IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Élesedik az Apple Podcastok előfizetés

Az Apple most vezeti be új podcast-előfizetési és csatornázási rendszerét. A Podcastok előfizetés lehetővé teszik az alkotók számára, hogy bónusz tartalmakat és műsoraik reklámmentes változatait fogadják, havi előfizetésért cserébe.

Az Apple olyan nagy podcast-hálózatokkal lépett partnerségre, mint a Wondery és a Luminary, hogy fizetős műsoraik elérhetővé váljanak a Podcastok alkalmazáson belül.

A Podcastok előfizetés sok kényelmet kínál a hallgatóknak. Egy műsor vagy hálózat rajongói egyetlen gombnyomással előfizethetnek a Podcastok alkalmazáson belül, az Apple ID azonosítójukat használva. Az Apple ezután a prémium tartalmakat automatikusan szétosztja az előfizetőknek, amint azok elérhetővé válnak.

A podcast-előfizetéseket a podcast-közösség némi kritikával fogadta, nagyrészt az Apple magas díjai miatt. Ráadásul az Apple 30%-os jutalékot szed minden podcast-előfizetés után, és a Podcastok alkalmazáson belül végrehajtott vásárlások nem kerülnek nyilvánosságra a harmadik féltől származó ügyfelek számára.

A podcastkészítők azonban továbbra is az Podcastok előfizetésen kívül is pénzzé tehetik műsoraikat, bármilyen módon, ahogyan csak akarják. Ez csak egy további lehetőséget jelent az olyan szolgáltatások mellett, mint a Patreon vagy a Memberful.

A Podcastok appban a csatornák szintén ma kerülnek bevezetésre. A csatornák lehetővé teszik, hogy bárki csoportosítsa műsorait egy külön oldalra, beleértve az egyéni márkaépítést és a grafikát is. A csatornákat ingyenesen kínálják az alkotóknak, és függetlenül attól, hogy egy podcast kihasználja-e az előfizetési funkciókat vagy sem. A Wondery és a Luminary például már rendelkezik csatornákkal, amelyek a saját műsoraik gyűjteményét képviselik. Egy csatorna fizetős előfizetése automatikusan feloldja az összes olyan műsort, amelyen belül előfizetési előnyökkel rendelkezik.

Az előfizetési rendszer bevezetésének eredetileg májusban kellett volna elindulnia, de a vállalat néhány héttel elhalasztotta az indulást.

Az iOS 14.5-ben újratervezett Podcastok alkalmazás bevezetését követően a podcastkészítőknek problémáik adódtak az epizódok lassú terjesztésével, a Podcastok alkalmazás felhasználói pedig az új dizájn elemeire panaszkodtak. Az Apple szerint az iOS 14.6 frissítéssel megjelent néhány javítás az alkalmazásban, és a Könyvtár fülön további változtatások is készülnek, valószínűleg az iOS 14.7 részeként.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó