IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Epic vs. Apple – Kinek jár kivételezés?

Folytatódik az Epic kontra Apple per, most volt az első Apple vezetői tanúvallomás. Az App Store alelnöke, Matt Fischer most tanúskodott az ügyben, részletesen beszámolva az App Store-ban való munkájáról, az Apple irányelveinek megalkotásáról és még sok másról.

Fischer az App Store alelnökeként tevékenykedik, méghozzá 2010 óta. A mai tanúvallomás során számos kérdést tettek fel neki az App Store-ban betöltött szerepéről. Az App Store alelnöke kifejtette, hogy az Apple már régóta nagy hangsúlyt fektet az App Store biztonságára, és cáfolta az olyan felvetéseket, mint az alternatív fizetési módszerek és az alkalmazások oldalról történő letöltése.

Fischer beszélt még az Apple Arcade-ről, az App Store fiókrendszeréről és a csalásokról, valamint sok másról is. Az App Store alelnöke azt állította az Epic ügyvédjének, hogy az Apple nem végzett tanulmányokat arról, hogy a harmadik féltől származó fizetési platformokat alkalmazáson belül használó játékcégek biztonsági problémákhoz vezetnének-e.

Eközben az Apple ügyvédje egy sor kérdést is feltett Fischernek az iOS 12 részeként érkező App Store átalakításában való részvételéről. Fischer számos olyan esetet is részletezett, amikor az Apple és az Epic korábban együtt dolgozott az olyan játékok iOS-re való eljuttatásában, mint a Fortnite és az Infinity Blade, valamint az App Store-ban kiemelkedő szerepeltetésben.

Az Apple ügyvédje arról a maroknyi különböző barátságos e-mailről is kérdezte Fischert, amelyet az Epictől kapott, és amelyben megköszönték az Apple-nek az App Store promócióját. Fischert arról is kérdezték, hogyan reagált, amikor az Epic elindította az App Store alkalmazáson belüli fizetési rendszerét megkerülő szerveroldali frissítését. “Meglepett a dolog” – mondta Fischer.

Az Apple és az Epic e-maileket váltott egymással a jövőbeli WWDC-n való együttműködésről, egészen addig, amíg az Epic be nem vetette a változtatást. A kapcsolat onnantól kezdve nyilvánvalóan megromlott.

Fischer tanúvallomása során volt némi dráma is az Apple belső kommunikációjának bizonyítékként való elfogadásával kapcsolatban. Rogers bíró látszólag kifogásolta az Epic folyamatos próbálkozásait, hogy bizonyos dokumentumokat bizonyítékként fogadjanak el, olyan tényezők alapján, mint a relevancia és a harmadik feleket idéző dokumentumok.

Az egyik e-mailből kiderül, hogy volt egy belső kérdés arról, hogy a Hulu miért tudott váltani az App Store számlázás és a Hulu számlázás között. Mint kiderült, a Hulu része a “fehérlistás fejlesztők” csoportjának, akik hozzáféréssel rendelkeznek az előfizetés törlése/visszavétele API-hoz. A vállalat kezdetben hozzáférést adott a Hulu számára ehhez az API-hoz, hogy támogassa a tervezetek frissítését és visszaminősítését, mielőtt ez natívan beépült volna az App Store-ba.

Forrás: Readdle

A Hulu helyzete az Apple-nél belsőleg is körbejárt, miután Phil Schiller észrevette David Barnard fejlesztő tweetjét. Barnard megkérdőjelezte, hogy a StoreKit API hogyan képes automatikusan törölni az App Store előfizetéseket, amit a Hulu az új élő TV szolgáltatásának elindításával kapcsolatban tett.

Egy másik e-mailből kiderült, hogy Fischer általában el akarja kerülni a versenytársak szerepeltetését az App Store-ban. Egy konkrét, az e-mailben részletezett esetben az Apple akadálymentesítési csapata egy App Store szerkesztői funkciót tervezett a Voice Over támogatást megvalósító alkalmazásokról. Az akadálymentesítési csapat szerette volna a Google és az Amazon alkalmazásait is bevonni ebbe a szerkesztőségi cikkbe, de az Apple egyik vezetője azt írta, hogy “Matt rendkívül fontosnak tartja, hogy a versenytársak ne szerepeljenek az App Store-ban”.

Mai tanúvallomása során Fischer cáfolta ezt a felfogást, és kifejtette, hogy az Apple többször is támogatta a versenytársaknak számító alkalmazásokat.

Más e-mailek bemutatták az Apple fejlesztőkkel folytatott munkáját az Apple TV 4K megjelenését megelőzően, amelynek középpontjában a fejlesztők felkérése állt, hogy készítsenek játékokat az új set-top boxra. E játékok közül néhány végül az Apple Arcade-be is bekerült. 

PX 0064 (Redacted) by Chance Miller

PX 2190 (Redacted) by Chance Miller

PX 0058 (Redacted) by Chance Miller

PX 0854 (Redacted) by Chance Miller

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó