IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Epic vs. Apple – az iOS lehetne sokkal inkább olyan, mint a macOS

Az Epic Games szakértő tanúja megalapozta azt az érvelést, hogy az Apple az iOS-t az alkalmazások terjesztése és a harmadik felek hozzáférése tekintetében a macOS-hez hasonlóbbá tehetné anélkül, hogy a biztonság csorbát szenvedne.

James Mickens, a Harvard Egyetem informatikai professzora pénteki tanúvallomása során Yvonne Gonzalez Rogers bíró előtt ismertette az iOS és a macOS közötti különbségeket. A legfontosabb különbségek közé tartozik a biztonság, az alkalmazások terjesztése és a harmadik féltől származó alkalmazásokhoz való hozzáférés.

Mickens szerint például az Apple App Review folyamata elhanyagolható biztonsági előnyöket nyújt az iOS beépített védelmével szemben. Ez az olyan mechanizmusok miatt van így, mint a sandboxing, amely megakadályozza, hogy az alkalmazás kölcsönhatásba lépjen a rendszer más részeivel.

Egy másik ponton, amikor Gonzalez Rogers bíró megkérdezte, hogy az iOS biztonságosabb-e, mint a macOS, Mickens azt mondta, hogy szerinte nem “lényegesen biztonságosabb”.

Forrás: Reddit

Emellett Mickens azt is elmondta, hogy az iOS megnyitása harmadik féltől származó alkalmazásboltok számára nem jelentene “érdemi különbséget a biztonsági tapasztalatok tekintetében”. Ha az Apple megnyitná az iOS-t, az nem akadályozná meg a felhasználókat abban, hogy csak az App Store-ból szerezzenek be alkalmazásokat – tette hozzá.

A harmadik fél általi hozzáférésre vonatkozó megjegyzésre reagálva Gonzalez Rogers bíró azt mondta, hogy Mickens “jó érvet hozott fel”, de megjegyezte, hogy aggódik a számok miatt.

Tanúvallomása során Mickens más pontokon azt mondta, hogy triviális lenne olyan biztonsági funkciókat, mint a rosszindulatú programok ellenőrzése és a közjegyzői hitelesítés, az iOS-re portolni.

Mickens vallomása az Epic Games iOS App Store elleni érvelésének egyik lényegi pontját védi. Az Epic megjegyzi, hogy az Apple szerint mind az iOS, mind a macOS biztonságos, bár az Apple nem érvényesíti ugyanazokat a korlátozásokat a Macen. Ez a látszólagos eltérés alááshatja az Apple azon állításait, hogy a biztonság és az adatvédelem az iOS App Store szabályainak középpontjában áll.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó