IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Soha nem várt fejlődést hozott a 15 éve bemutatott első iPhone

A múlt héten volt 15 éve, hogy az Apple megkezdte az eredeti iPhone forgalmazását. A The Wall Street Journal korábbi és jelenlegi Apple-vezetőkkel készített interjút, akik az eredeti iPhone bevezetéséről, az App Store kezdeti időszakáról és még sok másról beszéltek.

A történet egyik legérdekesebb része, hogy az eredeti iPhone hogyan változtatta meg az Apple kultúráját, mivel a dolgozók gyakorlatilag sosem szakadhattak el a telefonuktól.

Forrás: Digital Spy
A kultúra megváltozott az Apple-ön belül, azzal, hogy képesek voltunk állandóan elérhetők lenni, állandóan üzeneteket küldeni és ellenőrizni a dolgokat. Volt egy halvány sejtésünk a hatásról, de nem tudtam, hogy mekkora lesz, amikor a telefon kikerül az Apple-ön kívülre.
Tony Fadell

Aki akkor az Apple vezető alelnöke volt, majd 2008-ban hagyta el az Apple-t, hogy megalapítsa a Nestet, a termosztát-újítót, amely ma az Alphabet tulajdonában van.

Aztán egy évvel később, az eredeti iPhone megjelenése után, jött az iPhone 3G és az App Store. Greg Joswiak, az Apple világméretű marketingért felelős vezető alelnöke úgy gondolta, hogy az App Store induláskor olyan 50 alkalmazást fognak beküldeni a fejlesztők, ami nagyszerű lett volna. A számok nemcsak az Apple várakozásait múlták felül, de 2009 áprilisára már heti 25 000 alkalmazást küldtek be jóváhagyásra.

Azt gondoltuk, hogy talán 50 alkalmazást kapunk, szép kis kezdésnek elég jól éreznénk magunkat. 500-at kaptunk.
Greg Joswiak

Végül, de nem utolsósorban egy másik érdekes történet az alkalmazáson belüli vásárlásokról, majd az eredeti iPhone megjelenése és az Apple-nek meg kellett tanulnia a rejtett alkalmazáson belüli vásárlási valódi költségéről.

Phillip Shoemaker, aki az alkalmazás-felülvizsgálati folyamatot felügyelte, elmesél egy történetet arról, hogy a lánya 450 dollárt költött egy Hupikék Törpikék-játékra.

Forrás: APKMODY

Shoemaker első kézből tapasztalt egy másik meglepetést is – de otthon, nem a munkahelyén. Az ő 5 éves lánya, Mylie, nagyon belejött a Smurfs’ Village nevű játékba. Hetekig játszott vele. Míg nep az apjának ki nem jött a következő havi hitelkártya-számlája, amely szerint több mint 450 dollárt fizetett az Apple-nek, a saját munkaadójának. Miért? Törpbogyóért, a gyerekalkalmazás helyi pénzneméért.

Ez, valamint a rejtett alkalmazáson belüli vásárlási költségekről szóló vásárlói panaszok arra késztették a csapatot, hogy megalkossák a “Mylie-szabályt”, amely a gyermekalkalmazások esetében extra körültekintést követel meg. Az egész pedig odáig gyűrűzött, míg nem egy iOS-frissítés lett belőle, amely jelszót követelt meg az alkalmazáson belüli vásárláshoz. 

Az eredeti iPhone-alkotás kezdeti napjairól még többet is megtudhatsz a The Wall Street Journal cikkéből. Az egyik mérnök az iPhone 4 előlapi kamerával való kiegészítéséről is beszél, amiről az Apple nem tudta, hogy ilyen sikeres lesz – és persze a szelfik gyorsan elterjedtek.

Borítókép: giodp.org

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó