IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Erősen nyitotta az évet a Samsung

Az idei első Galaxy Unpacked eseménnyel szépen megindította az évet a Samsung. Főfogásként érkezett az S21-es sorozat, új Galaxy Buds fülhaallgató és egy apró tracker.

Galaxy S21 és S21 Plus

Itt vannak a Samsung legújabb zászlóshajói: a Galaxy S21, a Galaxy S21 Plus és a Galaxy S21 Ultra. Az első kettő – amelyek 329 990, illetve 409 990 forintnál kezdődnek – a legolcsóbb zászlóshajó telefonokat jelölik, amelyeket a Samsung évek óta gyárt, míg a 479 990 forintos S21 Ultra célja, hogy ne csak a Samsung legfelsőbb terméke legyen, hanem a legjobb telefon is a piacon.

Forrás: Samsung

Az eddigiektől eltérően az S21 és az S21 Plus ezúttal szinte azonos készülékek, kivéve természetesen a képernyő és akkumulátor méretének és egy-két további apró részletet.

De a legfontosabb változás a két telefon esetében valójában nem maga a hardver; éveken át felfelé kúszó árak után a Samsung végre megfordította az irányt, az S21 és az S21 Plus árazása ebben az évben valójában 329 990, illetve 409 990 forintnál kezdődik. Ez teljes több tízezer forinttal kevesebb, mint a tavalyi modellek ára.

Ahhoz, hogy az árcsökkentést tető alá hozhassák, a Samsung kényszerült megkötni néhány kompromisszumot. A kijelzők ugyan ugyanolyan 6,2” (S21) és 6,7”-es (S21 Plus) méretűek, mint a tavalyi modellek, de lecsökkentették azokat a finoman ívelt éleket, amelyek évek óta a Samsung jellemzői. Ezeknek a síkképernyős kijelzőknek a felbontása is csökkent a tavalyi modellek 3200 x 1440 paneljeitől a szerényebb 2400 x 1080 felbontásig. Mindkét telefon továbbra is 120 Hz-es frissítési rátát kínál, ami most dinamikusan állítható be. Végül a memória is lecsökkent 12 GB-ról 8 GB-ra.

Forrás: The Verge

A kisebb méretű Galaxy S21 további kompromisszumokkal is él: a hátlap polikarbonát műanyagból készül, nem üvegből, és hiányzik belőle az UWB modul, mely az S21 Plusból és az Ultrából nem maradhat ki az új Galaxy SmartTagjével történő jobb integráció érdekében.

Ami nagyjából változatlan a tavalyi évhez képest az maga a kamerarendszer. Az S21 és az S21 Plus egyaránt 12 megapixeles széles látószögű, 12 megapixeles ultraszéles lencsét és 64 megapixeles teleobjektívet, valamint 10 megapixeles szelfikamerát kínál. Az S21 Plus-nak már nincs mélységérzékelője. Ha ezek ismerősen hangzanak, az azért van, mert a hardver gyakorlatilag megegyezik a tavalyi Galaxy S20 és S20 Plus telefonok fényképezőgépeivel. A Samsung néhány fejlesztést hajtott végre a szoftverek terén, beleértve a 30x-os „Space Zoom” módot, az új „Director’s View” módot a videókhoz, amely megkönnyíti a lencsék közötti váltást filmezés közben, valamint a Samsung „Single Take” módjának kiegészítéseit.

Végül a Samsung az Apple nyomdokaiba lépve, már nem rak töltőfejet és fülhallgat a dobozba, hasonló környezetvédelmi okokra hivatkozva.

Galaxy S21 Ultra

De az S21 Ultra a tavalyi modell finomított változata, amely a jobb élmény érdekében kisimítja az éleket – szó szerint, bizonyos esetekben a Samsung új, lekerekített formatervezési irányelvének köszönhetően.

Forrás: The Verge

479 990 forintos kezdőáráér még olyan extrákat sem kapunk, mint az (az ár nem S Pen ceruza támogatása vagy a tok, az S21 Ultra a Samsung most bemutatott harmadikk zászlóshajója, a tavalyi S20 Ultra utódja. És nagyon sok közös vonása van az eredetivel, köztük egy hatalmas képernyő, egy 108 megapixeles kamera és a csúcsminőségű specifikációk.

Apropó specifikációk: az S21 Ultra szinte minden létező opciót kipipiál. 6,8 hüvelykes 3200 x 1440 OLED kijelző – ✅, 120 Hz-es frissítési ráta – ✅, 12 GB RAM – ✅, 5000 mAh akkumulátor – ✅, 512 GB tárhely – ✅, valamint a Qualcomm legújabb Snapdragon 888 processzora – ✅. Nehéz elképzelni, hogy a Samsung többet zsúfoljon egy készülékbe. Mondjuk a külön megvásárolható ceruza és tok még beleférhetett volna a csomagba.

Galaxy Buds Pro

A telefonok mellett a Samsung bejelentette a 89 990 forintos áron a Galaxy Buds Pro készüléket, amely a gyártó eddigi legprémiumabb valódi vezeték nélküli fülhallgatója. A fülhallgató kialakítása hasonló a Galaxy Buds Plushoz, melyet esztétikailag inkább a Galaxy Buds Live ihletett. A Buds Pro nem bab alakú, de ugyanolyan fémes megjelenésű és hasonló töltőtokot is kapott. A módosított kialakítás csökkenti a fül és a készülék érintkezési felületét, javítja a kényelmet és minimalizálja a bedugózás érzetet.

Forrás: Samsung

Ennél is fontosabb, hogy a Samsung szerint a 11 mm-es mélynyomónak és a 6,5 mm-es magassugárzónak köszönhetően Buds Pro a cég bármelyik fülhallgatójánál jobb hangélményt nyújtj. Az aktív zajcsökkentést szintén jelentősen javítani kellett, mivel a füldugók teljesen eltömítik a felhasználó fülét. A Samsung finomította a környezeti hangmódot is, amely mostantól akár 20 decibellel is felerősítheti a környező zajokat. 

A Galaxy Buds Pro képes észlelni, amikor elkezdesz beszélni, és automatikusan átválthat környezeti hangmódba és alacsonyabb zenei hangerőbe. Ezt a kényelmes trükköt olyan fejhallgatók esetében már hallhattuk, mint a Sony 1000XM4, de a fülhallgatóban még mindig viszonylag ritka.

Forrás: Samsung

Az akkumulátor élettartama nagyjából megegyezik a többi prémium ANC fülhallgatóval. A Samsung szerint akár öt óra folyamatos lejátszásra számíthatunk, engedélyezve a zajszűrést (nyolc, ha ki van kapcsolva), és elegendő kraft esetén további 13 óra (20 ANC off) a zeneahallgatási idő. A Galaxy Buds Pro IPX7 besorolást kapott a víz- és izzadságállóság miatt, ezért képes a legzúzósabb edzéseket is túlélni.

Galaxy SmartTag

Az új Galaxy S21 telefonok és Galaxy Buds Pro mellett a Samsung bejelent egy kis Bluetooth modult is, amelyet az elveszett tárgyak felkutatásához használhatunk, akárcsak a Tile-t. Galaxy SmartTag néven futó eszköz árazása 29,99 dolláron indul, a Plus verzióért 10 dollárral többet számolnak fel – magyar árat egyelőre nem találtam.

A Galaxy SmartTag ugyanúgy működik, mint egy Tile. Ez egy kis Bluetooth Low Energy (BLE) hardverkulcs, amelyet kulcstartó segítségével rögzíthetünk. Okostelefonnal párosítva a Samsung SmartThings alkalmazásán keresztül, megmutatja a tag utolsó ismert helyét a térképen. Amikor a címkére keresünk, a SmartThings alkalmazás a BLE jel erősségétől függően megjeleníthet egy közelségjelzőt is, és csak egy gombnyomás, hogy a címke harangot bocsásson ki.

Ami viszont furcsa: a Samsung azt mondja, hogy a SmartTag csak a Samsung Galaxy készülékekkel fog működni. Nem fog működni, másik Android telefonnal vagy iPhone-nal sem.

Ellentétben az Apple sokat pletykált AirTagjéve, a Samsung Galaxy SmartTag nem támogatja az Ultra Wideband (UWB) funkciót. Az UWB egyik funkciója az, hogy segít az objektumoknak megtalálni egymást a térben, így több adatot közvetíthet, mint egy közelségmérő. Furcsa döntés, lévén a Samsung beépítette az UWB-t a telefonjaiba, de még nem sokat tett annak érdekében, hogy kihasználja ezt a funkciót.

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Lesz valaha összehajtható iPhone?

Anikó