IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elon Musk még mindig vezeti a legjobban fizetett CEO-k listáját

Bloomberg lehozta a 2020-as évre vonatkozó éves bérindex-jelentését, amely az amerikai felsővezetők és vezérigazgatók javadalmazását rangsorolja. Idén a Tesla vezérigazgatója nem meglepő módon még mindig az első helyen áll, míg az Apple vezérigazgatója, Tim Cook a lista 8. helyére esett vissza.

A tavalyi rangsorban Cook volt a második legjobban fizetett vezérigazgató 133,7 millió dolláros jövedelmével, amely részvényjuttatások, fizetés és bónuszok kombinációjából származott. A Bloomberg adatai szerint 2020-ban Cook javadalmazása majdnem megduplázódott, 265 millió dollárra, de a rangsorban elfoglalt helye a nyolcadik helyre esett vissza.

Kattints a képre a nagyításhoz

Az adatok szerint Cook 10,7 millió dollárt keresett bónuszokból, 250,3 millió dollárt részvényjuttatásokból, 3 millió dollárt fizetésből, 1 millió dollárt egyéb juttatásokból.

A Bloomberg kifejti, hogy a 2020-ban növekvő vezetői javadalmazás egyik oka a „Musk-féle” jutalmak növekedése volt. Összehasonlításképpen: Musk teljes kompenzációja 2020-ban elérte a 6,7 milliárd dollárt, köszönhetően az opciós juttatásoknak. Ezzel olyan szinten a többiek fölé emelte a Tesla vezérigazgatóját, hogy az összehasonlító táblázatból már külön egy gombbal el is lehet őt távolítani.

Legalább 15 vállalati vezető kapott tavaly minimum 100 millió dolláros vagy annál nagyobb értékű Musk-szerű jutalmat – ez háromszoros növekedés ahhoz képest, amikor a Tesla Inc. alapítója megkapta a sajátját. […]

Eddig Musk díjazása mintegy 33 milliárd dollárnyi papírnyereséget hozott neki, és a Bloomberg fizetési indexe szerint három egymást követő évben a legjobban fizetett amerikai vezető lett. Mögötte egy sor más, többnyire férfi, többnyire fehér vállalati vezető áll, akiknek a díjazása várhatóan kilenc- vagy tíz számjegyű összeget tesz ki. Az ország 100 legjobban fizetett vezetője közül tavaly mindössze öten voltak nők.

A Bloomberg arra is rámutat, hogy az S&P 500 vezérigazgatóinak és alkalmazottainak fizetése közötti medián arány 2020-ban 182-re emelkedett, ami a harmadik egymást követő évben jelent növekedést.

Ami a legjobban fizetett női vezetőket és vezérigazgatókat illeti, az Apple-nek kettő is szerepel a listán: Deirdre O’Brien, a kiskereskedelemért és az emberekért felelős vezető alelnök és Kate Adams, vezető alelnök és általános jogász.

Borítókép: Bloomberg

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó