IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Egy pucér banánon megy a vita az Apple vs. Epic tárgyaláson

Ahogy az Epic kontra Apple per második hetébe lépett, mindkét fél szünetet tartott a trösztellenes jogról szóló diskurzusban, hogy azon vitatkozzon, vajon a banánoknak ruhát kell-e viselniük a bíróságon.

A szóban forgó banán Peely, az Epic Fortnite nevű játékának humanoid gyümölcs avatárja. A tárgyalás hatodik napja Matthew Weissinger, az Epic marketingért felelős alelnökének tanúvallomásával kezdődött.

Az Apple pedig arra használta fel a keresztkérdések kihallgatását, hogy a bíróságnak egy kimerítő bemutatót nyújtson a Fortnite-ról, kezdve annak címképernyőjével és az egyik skinjével. Innen jön a banán:

Apple ügyvédje: Mit mutat ez a képernyő?

Weissinger: Ez a partnerkereső lobby.

Apple ügyvédje: És van itt egy nagy sárga banán, ugye? Szmokingban?

Weissinger: Igen. Ő Peely.

Apple ügyvédje: Azt mondta, hogy ő Peely?

Weissinger: Igen.

Apple ügyvédje: Peely ügynökként ismert, igaz?

Weissinger: Így van.

Apple ügyvédje: Úgy gondoltuk, hogy jobb az öltöny, mint a meztelen banán, mivel ma reggel a szövetségi bíróságon vagyunk.

Peely rémálomszerű létezése aligha kapcsolódik az Apple ügyéhez. A “meztelen banán” megjegyzés pedig valószínűleg egy szar viccnek is elmenne, ha nem lenne egy nagyon fontos tény: az Apple múlt héten azzal az állítással csapott le az Epicre, hogy pornónak ad otthont.

Agent Peely Skin Fortnite Pictures Features Thumbnails Photos - Alikna  Fortnite | Skin images, Fortnite, Deadpool skin

Pénteken az Apple egyik ügyvédje az indie áruházlánc Itch.io ellen ment, amelyet az Epic az Epic Games Store-on keresztül enged telepíteni a felhasználóknak. Az ügyvéd megjegyezte, hogy az Itch.io “úgynevezett felnőtt játékokat” tartalmazott, amelyek leírása “nem volt alkalmas arra, hogy szövetségi bíróságokon beszéljünk”, “sértőnek és szexualizáltnak” nevezve őket.

Az Epic Games Store menedzsere, Steven Allison megvédte az Itch.io-t, de a csörte nem jött jól az Epicnek. Vagy legalábbis ez a legjobb magyarázat arra, ami két órával később történt – amikor az Epic ügyvédje úgy döntött, hogy újra felhozza Peelyt:

Epic ügyvédje: Egy kis kitérő. Beszéltünk Peelyről? A banánunkról? Emlékszik rá?

Weissinger: Emlékszem.

Epic ügyvédjePeelyt öltöny nélkül mutogatni nem lett volna helyénvaló. Emlékszik erre?

Weissinger: Igen.

Epic ügyvédje: Van bármi helytelen abban, hogy Peely nem visel öltönyt?

Weissinger: Nem, nincs.

Epic ügyvédje: Van valami helytelen Peelyben ruha nélkül?

Weissinger: Ez csak egy banán, asszonyom.

Ez némileg meglepő módon kapcsolódik az Epic kontra Apple ügy lényegi kérdéseihez. Az Epic azért perel, hogy az Apple nyissa meg az iOS-t az olyan alternatív alkalmazásboltok előtt, mint az Epic Games Store. Az Apple azt állítja, hogy ez rosszindulatú és rossz minőségű alkalmazásoknak tenné ki a felhasználókat. Az Itch.io segítségével az Epicet a felhasználók biztonságának hanyag őrzőjeként tüntette fel, és Yvonne Gonzalez Rogers bíró úgy tűnt, hogy legalábbis némileg komolyan veszi az Apple aggodalmát. Nem világos, hogy Rogers valóban úgy gondolta-e, hogy a Fortnite-ban egy grafikailag meztelen banánszemély van, de az Epic ügyvédje nyilvánvalóan nem akarta ezt a kockázatot vállalni.

De a Peely-váltás még mindig megtestesítette, mennyire elkalandozónak és témán kívülinek tűnt a mai tanúvallomás egy része. Az Apple bemutatója egyértelműen arra irányult, hogy megmutassa, a Fortnite leginkább egy játék, és nem egy “élmény” vagy “metaverzum” – arra ösztönözve a bírót, hogy az App Store játékkal kapcsolatos irányelveit a konzolok hasonló szabályaival összevetve mérlegelje, ahelyett, hogy az egész iOS-ökoszisztémát vizsgálná. 

És annak ellenére, hogy az Apple és az Epic gyakran nagyon vicces vitát folytat a játék definíciójáról, az ügy valószínűleg olyan szárazabb hangvételű kérdéseken fog múlni, mint amilyeneket az Epic első szakértő tanúja, a közgazdász David Evans is megvitatott.

Evans azzal érvelt, hogy az Apple tisztességtelen egymárkás monopóliumot működtet: alapvetően olyan drága készülékeket árulnak, amelyek a felhasználókat egy ökoszisztémába zárják, és nincs ésszerű alternatíva bizonyos alkalmazások megszerzésére azon túl, hogy eldobják a telefonjukat vagy táblagépüket, és több száz vagy ezer dollárt költenek egy új készülékre. A fejlesztők kínálhatnak olcsóbb alkalmazáson belüli vásárlásokat a weben vagy egy másik platformon, de az Apple nem engedi, hogy az iOS-alkalmazások a felhasználókat ilyen megtakarításokhoz irányítsák.

Rogers bíró néhány szkeptikus kérdést tett fel Evans vallomásával kapcsolatban, és az Epic szinte biztosan megpróbálja majd keményebben ütni a vasat. Remélhetőleg mindkét fél elengedi Peelyt – de ki tudja, lehet, hogy a banánruhák kérdése a következő napokban is megosztó marad-e.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó