IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Egy hét az új MacBook Airrel – visszatért, ahova való

Egy héten keresztül használtam a 2020-as MacBook Airt elsődleges munkaeszközként, és még annál is jobb szájízzel gondolok a készülékre ezután, mint azt előzetesen gondoltam volna. Beért a MacBook, amire a legtöbb embernek szüksége van.

A MacBook Air második generációja a 2010-es évek közepén egy olyan kiforrott, számos pozitív tulajdonsággal rendelkező gép volt, amit az ára és ár/érték aránya miatt bátran tudtunk ajánlani mindenkinek, aki szerette volna a hordozhatóság élményét és a macOS-t használni, de nem volt semmilyen professzionális igénye. Mi is elsősorban ezt vásároltuk az irodában pl. a fordítóknak, akik tökéletesen meg voltak elégedve vele.

A 2018-ban bemutatott 3. generációs MacBook Air látszólag egy nagyon jó frissítés lett, ám az áremelkedés a szebb kijelző és a modernebb kialakítás ellenére nem igazán tette ajánlhatóvá. Igazából nagyon nehéz volt az elmúlt 3 évben eligazodni a MacBook palettán. Aztán elkezdődött egy tisztulási folyamat, kikerült a MacBook, frissült szinte minden. A vége az lett, hogy megérkezett az idei MacBook Air, ami egy kiforrott verzióját ígérte a modellnek. Épp ezért 1 héten keresztül ezt használtam a mindennapokban, hogy megtapasztaljam, milyen is valójában, a specifikációkon túl.

Élményeimet elsősorban videóban osztottam meg, ami az IThon Youtube csatorna első tesztje lett. Nézzétek, iratkozzatok fel, mert jövünk rendszeresen:

Három a magyar igazság

Egyszerűnek tűnik jó laptopot csinálni: fogsz egy designt, belevásárolod a hardvereket a gyártóktól, raksz rá vmi szoftvert, és kész is vagyunk. Pedig a laptopok tervezése kifejezetten sok aprólékos tervezési munkát igényel. A kulcs az optimalizáláson van, ahogy a fontos alkotóelemeket egymással összehangolod, és egy tökéletesre csiszolt eszközzé gyúrod össze.

Az Apple-nek ebben “könnyebb” dolga van a konkurenciánál, mert egyszerűen kevesebb terméket árul. Azonban még a kis szám ellenére sem sikerülhet minden tökéletesen elsőre. Vagy másodikra. Harmadszorra azonban elérték a MacBook Air esetében, hogy minden gyerekbetegségen túlessen, és kiforrott technológiaként gondolhassunk rá.

Persze a legfontosabb ebben az új billentyűzet, de erről már megannyit írtunk, és a legtöbben tudják, hogy búcsút intettünk a pillangónak. A régi-új mechanizmus nekem elsőre szerelem, a 16″-es Pro és az Air esetében is az volt. Az is nagyon jó, hogy duplázták a tárhelyet, de ez valójában egyre kevésbé fontos faktor.

Bármilyen furán hangzik, szerintem most fontosabb például a hűtés és a ventillátorok kérdése. Hogy a rendszer mikor kapcsolja be, hogyan folytja vissza a processzor vagy a grafikus kártya teljesítményét. És ebben vagyok most a leginkább elégedett.

A MacBook Air ugyanis sehogy nem akart felpörögni a használat alatt. Viccesnek hangzik, de amikor mindenki a videó vágásokról, kvantumszámításokról és TB-os exportokról ír, én leginkább a böngészővel tudom kiakasztani a rendszert. 20-30 állandóan megnyitott Google Chrome tab igazi mindenevő szörnyként viselkedik, ha a rendszer erőforrás elosztásáról van szó. Egy 2016-2018-as MacBook Prót 10 Chrome tabbal simán fel tudunk repíteni olyan magasságokig, hogy az irodában kényelmetlen legyen a hangerő.

Ezzel szemben az Air az egész hét alatt végig csöndes volt, még ha kivittem a napra, akkor is. Egyértelműen azt éreztem, hogy a gép az én mindennapos használatomra lett tervezve. Persze meg lehet izzasztani, de pont nem látom értelmét. Ha ezt tudja most és 4 év múlva is, azzal elérte célját.

A 2020-as MacBook Airben gyakorlatilag mindent megkapsz, ami a hétköznapi felhasználás során kelleni fog, és ha nincsenek nagy igényeid, nem kell kompromisszumokat kötnöd. Imádni fogod a kijelzőt, a billentyűzetet, ott a Touch ID “gombja”, fizikai esc gomb, a kéznek kényelmes kialakítás (a cseppalak jobb és egészségesebb kéztartást biztosít, mint a Pro minimálisan magasabb eleje), hosszú rendelkezésre állás. Tényleg nem akarok belekötni egyik elemébe se, mert úgy tűnik, sikertermék lehet. Inkább beszéljünk két fontos kérdésről.

Airt vegyek Pro helyett?

Merült fel sokakban, akik azt mondják: az Air 530 ezres konfigurációja ugyan kicsikét elmarad processzorban és videokártyában a legolcsóbb 13″-es Prótól, ugyanakkor nagyobb tárhely, könnyebb kivitel, olyan hasonlónak tűnik. Elsőre jogos a felvetés, de valójában az apróságok sokat számítanak.

Mindkét gép Retina kijelzővel érkezik, és az Air monitora a mindennapos használatban tökéletesen megfelel. A 400 nites fényerő a Pro 500 nitjével szemben nem vészes, kinn is teljesen használható, dolgozni meg úgyis inkább fedett helyen szoktunk. A felbontás ugyanúgy 2560*1600, amin el lehet férni. A különbséget leginkább az az extra színtartomány adja, ami miatt a Pro tényleg a profiknak szól. A P3 tartomány bemutatása ebben a cikkben kifejezetten nehéz lenne, így csak külsős linken tudod megnézni, mit is jelent a gyakorlatban.

Ha designerként vagy fotósként akarod használni, akkor szakmailag adsz annyira magadra, hogy szeretnéd a legpontosabb képet kapni saját munkádról, mégha azt a legtöbben egy telefon képernyőjén nézik is majd a Facebook/Insta algoritmusának butítása után. És ugyan az Air képe alapvetően szép, nem prosumer szintnek megfelelően színhelyes.

Ráadásul itt már előjön az erőkülönbség is. Egy nagyobb, sokképes export is lehet már akkora erőforrás igényű, ami lassan fog menni, és füstöli is majd a gépet. Videók vágásáról, real-time 4k anyag előnézeteiről ne is beszéljünk, az alapgép azt nagyon nehezen viseli.

i5? i7? Bővítsek?

De akkor ott van az opció az erősebb processzorokra – mondhatnád. Valóban, a MacBook Airbe 410 ezer forintért egy 1,1 GHz-es kétmagos 10. generációs Intel i3-as került, amit 40 ezer forintért (vagy az erősebb konfigurációt választva) négymagos i5-re, 100 ezer forintért pedig akár egy 1,2 GHz-es négymagos i7-re is cserélhetsz. És ezekkel a chipekkel valóban jobb sebességet tudsz elérni egy rövid terheléses teszten. A röviden a hangsúly.

Egy igazán jó laptopot összerakni ugyanis művészet, és patikamérlegen kell mérni benne az egyensúlyt. És ha te egy kisebb teljesítményre optimalizálod a hűtést, akkor az erősebb processzort bizony meg kell fognod (throttle) viszonylag kis hőmérsékletnél is. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy komolyabb videós renderidők esetében a végeredményben nem lesz jelentősen gyorsabb a gép az összehasonlításokban. Egyszerűen nem fogja kihasználni azokhoz a munkákhoz az extra számítási kapacitást, amiért a felárat fizetnéd.

Ahogy a videóban is elmondom, szerintem az i5-ös proci legnagyobb erénye, hogy 2-4 év múlva a használt Macbook Air piacon ki fog emelkedni a többi közül a listában, ezért könnyebben, drágábban eladható lesz. Nem akarom degradálni az értékőrzés szempontot, mert igenis fontos, de csalódást se akarok okozni azoknak, akik azt hiszik, hogy ezzel majd elérhetik egy olcsóbb és könnyebb kivitelben a Macbook Pro szintjét.

A 2020-as MacBook Air szerintem elért arra a csúcsra, amit a kategóriájában jelenleg megengedhet neki az Apple: egy általános felhasználásra gyakorlatilag bárkinek ajánlható laptop, ami hosszú évekig stabilan fog működni, és észre sem veszed majd, hogy mennyire fontos eszköz az életedben. (Ha nem kezd el túlságosan bőröződni a képernyő vagy lesz mégis az elődjéhez hasonlóan bajos a billentyű, de erre eddig nem mutatnak jelek.) Ha többet akarsz, a Pro modelleket nézegesd.

Személy szerint a fentiek alapján mindenkinek az alapkonfigurációt javaslom, a neki épp tetsző színben. Ha pedig ezen teszt alapján döntenél végleg a vásárlás mellett, és a hivatalos források egyikében szeretnéd megvásárolni, kérjük dönts az iCentre mellett, akik a mostani teszthez biztosították a készüléket, és reméljük a továbbiakban is támogatják majd ezen módon az IThon.hu projektet. Ha csak megnéznéd a konfigurációkat, azt is náluk tedd meg először:

Az iCentre MacBook Air oldalát erre a linkre kattintva tudod megtekinteni.

Kérdésed van a 2020-as MacBook Airrel kapcsolatban? Tedd fel a hozzászólások között, igyekszem mihamarabb válaszolni!

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó