IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

NTFS-támogatással bővül az iPadOS 15

Egy hét telt el azóta, hogy az Apple bemutatta az iOS 15-öt és az iPadOS 15-öt a WWDC 2021-en, de még mindig bukkannak fel új funkciók, amelyeket nem említettek a színpadon vagy az Apple weboldalán. Amellett, hogy a kezdőképernyőre widgetek és új multitasking parancsikonok kerültek, az iPadOS 15 továbbfejleszti a Fájlok alkalmazást egy előrehaladási sávval, NTFS-támogatással és még sok mással.

Mostantól, amikor az Apple Fájlok alkalmazásában másolsz egy fájlt, végre egy előrehaladási sáv jelzi a hátralévő időt és azt, hogy mennyi adatot került már átmásolásra. A haladásjelző ikon közvetlenül az új mappa létrehozása gomb mellett jelenik meg, és a felhasználók onnan törölhetik a folyamatban lévő feladatokat.

Ez már önmagában is nagy előrelépés lenne az iPad felhasználók számára, mivel korábban nem volt mód arra, hogy a Fájlok alkalmazásban lássák az ilyen feladatok előrehaladását, de van még ennél is több.

Ha egy NTFS-formátumú USB-sticket csatlakoztatunk az iPadhez, akkor azt mostantól a Fájlok alkalmazás is olvashatja. Érdemes megjegyezni, hogy ez csak részleges támogatás, akárcsak a Macen, így csak az olvasási módot kapjuk meg anélkül, hogy fájlokat tudnánk hozzáadni az USB-hez. Még mindig sokkal jobb, mintha még csak nem is láthatnánk a fájlokat egy NTFS flash meghajtón, mint az iPadOS 14-ben.

Azok számára, akiknek egér vagy trackpad van az iPadhez párosítva, az iPadOS 15 lehetővé teszi több fájl egyszerre történő kijelölését a kurzorral, így többé nem kell egyszerre egy fájlt kiválasztani a másoláshoz, áthelyezéshez vagy megosztáshoz. Sajnos, legalábbis a béta 1-es verzióban, a Fájlok alkalmazásból még mindig hiányzik a mappák méretének ellenőrzése vagy a DMG fájlok megnyitása, mely funkciókat sok iPad-felhasználó igényelte már korábban.

Az iPadOS 15 bétaverziója jelenleg a fejlesztők számára érhető el, a nyilvános bétaverzió júliusban lesz letölthető. A frissítés várhatóan idén ősszel jelenik meg hivatalosan a nagyközönség számára.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó