IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Érkeznek az Apple 2022-es fejlesztői konferenciájának legfontosabb bejelentései

Ahogy azt a korábbi WWDC-k esetében már megszokhattuk, az esemény fő vezérfonalaként az Apple közelgő szoftverfrissítéseiről értesülhetünk. Megtudhatjuk, milyen lesz az új iOS, iPadOS, watchOS, macOs és tvOS, mielőtt az összes frissítés idén ősszel megérkezik.

Ezen felül az Apple az idei WWDC-n hardveres hírekkel is szolgálhat. Debütálhat az új MacBook Air 2022, így az Apple-nek lehetősége lesz bemutatni az új M2 processzort, mely a pletykák szerint a laptopot hajtja majd.

iOS 16

Az új iOS a nyári bétatesztelés után idén ősszel debütál, és több személyre szabási lehetőséget, valamint továbbfejlesztett, widgetekkel ellátott zárolási képernyőt kínál, mint eddig bármikor.

A zárolási képernyő áll az Apple iOS 16 frissítéseinek középpontjában, kezdve a használt betűtípusok és színek testreszabásának lehetőségével. Lehetőség lesz widgetek hozzáadására, és több képernyőverzió létrehozására, melyek között a képernyőn való áthúzással lehet majd váltani. Az Apple által biztosított háttérképek is frissítést kapnak, egy rakat animált és Pride-témájú sorozattal.

Az értesítések is másképp jelennek meg a zárolási képernyőn. Ahelyett, hogy elözönlenék a képernyőt, a képernyő alján „gurulnak be”.

A Fókuszmódok továbbfejlesztésre kerültek, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a Fókuszmódokat egy adott testreszabott Zárolási képernyőhöz kössék. A fókuszok a Lock Screenek közötti lapozással is aktiválhatók. A Fókuszok szűrők lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kiszűrjék a zavaró tartalmakat az alkalmazásokon belül, például a Safari lapcsoportjait, a Naptár eseményeit vagy az Üzenetek beszélgetéseit.

Az iOS 16 valószínűleg az iPhone 14 szériával együtt fog debütálni, amely a pletykák szerint először kínál majd folyamatosan bekapcsolt kijelzőt iPhone-ok esetében. Ez az operációs rendszer frissítés azonban nem csak a legfrissebb készülékeket fogja támogatni; az Apple arról ismert, hogy öt vagy akár hat éves telefonokhoz is kínál új iOS-verziókat. Ezt a támogatási szintet az androidos készülékgyártók nehezen érik el, bár az elmúlt néhány évben jelentős előrelépést tettek.

Az Apple az Üzenetek alkalmazás funkcióival kapcsolatos három leggyakoribb panaszt is kezeli. Innentől lehetővé válik az üzenetek utólagos szerkesztése, a küldés visszavonása és beszélgetése olvasatlannak jelölése.

Az iOS 16 kibővíti a SharePlay elérhetőségét, beleértve az új integrációt az Üzenetekkel és egy új API-t, amelyet a fejlesztők átvehetnek.

A Diktáláshoz is érkeznek változások, egy teljesen új, készüléken belüli diktálási rendszerrel. Az új diktálási rendszer lehetővé teszi, hogy könnyedén váltsunk a gépelés és a diktálás használata között az üzenetek megírásához.

A harmadik féltől származó alkalmazások Sirihez való integrálhatóságának javítása érdekében az Apple bemutatja az App Intents API-t. Ez lehetővé teszi, hogy az alkalmazások további munka nélkül integrálódjanak a Sirivel.

Az iOS 16-tal a népszerű Live Text funkció először videóra is kiterjed. Ez lehetővé teszi a szöveg kiválasztását videókból. Egy új Live Text API is elérhető, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kihasználják az élő szöveg funkcióit.

Egy új gépi tanulási funkció is bekerül, amely lehetővé teszi, hogy könnyedén kiválaszthasd egy kép témáját, eltávolíthasd a hátteret, és átmásolhasd egy másik alkalmazásba.

További iOS 16 újdonságok

  • Új családi megosztási funkciók a gyermek által elérhető tartalmak pontosabb ellenőrzéséhez.
  • A gyors setuppal új funkciókkal bővül egy új eszköz beállítása egy adott Családi megosztás-tag számára.
  • Az iCloud megosztott családi fotótár lehetővé teszi, hogy bizonyos iCloud-fotókat megosszunk a családtagokkal.
  • Új Személyes biztonság funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan letiltsák a megosztást egy másik felhasználóval, különösen bántalmazó kapcsolatok esetén.

Apple Watch 9

Az olyan szokásos frissítéseken felül, mint az új számlapok és fitnesz funkciók. Az új platform először a fejlesztők számára lesz elérhető, míg a nyilvános kiadás idén ősszel várható, amikor az új Apple Watch Series 8 megérkezik.

A watchOS 9 felfrissített óralapokat is tartalmazni fog. Ezek közé tartozik egy új csillagászati, egy holdi, valamint egy új betűkészletű képernyő. Emellett új, gazdag komplikációkat is tartalmaz, és az aktív alkalmazásokat a gyors elérés érdekében kitűzhetjük. Van egy új Siri felhasználói felület is.

A megújult Workout alkalmazás sokkal részletesebb nyomon követési mérőszámokat és funkciókat is bevezet a futók számára, beleértve a függőleges oszcillációt, a talajérintési időt és a lépéshosszúságot. Az új egyéni edzéstípus lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bizonyos területekre összpontosítsanak, és az új figyelmeztetések, mint például a Pace és a Heart Rate Zones, több adatot adnak a fitneszrajongóknak, amelyekkel dolgozhatnak.

Az Apple frissítette a watchOS alvásalkalmazását is, így a felhasználók többet tudhatnak meg alvási szokásaikról a gépi tanulás segítségével. A felhasználók adatokat láthatnak majd a REM, Core és Deep szakaszokról.

Ami az egészségügyi funkciókat illeti, az Apple bevezette az új AFib történet opciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megnézzék, milyen gyakran mutatták szívritmusuk a pitvarfibrilláció jeleit egy meghatározott időszak alatt. Az Apple hétfőn korábban megkapta az engedélyt erre a funkcióra.

Az Apple Watch egy új Gyógyszerek alkalmazást is kap, amely segít a felhasználóknak nyomon követni a gyógyszereiket. Az app emlékeztetni fogja a felhasználókat arra, hogy mikor kell bevenni a gyógyszereket, nyomon követi az adagokat és egyéb információkat, és figyelmeztet a gyógyszerkölcsönhatásokra. Mind az Egészség, mind a Gyógyszerek adatok megoszthatók a családtagokkal.

M2 és új MacBook Air

Az M1, M1 Pro, M1 Max és M1 Ultra chipek után az Apple most készen áll arra, hogy áttérjen a nagyobb teljesítményű M2 chipre.

Az előtte lévő M1 Ultrához hasonlóan az M2 is az Apple ARM architektúráját használja, és most 5 nm-es eljárással készül, 20 milliárd tranzisztorral kiegészítve – 25 százalékkal több, mint az eredeti M1. Az Apple új teljesítményű és hatékonyságú magokat használ az M2-ben, emellett 100 Gb/s memória-sávszélességet és 24 GB egyesített memóriát – ez 50 százalékkal nagyobb sávszélességet jelent, mint az M1 esetében.

Az Apple emellett 18 százalékkal nagyobb teljesítményt ígér az M2-vel az eredeti M1 chiphez képest, és a vállalat állítása szerint az M2 1,9-szer gyorsabb lesz, mint a legújabb 10 magos PC-s laptop chip. Az Apple négy nagy teljesítményű és négy nagy hatékonyságú magot használ az M2-ben, a teljesítménymagoknál 16 MB közös gyorsítótárral, a hatékonysági magoknál pedig 4 MB közös gyorsítótárral.

Az Apple M2 emellett egy új generációs Secure Enclave-et és Neural Engine-t, valamint egy frissített médiamotort is tartalmaz, amely támogatja a 8K H.264 és HEVC videókat. Ez a valóságban azt jelenti, hogy az M2 chipeket futtató rendszerek egyszerre több 4K és 8K videófolyam lejátszására is képesek lesznek.

Az első Mac, amely megkapja az M2 chipet, az Apple egyik legnépszerűbb laptopja, a MacBook Air.

A WWDC nem egy olyan esemény, amely hagyományosan számos hardveres bejelentést tartalmaz, de ennek ellenére egy új MacBook Air lépett színpadra a Keynote során. Az új, 2022-es modell az erősebb M2 processzor köré lett tervezve, és a dizájnja közelebb áll a 14 hüvelykes MacBook Próhoz, a hagyományos ék alak helyett szögletesebb megjelenéssel. MagSafe töltéssel, két Thunderbolt porttal és fejhallgató-csatlakozóval rendelkezik. Vastagsága 11 mm, súlya pedig 1,22 kg. Ezüst, asztroszürke, valamint az új csillagfény arany és éjfekete színekben lesz kapható.

Az új MacBook Air júliusban kerül a boltok polcaira 1199 dolláros kezdőáron. Az M1-alapú Air továbbra is 999 dollárért lesz kapható.

A 2022-es MacBook Air nagyobb, 13,6 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, amelyet kisebb keret vesz körül. Az Apple szerint 500 nites csúcsfényerővel rendelkezik. Csendes, ventilátor nélküli kialakítással rendelkezik, ami lenyűgöző, tekintve a teljesítménynövekedést, amelyet az Apple állítólag az M2-ből présel ki. Az Apple szerint 40 százalékkal gyorsabb, mint az előző modell.

Ami az apró, de fontos specifikációkat illeti, ez a MacBook Air 1080p FaceTime HD webkamerát, valamint új mikrofonokat és hangszórókat kap, amelyek támogatják a Dolby Atmos technológiát. Az Apple új hálózati adaptert kínál, amely két USB-C porttal rendelkezik, így gyorsan, mindössze 20 perc alatt 80 százalékos töltöttségre képes feltölteni.

Az Apple 13 hüvelykes MacBook Prója is megkapja az M2 frissítését. Az új modell 1299 dollártól lesz elérhető.

macOS Ventura

Az új operációs rendszer, a macOS Ventura új Stage Manager szervezőeszközt és a Spotlight frissítéseit tartalmazza.

A Vezérlőközpontból aktiválható segédprogram automatikusan rendszerezi a megnyitott alkalmazásokat a képernyő oldalán, miközben központosítja azt, amelyen éppen dolgozol. A felhasználók az asztalról is húzhatnak ikonokat az oldalra helyezett alkalmazásikonokra, hogy gyorsan be tudják importálni azokat.

A Spotlight új frissítésekkel is érkezik: Mostantól képes megtalálni a képeket a fotótárban, és, megtalálni a szöveget a képeken belül, és előhívni a parancsikonokat. A Spotlight az iOS kezdőképernyőjének aljára is felkerült.

A keresés a Mail alkalmazásban finomításokat kapott, beleértve a teljesebb előnézetet, az azonnali javaslatokat és a helyesírási hibák javítását. A Safari új lapmegosztási funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben lássák, milyen lapokat néznek a barátaik, és mostantól támogatja a biometrikus Passkeys funkciót a hagyományos jelszavak helyettesítésére több támogatott platformon. (Az Apple, a Google és a Microsoft a hónap elején mind elkötelezte magát amellett, hogy támogatja a jelszó nélküli bejelentkezést az összes mobil, asztali és böngészőplatformján.)

Az Apple-nek már régóta célja, hogy a macOS-t közelebb hozza a mobil társaihoz, és ez a frissítés ezt a folyamatot folytatja. Az elmúlt néhány macOS-kiadás az iOS alapvető funkcióit (köztük a Fókusz és a parancsikonok), valamint az ikonok, ablakok és menük dizájnelemeit portolta át a Macre. Ez az átdolgozás feltehetően tovább univerzalizálja az Apple-rajongók élményét az eszközökön, különösen az olyan új, folytonosságra összpontosító funkciókkal együtt, mint az Universal Control.

Az Apple azt tervezi, hogy a macOS-felhasználók webkameraként használhatják az iPhone kameráját. A vállalat elképzelései szerint a MacBook-felhasználók a laptopjuk tetejére csíptethetik az iPhone-t, és a kamerát a FaceTime, a Microsoft Teams, a WebEx és egyéb videohívások javítására használhatják.

A Continuity Camera egyszerűen a meglévő iPhone-od hátsó kamerájának képét veszi, és átalakítja egy webkamerává, amelyet a macOS-alkalmazásokban használhatsz. A Continuity Camera még Center Stage és Portré mód támogatást is tartalmaz, így rengeteg videomód áll rendelkezésre a különféle hívásokhoz.

Az Apple elmondása szerint a Belkinnel közösen dolgozik olyan állványokon, amelyek még idén megjelennek, és amelyekkel könnyedén a MacBook kijelzője fölött tartható az iPhone. Ehhez sem lesz szükség új hardverre, hiszen a meglévő készülékek szoftverfrissítésekkel támogatottak lesznek. Az új Continuity Camera funkció még idén elérhető lesz.

iPadOS 16

Az Apple hivatalosan bejelentette az iPadOS 16-ot, az iPad operációs rendszerének legújabb verzióját, amely még idén megjelenik. Néhány új funkcióján osztozik az iOS 16-tal és a macOS-szel, például az újratervezett Home alkalmazáson és a Safari Passkeys támogatáont, de néhány saját fejlesztést is kap. Van egy új időjárás alkalmazás és új együttműködési funkciók az Apple irodai teljesítménynövelő csomagjához.

Az Apple első bemutatója a közös munkára összpontosított. Az irodai alkalmazásokban, például a Pagesben közvetlenül a megosztási lapról lehet elkezdeni a közös munkát, így más felhasználók is beugorhatnak, és elkezdhetik a központi dokumentum szerkesztését. Ez hasonlóan hangzik ahhoz, amit a Google már évek óta kínál az olyan szolgáltatásokban, mint a Docs és a Sheets. Az Apple a Safariba is beépít együttműködési funkciókat, és API-t kínál a fejlesztőknek, hogy hasonló funkciókat adhassanak hozzá saját alkalmazásaikhoz.

Jön egy új, Free Form nevű whiteboard alkalmazás is, amely arra szolgál, hogy a kollégák hozzájárulhassanak egy közös vászonhoz. Támogatja az Apple Pencilt, és különféle fájltípusokat, köztük PDF-dokumentumokat, képeket és webes hivatkozásokat is képes behívni.

A vállalat hivatalosan még nem erősítette meg, hogy az új frissítés mely iPadekre lesz elérhető, de a tavalyi szoftver a 2017-es ötödik generációs modellig visszamenőleg a normál iPadekre, a 2015-ös negyedik generációs modellig visszamenőleg az iPad Minikre, a 2014-es második generációs modellig visszamenőleg az iPad Airekre és minden iPad Próra elérhető volt.

A változások egy évvel azután következnek, hogy az Apple egy sor szerény frissítést hajtott végre a táblagépek operációs rendszerén. Az iPadOS 15-ben az iPad megörökölte az iPhone iOS előző évben bevezetett alkalmazáskönyvtár és a kezdőképernyő widget funkcióit. A táblagép-frissítés új ikonokkal is kiegészült, amelyek célja a megosztott képernyő multitasking funkció használatának megkönnyítése volt.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó