IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így működik a Universal Control funkció

Az Apple hétfői bemutatója során egy csodás demót láthattunk arról, hogyan működik az Universal Control, de a videó azért néhány megválaszolatlan kérdést is hagyott maga után.

Láttuk például, ahogy Craig Federighi a kurzort a bal oldali Macről a jobb oldali iPadre húzta – de honnan tudta az Universal Control, hogy az iPad hol van a Machez képest?

A The Verge megadja a választ erre, és néhány más kérdésre is. A válasz a fenti kérdésre: nem tudja. Ehelyett csak megvárja, amíg megpróbálod a kurzort a képernyő egyik vagy másik oldala fölé húzni, és feltételezi, hogy az eszköz, amit el akarsz érni, azon az oldalon van.

Először is, az iPadet és a Macet viszonylag közel kell vinni egymáshoz. A Universal Control ugyanazokra a Folytonossági és Handoff funkciókra épül, amelyek már régóta részei az iOS-nek és a macOS-nek. Ha a készülékek elég közel vannak egymáshoz, a Bluetooth-moduljaik értesítik egymást. Természetesen itt minden eszköznek ugyanazon az iCloud-fiókon kell lennie ahhoz, hogy ez működjön.

Ezután indítsd el az Universal Controlt úgy, hogy az egérmutatót egészen a Mac képernyőjének bal vagy jobb szélére húzod, majd egy kicsit azon túlra. Amikor ezt megteszed, a Mac azt fogja feltételezni, hogy az egeret egy másik eszközre, jelen esetben az iPadre próbálod áthúzni.

Tehát nincs UWB helymeghatározás, csak a jó öreg feltételezés. Egy megjegyzés: ha sok kompatibilis eszközöd van, a Monterey azt feltételezi, hogy az utoljára használt iPad vagy Mac felé húzod az egeret, amellyel interakcióba léptél.

Ekkor létrejön a Wi-Fi Direct kapcsolat, és az iPad oldalán egy kis sáv jelenik meg egy kis dudorral. Ez egyfajta jelzés, hogy az iPad tisztában van azzal, hogy egeret próbálsz ráhúzni. Húzd tovább, és magic, a dudor kiszabadul egy kör alakú egérmutatóvá. Ha az egér az iPad képernyőjén van, akkor az egér és a Mac billentyűzete is vezérli az iPadet. Mozgasd vissza a Macre, és máris te irányítod a Macet.

Van egy szexi kis UI elem, amellyel felfelé vagy lefelé húzva kiválaszthatod, hogy a kurzor milyen helyzetben jelenjen meg az iPad képernyőjén, így virtuálisan összehangolhatod a képernyőket, hogy megfeleljenek a fizikai helyzetüknek.

Egy másik kérdés: hány eszközt tudsz egyszerre vezérelni? A válasz erre három – és választhatsz egy alapértelmezett eszközt is.

A fejlesztők egyelőre nem láthatják saját szemükkel, hogyan működik a Universal Control, mivel az első fejlesztői bétában nem szerepel még a funkció – de amint az Apple elérhetővé teszi, biztosan érdekes lesz látni, hogy olyan zökkenőmentesen működik-e, mint a demóban.

A funkció az alábbi készülékkel működhet a későbbiekben

 • MacBook Pro (2016 és újabb)
 • MacBook (2016 és újabb)
 • MacBook Air (2018 és újabb)
 • iMac (2017 és újabb)
 • iMac (5K Retina 27 hüvelykes, 2015 vége)
 • Mac mini (2018 és újabb)
 • iMac Pro
 • Mac Pro 2019

Ami az iPadeket illeti, működni fog a következőkkel:

 • iPad Pro
 • iPad Air (3. generációs és újabb)
 • iPad (6. generációs és újabb)
 • iPad mini (5. generációs és újabb)

Forrás és borítókép: The Verge

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó