IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Már az idén új dizájnt kaphat az iMac

Mark Gurman szerint az átfazonírozott iMacek mellett az Apple egy megfizethetőbb monitoron és két új Mac Prón is dolgozik.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Jony Ive vezette tervezőcsapat anno remek dizájnnal rukkolt elő az iMachez, hiszen az Apple asztali számítógépét 2012 óta változatlan külcsínnel gyártják, de még mindig egész frissnek hat. Örökké azonban még ez sem tarthat, a Bloomberg elemzőjeként író, hagyományosan jól értesült Mark Gurman pedig nemrég arról számolt be, hogy az idei lehet a búcsú éve.

Gurman úgy tudja, hogy az Apple a saját gyártású processzorra való átállás apropóján ejti meg a lépést, tehát az iMac következő generációjában már M-szériás chip dolgozik majd. Az elemzőnek nyilatkozó névtelen források szerint az új gépek két méretben érkeznek a jelenlegi 21,5 hüvelykes és 27 hüvelykes változatok helyére. Ami a dizájnt illeti, Gurman besúgói keskenyebb fekete kávákról csiripelnek, melyek a Pro Display XDR-hez hasonlóan teljesen körbeveszik a kijelzőt, azaz eltűnik a jellegzetes alsó alumíniumsáv. A jelentésben szóba kerül a gépek hátoldala is, ami a jelenlegi domború kialakítás helyett teljesen lapos lesz.

A jelentés szerint a cupertinóiak nem állnak meg az egyik legismertebb termékük átalakításánál, és a Mac Pro is frissítést kaphat. A profiknak szánt méregdrága gép jelenlegi generációját nem is olyan rég, 2019 decemberében dobták piacra, ám Gurman forrásai úgy tudják, hogy az Apple egyszerre két újabb változaton is dolgozik. Az egyik a most kapható Mac Pro közvetlen utódja lehet, s még az is megeshet, hogy továbbra is Intel processzort használ majd. A másik verzió viszont házon belüli M chippel érkezhet, és a 2019-es modell méretének kevesebb, mint a felét teheti ki. Ezzel egy kifejezetten kicsi gépet kapnának azok, akik az Apple saját hardverével űznék a szakmát.

Gurman továbbá tudni véli, hogy a cupertinóiak boszorkánykonyhájában a fejlesztés korai szakaszában jár egy olcsóbb monitor is. Ha igaz, akkor ez egészen izgalmas fejlemény, hiszen almás megjelenítőként jelenleg csak az 5000 dolláros (idehaza 1,9 millió forintos) Pro Display XDR-t választhatjuk, ami mellé 1000 dollárért még állványt is kell venni. A pénztárcabarát verzió várható áráról sajnos nincs szó a jelentésben, de az Apple utolsó “népmonitorát”, a 2016-ban nyugdíjazott Thunderbolt Displayt 999 dollárért vesztegették.

Forrás: Bloomberg

Borító: T.Q./Unsplash

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó