IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elhunyt a Samsung elnöke

Li Kun-Hi irányításával a koreai cég a világ egyik legsikeresebb vállalata lett, hivatalosan több mint 30 évig állt a márka élén.

A Samsung magyar idő szerint a hajnali órákban jelentette be, hogy október 25-én családja körében elhunyt a cég 78 éves elnöke, Li-Kun-hi. Halála pontos okát nem közölték, de egy szívroham miatt a vezető már 2014 óta cselekvőképtelennek számított, ezért pozícióját valójában fia, Li Dzse Jong töltötte be.

Li Kun-Hi a Samsungot megalapító Li Bjung Csul harmadik fia volt, két héttel apja halálát követően 1987-ben került a cég élére. 1993-ban nagyszabású reformokat indított be, hogy a vállalat ne csak a mennyiségre, de a minőségre is figyelmet fordítson. Ezzel kapcsolatban elhíresült mondása volt, hogy „változtassatok meg mindent a feleségeteken és a gyermekeiteken kívül”. Az átalakítást követő évtizedekben a cég elektronikai divíziója az olcsó tévék gyártójából a csúcstechnológiák egyik úttörőjévé vált, az élmezőnybe törve például a mobiltelefonok, a képernyők vagy éppen az SSD-k piacán. Dinamikus növekedésével a Samsung rendkívül nagy befolyásra tett szert Dél-Korea gazdaságában is, mára az ország exportjának ötödét a cég szállítmányai adják.

Li Kun-Hi az elnöki beiktatásán 1987-ben. Forrás: The New York Times

A hazájában sokáig hősként tisztelt Li Kun-Hi karrierjét azonban nem kerülték el a botrányok sem. 1995-ben bűnösnek találták, amiért egy pénzügyi alapon keresztül megvesztegette az ország akkori elnökét, 2008-ban pedig újabb vesztegetési és adócsalási botrányokba keveredett a cég. Habár mindkét eljárás jogerős ítélettel zárult, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is tag Kun-Hinek sikerült kegyelemmel megúsznia az ügyeket. A 2008-as eset után viszont vállalva a felelősséget lemondott a Samsung vezetéséről, s csak 2010-ben tért vissza a vállalat élére. „Második eljövetele” azonban csak négy évig tartott, mivel 2014 májusában súlyos szívroham érte, amiből azóta sem tudott felépülni.

Li Kun-Hi halálával fellángolhat az utódlás körüli vita. A cég eddigi de facto irányítója ugyan valóban fia, a hivatalosan alelnöki tisztséget betöltő Li Dzse Jong volt, ugyanakkor az elmúlt években neki is meggyűlt a baja a hatóságokkal. 2017 nyarán 5 évre ítélték Pak Kunhje elnök megvesztegetéséért, ám 2018 februárjában kiengedték a börtönből. A vezető azonban nemrég ismét bajba keveredett, ezúttal árfolyam-manipulációval hozták összefüggésbe a nevét.

Ha többet szeretnél tudni a Samsungról, korábbi cikkünkben itt olvashatsz a cégről.

Forrás: The Verge

Borítókép: The Canadian

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó