IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Elon Musk teljesen beleállt az Apple-be

A Tesla eredménybeszámolója során Elon Musk, a vállalat vezérigazgatója igencsak beleállt az Apple-be – írja a CNBC. Musk kritizálta a cupertinóiak „fallal körülvett kertjét”, és megjegyzéseket tett a vállalat kobaltfelhasználásával kapcsolatban.

A Tesla elektromos járművek töltőhálózatának versenytársak általi használatára vonatkozó tervekkel kapcsolatos beszélgetés során Musk azt mondta, hogy a Tesla nem akar falakkal körülvett kertet létrehozni a Tesla versenytársainak „leütésére”, utalva az Apple App Store gyakorlatára.

„Azt hiszem, hangsúlyozni akarjuk, hogy célunk a fenntartható energia megjelenésének támogatása.” – mondta Musk egy kérdésre válaszolva arra, hogy a versenytársak használhatják-e a töltőhálózatát. „Nem az a célunk, hogy falakkal körülvett kertet hozzunk létre, és azt a versenytársaink leütésére használjuk, mint ahogy azt néhány vállalat teszi.”

Majd még egy színlelt köhögés közben elnyomott egy Apple-t is.

Az Apple iOS platformjára gyakran hivatkoznak a „fallal körülvett kert” kifejezéssel, mivel ez egy zárt platform, amely felett az Apple teljes ellenőrzést gyakorol. Az Apple diktálja, hogy milyen szoftverek telepíthetők az iPhone-ra, és megköveteli a vállalatoktól, hogy az App Store-t használják.

A Tesla akkumulátorairól szóló vitában Musk ismét az Apple-re hivatkozott, anélkül, hogy erre felszólították volna. Musk azt mondta, hogy az emberek tévesen azt hiszik, hogy a Tesla sok kobaltot használ, ami az elektronikai eszközökben használt lítium-ion akkumulátorcellákhoz szükséges, de az Apple az, aki a legtöbb kobaltot használja.

Forrás: AppleInsider

„Az Apple szerintem majdnem 100%-ban kobaltot használ az akkumulátoraiban, mobiltelefonokban és laptopokban, ellenben a Tesla nem használ kobaltot a vas-foszfátos elemekben, és szinte egyáltalán nem a nikkel alapú vegyületeknél.” – mondta Musk. „Súlyozott átlagban talán 2% kobaltot használunk, szemben mondjuk az Apple 100%-os kobaltjával. Mindegy, szóval ez tényleg nem tényező.”

Az Apple valóban használ kobaltot, amelyet a múltban emberi jogi visszaélésekkel hoztak összefüggésbe. Az Apple azonban listát vezet az összes kobaltolvasztó és -finomító üzeméről, és rendszeresen ellenőrzi őket. 2020-ban az összes kobalt-beszállítóját auditálták.

Az Apple-nek és a Teslának a múltban voltak kisebb vitái, mivel az Apple az elektromos járművek piacára nyomulva egymástól loptak el alkalmazottakat. Még 2015-ben Musk „Tesla-temetőnek” nevezte az Apple-t. „Ha nem sikerül a Teslánál, akkor menj az Apple-hez dolgozni.”

Nemrégiben Musk azt állította, hogy a Tesla korai időszakában egyszer megpróbált beszélni az Apple-lel a Tesla esetleges felvásárlásáról, de az Apple vezérigazgatója, Tim Cook nem volt hajlandó találkozni vele. Lehet ezen picit bepöccent?

Borítókép: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó