4-ben behozták a mappásítási lehetőséget, az Apple nem igazán nyúlt a Főképernyőhöz nagyon sok éven át. Statikusan tartva az egészet. Egy pici nyitás volt a Ma nézet (Today View) behozatala, de még ez sem volt az igazi. Mert bizony az androidos és iOS-es keződképernyő egyik legnagyobb különbségét a widgetek adták. A Google már évek óta dolgozik az ügyön, szépen fejlődnek is a különböző megjelenítési lehetőségek.

App List nézet

Az Apple saját verzióját App Library névre keresztelte, a funkció pedig teljesen hasonló a Google app választó listájához. Egy lista, ami tartalmazza a készülékre installált összes alkalmazást, attól függetlenül, hogy a Főképernyőn el vannak-e helyezve. Annyi különbséggel, hogy míg az androidos verzió egy sima lista, addig az Apple megoldása intelligensen különböző kategóriákba sorolja az alkalmazásokat, úgy mint: social, szórakozás, játék és a többi.

Natív alkalmazások elhagyása

Ez a funkció igazából nagy visszatérő. Az Apple évekig lehetővé tette, hogy default böngészőt és mail klienst válassz. Aztán valahogy szép csendben kisunyizták a lehetőségek közül. Most újra visszatért, lehetőségünk nyílik majd dobni a Safarit és Mailt bármi másra. Viszont a szintén preferált Google Maps és Spotify még mindig nem helyettesítheti majd az Apple Mapset és Apple Musicot.

Visszafogottabb asszisztens és diszkrétebb hívások

Siri kiszabadul végre a saját teljes képernyőt elfoglaló nézetéből és eggyel visszafogottabb formában pattan fel a kijelzőre, amikor hívjuk. A hívások mindent betöltő képernyője is egy szolidabb értesítési sávra korlátozódik végre. Ez gyakorlatilag pepitában az, ahogy a Google Assistant és a hívások működnek már ezer éve Androidon.

App Clips

Ez számomra az egyik legmegfoghatatlanabb funkció, egészen addig, amíg nem kezdem el használni. Kíváncsi vagyok, kik lesznek az elsők Magyarországon, akik élnek majd a lehetőséggel.

Az App Clips lényege, hogy iOS 14 alatt már lehetősége nyílik a fejlesztőknek arra, hogy „lehasítsanak” egy kisebb darabot az alkalmazásokból, és egy-egy kulcsfontosságú funkciót elérhetővé tegyenek a felhasználók számára. Anélkül, hogy le kéne tölteniük az egész alkalmazást, csak elég beolvasni az App Clip kódját.

Ugyanezzel próbálkozott már a Google is az Android P alatt app slices néven 2018-ban, illetve Instant appként 2017-ben. Meglátjuk, hogy az Apple mostani megoldása elhozza-e az áttörést, amit az androidos verziónak éveken át nem sikerült.

Kép a képben

Bár az Apple szoftveres megoldásai közt nem egyedülálló, azonban az iPhone-okra csak idén érhet el a PiP megoldás. Az iPadek esetén már iOS 11-gyel elérhetővé vált megoldás az Android 8.0-ban mutatkozott be először. Ráadásul működik FaceTime hívásokkal is, nem csak lejátszott videókkal.

+1 – Back Tap

Ez egy kicsit kakukktojás, hiszen még a Google is csak kísérletezik Pixel készülékeiben az Android 11-gyel ugyanezen a megoldáson. Gyakorlatilag itt a készülék hátuljának dupla vagy tripla megérintésével triggerelhetünk különböző funkciókat, pl. alkalmazásváltó, Siri, Spotlight, screenshot, stb., amiket szabadon választhatunk meg a beállítások közt.

Szerinted nyúlás vagy továbbfejlesztés?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó