IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elesésészlelés bekapcsolása Apple Watchon

Talán azt senki sem vitatja el, hogy pályafutása során az Apple Watch már bizonyított igazi életmentőként. Bár mellszőrzetben kicsit gyengébb, mint Hasselhoff, vészhelyzeti funkciókban bővelkedik. Az elesésészlelés is egy közülük.

A funkció először a 4. szériás Apple Watchban mutatkozott be és automatikusan beállításra kerül minden felhasználó számára, aki az óra kalibrálásakor legalább 55 évesnek vallja magát.

Forrás: 9to5Mac

De igazából nincs indok, amiért a fiatalabbak ne élhetnének ezzel a lehetőséggel. Az aksit jobban nem meríti, a napi rutint nem töri meg. Azonban, ha úgy esett, hogy megesett a bal-esett, könnyen lehet, hogy bárki jobban járhat (haha), ha az óra automatikusan segítséget hív. Nézzük, hogyan működik a funkció:

Ha elpereceltél a Series 4 vagy annál újabb készülékeddel a kezeden, akkor az óra először csak finoman elkezd rezegni a kezeden, majd hangjelzést is ad, végül megjeleníti az alábbi figyelmeztetést:

Ha sikerül összevakarnod magad és az óra érzékeli, hogy mozogsz, akkor megvárja míg válaszolsz a megjelenő figyelmeztetésre és nem hívja rád egyből a mentőket. A figyelmeztetést a bal felső sarokban található Bezárás gomb megérintésével, a Digital Crown megnyomásával vagy a „Jól vagyok” szöveg megérintésével tudod bezárni.

Ha viszont nem vagy jól, akkor azonnal kezdeményezni tudod a 112 hívását a Vészhelyzet – SOS csúszka elhúzásával.

Ha viszont úgy észleli, hogy legalább egy percig meg sem mozdulsz, az óra 30 másodperces visszaszámlálásba kezd, miközben rezeg a csuklódon és egyre hangosodó hangjelzést is ad. Ha nem jelzed az órának, hogy jól vagy vagy kezdeményezel segélyhívást, akkor automatikusan értesíti a segélyszolgálatokat.

A hívás során az óra hangosan lejátszik egy hangüzenetet, amiben tájékoztatja a hívott segélyszolgálatot és bárkit, aki körülötted meghallhatja, hogy komoly esést észlelt és megosztja a pontos tartózkodási helyed koordinátáit. Ez addig ismétlődik, míg a hívás véget nem ér vagy le nem állítod a lejátszást.

Ha befejeződött a hívás, automatikusan értesíti az Orvosi azonosítódban megadott vészhelyzeti kontaktjaidat arról, hogy pontosan hol és mikor estél el és hogy értesítette a segélyszolgálatokat.

Az viszont fontos, hogy ahhoz, hogy hívni tudjon az órád, az Esésészlelés mellett a Csuklóészlelésnek is bekapcsolva kell lennie. Ezt az órán a Beállítások > Jelkód menüpontban ellenőzheted.

Ha még nem múltál el 55 és szeretnéd bekapcsolni az Esésészlelést, akkor nyisd meg a Watch alkalmazást a telefonodon, görgess le a Vészhelyzet – SOS menüpontig, majd engedélyezd az Esésészlelés funkciót.

Borítókép: WatchApp List

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó