IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezek a macOS Monterey funkciók működnek majd kizárólag M1-es Macekkel

A macOS Monterey újratervezett Safarival, Universal Control funkcióval és még sok mással érkezik ősszel. Bár az Apple nem emelte ki őket, több új funkció csak az M1-es Macek számára lesz érhető el, amit az Inteles chipekkel ellátott gépek felhasználói nem fognak tudni kihasználni.

Amikor az Apple átállt a PowerPC-ről az Intelre, a vállalat gyorsan leállította a régebbi Macek támogatását. Mivel az Apple az Intelről a saját processzorára való átállás közepén tart, a vállalat még mindig sok Inteles Macet támogat.

Az Apple Silicont kihasználó második nagy szoftverfrissítéssel azonban már akadnak olyan funkciók, amelyeket csak a saját processzorral rendelkező Macjeik számára lesznek elérhetőek.

Portré mód FaceTime-ban: Csak az M1-es processzorral ellátott, macOS Monterey-t futtató Macek lesznek képesek elmosni a hátteret a FaceTime segítségével folytatott videóhívás során. Az iPhone-ok esetében is csak az A12 Bionic vagy annál újabb chipekkel rendelkező készülékek támogatottak, tehát iPhone XS-től felfelé működik csak a funkció.

Forrás: Apple

Live Text a fényképeken: A funkció lehetőséget ad a felhasználóknak a fényképeken lévő szöveggel való interakcióra, például másolásra és beillesztésre, keresésre és fordításra. Az Live Text a Fotókban, a Képernyőképben, a Előnézetbe és a Safariban fog működni.

Tárgyak felismerése: A macOS Monterey segítségével a felhasználók egy sor 2D-s képet a Mac erejével percek alatt fotórealisztikus, AR-re optimalizált 3D-s objektummá alakíthatnak.

Siri: A neurális text-to-speech beszédhang több nyelven csak az M1-es Macek számára érhető el. A macOS Monterey-jel ez a funkció több nyelven is elérhető lesz: svédül (Svédország), dánul (Dánia), norvégul (Norvégia) és finnül (Finnország) is.

Térképek: Interaktív földgömb és részletes új városélmény csak a macOS Monterey-t futtató M1 Maceken lesz elérhető. Ezzel a két funkcióval a felhasználók interakcióba léphetnek egy 3D-s földgömbbel, és olyan városokat fedezhetnek fel, mint San Francisco, Los Angeles, New York és London.

Forrás: Apple

Készüléken történő diktálás: A diktálás segít megvédeni a felhasználó magánéletét azáltal, hogy az összes feldolgozást teljesen offline módon végzi. A macOS Monterey segítségével a felhasználók időkorlát nélkül diktálhatnak bármilyen hosszúságú szöveget.

Fontos, hogy mivel még csak a macOS 12 Monterey 1. béta verziójánál tartunk, az Apple megváltoztathatja a funkciók elérhetőségét és azt, hogy milyen Mackkel működnek majd.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó