IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Tesla bejelentéseire még a Bitcoin is beszakad

Szinte minden kriptopénz árfolyama mélyrepülésbe kezdett, miután a Tesla környezetvédelmi aggályokra hivatkozva felfüggesztette a Bitcoin felhasználásával történő vásárlásokat.

A Bitcoin szerdán a Tesla bejelentését követően kb. 15%-ot esett, és darabonként 46 000 dollár fölött érte el mélypontját. Az írás időpontjában egy Bitcoin ára 49 986,4 dollárra állt vissza.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerdán egy tweetben közölte, hogy a vállalat “aggódik a fosszilis tüzelőanyagok gyorsan növekvő használata miatt a Bitcoin bányászatához és tranzakcióihoz, különösen a szén miatt, amelynek a legrosszabb a kibocsátása az összes tüzelőanyag közül”.

A Citigroup áprilisi jelentése szerint a Bitcoin-bányászat – az új tokenek forgalomba hozatalának folyamata – 66-szor több áramot fogyaszt, mint 2015-ben. Ahogy a Bitcoin ára az évek során az egekbe szökött, úgy nőtt a bányászat bonyolultsága, a szükséges energia- és feldolgozási teljesítmény is.

A Bitcoin lejtmenetével párhuzamosan más kriptovaluták, például az Ether és a Dogecoin is visszaestek. Az eladási roham szerdán leállásokat okozott egyes kriptopénz-tőzsdéken.

A lépés néhány hónappal azután történt, hogy a Tesla közölte, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, és azt tervezi, hogy elfogadja azt fizetőeszközként a járművekért. Musk szerdán azt mondta, hogy a Tesla nem ad el Bitcoinokat, és szándékában áll újra elkezdeni elfogadni fizetőeszközként, amint a bányászat fenntarthatóbbá válik.

Forrás: Getty Images

Április végén a Tesla pénzügyi igazgatója, Zachary Kirkhorn azt mondta, hogy a vállalat hisz a Bitcoin hosszú távú értékében, és azt tervezi, hogy a vásárlók vásárlásaiból származó tokeneket gyűjti be. Kirkhorn egy nemrégiben benyújtott Tesla-szabályozási bejelentésben a “Master of Coin” címet adta hozzá.

“A kriptopénz sok szempontból jó ötlet, és úgy gondoljuk, hogy ígéretes jövő előtt állt, de ez nem mehet a környezet nagy kárára” – mondta Musk.

Ettől függetlenül a Bitcoin árfolyama május 13-án, csütörtökön még mindig mintegy 489%-kal emelkedett az előző évhez képest.

Borítókép: Reuters

Kapcsolódó cikkeink

Elon Musk felvásárolja a Twittert

Anikó

Elon Musk még mindig vezeti a legjobban fizetett CEO-k listáját

Anikó

Elon Musk az Apple élén?

Anikó