IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Egy egész csapatot állított az Apple a kamu kiegészítők levadászására

A vállalat által gyártott kiegészítők nem éppen olcsók, ezért számos más gyártó kínál kiváló termékeket megfizethetőbb áron. Ugyanakkor a hamis kiegészítők piaca is virágzik – és az Apple most mindent megtesz azért, hogy kivonja a forgalomból ezeket a termékeket.

A Bloomberg új jelentése szerint az Apple tisztában van azzal, hogy több kamu gyártó is jelen van olyan platformokon, mint a Facebook és az Instagram hogy ott értékesítse “Apple márkájú” kiegészítőit. A legnépszerűbbek az olyan termékek kínai másolatai, mint az AirPods, Lightning kábelek, iPhone aksik és hálózati adapterek.

Bár ezek a kiegészítők vonzónak tűnhetnek az vásárlók számára, mert vagy tízszer olcsóbbak, mint az Apple által értékesített termékek, a hamisított eszközök potenciális veszélyt hordoznak. Andrea Stroppa kiberbiztonsági kutató sztorija is jól példázza a problémát. Stroppa kölcsön kért egy iPhone töltőt az egy barátjától, de aztán váratlan dolog következett: a töltő felrobbant, miközben a konnektorba dugta. Természetesen utánzat volt.

Forrás: Zymer Nation

Az ehhez hasonló történetek korántsem ritkák az ismeretlen weboldalakon keresztül online vásárolt kiegészítőkkel. A jelentés rámutat arra, hogy a hamis kiegészítőkkel foglalkozó üzlet dollármilliósra nőtt az Egyesült Államokban és Európában. Míg a Facebook azt állítja, hogy hamisított termékek értékesítése közösségi oldalain sérti a vállalat üzletpolitikáját, a kutatók szerint a közösségi óriás mégsem tiltja le ezeket az eladókat.

A Ghost Data Team kutatása szerint, az elmúlt hónapban 163 hamis Apple tartozékot értékesítő eladót figyeltek meg az Instagramon. Ezen eladók legkeresettebb termékei az AirPods Prók replikái és a “MagSafe” töltők voltak. Míg ezek a termékek az Apple-nél 249, illetve 39 dollárba kerülnek, az Instagramon már 25 és 5,50 dollárért hozzá lehetett jutni a hamisított verziókhoz.

Sajnos nem mindenki tudja, hogy mikor vásárol hamisított terméket, használatuk kockázatát pedig még kevesebben ismerik fel. Az Apple szóvivője a Bloombergnek elmondta, hogy a társaság aggódik azon kockázat miatt, amelyet ezek a kiegészítők a felhasználók számára jelentenek. Egyben megerősítette, hogy van egy egész csapata, amely az egész világot behálózva monitorozza azokat, akik, valamilyen hamis Apple tartozékot árulnak.

Forrás: Bloomberg

Borítókép: Redskull

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó