IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elképesztő pénzeket húztak le kamuappok TikTokon és Instagrammon

A fake news kultúra után itt a fake appok támadása. Több mint 155 milliárd forintnyi összeget kerestek kamualkalmazásokkal a fejlesztőik a népszerű közösségi platformokon.

Jó pár iOS és Android alkalmazást minősítettek scamnek, miután az egyik fiatalkorú TikTok felhasználó elkezdte jelenteni a gyanús alkalmazásokat a platformnak. A kamualkalmazások összesen 2,4 millió letöltőt szereztek maguknak és $500 000 (155 000 000 Ft) profitot termeltek.

Az alkalmazások típusa széleskörű volt, főleg szórakoztató, háttérképválasztó és zeneletöltő appokat toltak a felhasználók arcába. Letöltés után pedig nagyon nehéz volt őket eltávolítani, ugyanis az alkalmazások képesek voltak arra, hogy elrejtsék a saját ikonukat, hogy ne lehessen rájuk hosszan nyomni és eltávolítani. És miközben inkognitóban figyeltek a telefonokon, folyamatosan reklámokat jelentettek meg.

Nagyon kell vigyázni azzal, hogy mit töltünk le – Forrás: WMYM

Más alkalmazások 2 és 10 dollár közti összegeket húztak le a felhasználókról és így szedtek össze közel 500 000 dolláros összeget. A jelenségre egyébként egy kislány hívta fel a TikTok figyelmét, akinek feljött az egyik reklám és jelentette a Be Safe Online nevű szervezetnek Csehországban, ami egyébként gyerekeket edukál a biztonságos internethasználatra. Úgy tűnik eredményesen.

A jelentés után az Avast is elkezdett vizsgálódni, és akkor sikerült összeszedni a többi gyanús appot is. Összesen 11 kétes alkalmazást találtak és tiltottak le iOS és Android rendszeren, amiket lopkodáson kaptak.

És a legszebb az egészben, hogy több TikTok influenszer is promotálta az alkalmazásokat, hogy milyen jók és töltsék le őket a követőik. Ez nagyon szépen megmutatja, miért nem érdemes ezekre a „véleményvezérekre” hallgatni.

Te belefutottál már kamualkalmazásba?

Forrás: 9to5Mac
Borító: New York Times

Kapcsolódó cikkeink

A TikTok minden mozdulatodat figyeli – neked van rejtegetnivalód?

Anikó

Priváttá válhatnak a 16 éven aluliak Instagram fiókjai

Anikó

Már megválaszthatod mennyi kényes tartalmat szeretnél látni Instagramon

Anikó