IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

És mi van szegény tvOS 15-tel?

Bár a mostohagyerek tvOS 15 frissítésről nem esett szó a WWDC 21 Keynote során, de az Apple TV operációs rendszeréhez még mindig érkeznek új funkciók ősszel.

A tvOS 15 frissítés létezik, annak ellenére, hogy nem jelent meg az Apple hétfői fejlesztői eseményén, és nincs külön előnézeti oldala. A vállalat azonban hétfőn kiadta az első tvOS 15 bétát, és csendben felfedte a platformra érkező új funkciókat az Apple TV 4K oldalán.

Forrás: Apple

Az oldal tanulsága szerint akadnak olyan funkciók, amelyek valóban ősszel érkeznek az Apple TV 4K-ra (és vélhetően a tvOS 15-re). Ezek közé tartozik az új SharePlay funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy FaceTime-hívás közben másokkal együtt nézzenek videótartalmakat. Az új, Shared with You funkció az Üzeneteken keresztül küldött filmeket vagy tévéműsorokat az Apple TV alkalmazásban nyílnak meg. Az új For All of You oldal olyan ajánlásokat sorol fel, amelyeket egy háztartásban mindenki élvezni fog.

A tvOS 15-ben számos hanggal kapcsolatos frissítés is érkezik, köztük a Spatial Audio, valamint egy új, képernyőn megjelenő értesítés, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy “varázslatos módon” csatlakoztassák AirPodsukat az Apple TV-hez.

Emellett 2021 őszétől kezdve a HomePod mini beállítható lesz az Apple TV 4K alapértelmezett hangszórójaként.

Forrás: AppleInsider

A korábban csak a teljes méretű HomePodra korlátozódó funkciót az Apple a HomePod mini alapértelmezett kimeneti támogatásra cseréli. Jelen állapotában a HomePod mini úgy viselkedik, mint bármelyik AirPlay 2 hangszóró az Apple TV-vel, és nem marad örökké kapcsolatban az eszközzel, így a felhasználóknak folyamatosan újra kell csatlakozniuk. A HomePodot be lehetett állítani ugyan alapértelmezettnek, de most, hogy az Apple megszüntette a készülék támogatását és ésrtékesítést, az új felhasználókat választás nélkül hagyta.

Az Apple ezt az Apple TV 4K és a HomePod mini esetében is több, idén ősszel megjelenő szoftverfrissítéssel fogja orvosolni. Az Apple a computation audióra támaszkodva állít majd be egy egyetlen HomePod minit vagy egy sztereó párost alapértelmezett hangkimenetként bármilyen Apple TV tartalomhoz.

Forrás: 9to5Mac

És végül a tvOS 15-ben az Apple egyszerűsítette a bejelentkezés és a jelszó megadásának folyamatát egy csatlakoztatott iPhone-nal, lehetővé téve a Face ID és a Touch ID használatát hitelesítési célokra.

A fejlesztők egy új tvOS funkciót implementálhatnak, amely lehetővé teszi a Face ID vagy a Touch ID integrációját a vásárlások hitelesítéséhez és az alkalmazásokba való bejelentkezéshez.

Amennyiben a fejlesztők implementálták ezt a funkciót, egy új “Bejelentkezés Apple eszközzel” opciót fogsz látni, amikor olyan alkalmazásba jelentkezel be, ahol először van szükség azaonosításra,.

Azok a felhasználók, akik az iPhone vagy iPad készülékkel történő hitelesítést választják, értesítést kapnak a készülékükön, amely egy Face ID/Touch ID hitelesítési oldalra viszi őket, és javaslatot tesz a bejelentkezési hitelesítő adatokra a Kulcskarikából.

Forrás: 9to5Mac

Bár a tvOS 15 viszonylag kisebb frissítés az iOS 15-höz vagy a macOS Monterey-hez képest, mégis tartalmaz néhány olyan platformközi funkciót, amelyet az Apple a WWDC 2021 során mutatott be.

A tvOS megjelenésének hiánya az Apple fejlesztői Keynote-ján olyan pletykák közepette történt, amelyek szerint a vállalat egy új, potenciálisan “homeOS” névre keresztelt operációs rendszeren dolgozik, azonban erre végül nem lett kézzel fogható bizonyíték.

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó