IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

És te mit tudsz az aksid állapotáról?

Ahhoz, hogy az iPhone-od a legjobb teljesítményt hozhassa és a maximumon szolgálhasson ki téged, egy sor egészen összetett mérnöki csodának kell végbemennie. Ennek pedig elengedhetetlen motorja az aksi.

A jelenleg használt lithium-ion akkumulátorok már jóval komplexebb technológiával működnek, gyorsabban töltenek, tovább életképesebbek és sokkal több töltést tudnak kisebb helyen tárolni, mint elődeik.

Forrás: LowGif

Azonban, mint minden újratölthető akkumulátor, ezek a telepek is fogyóeszközök, így minden egyes töltéssel vesztenek élettartamukból. Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ma még kiváló, holnap pedig már be sem kapcsol. Egy szép, lassú degradálódás veszi kezdetét az első bekapcsolással, ez maga a kémiai öregedés.

Ennek tudatában két fontos fogalmat kell megkülönböztetnünk: üzemidő és élettartam. Az üzemidő az az eltelt időtartam, ami után a készüléket töltőre kell tenni. Míg az élettartam az az idő, ami után készülék akkumulátorát újra cserélni szükséges.

Ahhoz, hogy a telefonod tudja hozni a megszokott szintet, az alkatrészeinek megfelelő mennyiségű áramot kell elvonnia az aksiból. Ha azonban elöregedett már, akkor erre nem lesz lehetősége mondjuk a processzornak, így pedig már te is érezheted, hogy valami nem stimmel a teljesítménnyel.

Forrás: Payette Forward

Így eshet meg például az, hogy a készülék még nem a legalacsonyabb százalékon is váratlanul leáll. Egy pár éve óriási botrány pattant ki abból, hogy az Apple a felhasználók megkérdezése nélkül próbálta korrigálni az ilyen irányú problémákat aktuális felhozatalukban, és gyakorlatilag lelassították a készüléket anélkül, hogy arról a felhasználókat bármilyen formában tájékoztatták volna.

Egy sor pereskedés, büntetés és ejnye-bejnye után megszületett az iOS 11.3-as verziójában a megoldás a teljesítményfelügyeleti funkció személyében. Gyakorlatilag folyamatosan monitorozza a készülék teljesítményét különböző körülmények között, és jelzi, ha az eszköz már nem képes a csúcsteljesítmény leadására. Emellett opcionálisan és időlegesen csökkentheti a készüléked teljesítményét a váratlan leállások elkerülése érdekében.

Akkumulátorod állapotáról bővebb információt a Beállítások > Akkumulátor > Akku állapota menüpontban kaphatsz. Itt számunkra két fontos szekció akad: a Maximális kapacitás és a Csúcsteljesítmény leadása.

A Maximális kapacitás jobb esetben 100%-ról indul aktiváláskor. Persze ezt nagyban befolyásolja, hogy mennyit töltött a készülék a dobozban. Ha aktiválás előtt már éveket porosodott a polcokon a készülék, akkor bizony elképzelhető, hogy már az állásban is romlott az akkumulátor.

Alapvetően az még nem jelent problémát, ha használattal az aksi maximális kapacitása csökken, 500 teljes töltési ciklust még olyan 80%-kal illene elvinni az eszközöknek. Tehát egy frissen aktivált, fél évet használt készülék esetében, ha 80% körülire esik az aksi és nem nyomsz le három komplett töltési ciklust egy nap, akkor az már hívható nem teljesen normálisnak.

Ha pedig kifejezetten csökken az eszközöd teljesítménye, az a Csúcsteljesítmény leadása menüpontban is meg fog látszani és persze több fázisa van a hanyatlásnak:

  • Normál teljesítmény: Ez esetben az aksi képes a csúcsteljesítmény leadására, ezért a telefonon nem kell a teljesítményfelügyeletet futtatni, ilyenkor az alábbi üzenet vár: Az akkumulátora jelenleg támogatja a normál csúcsteljesítményt.
  • Teljesítményfelügyelet alkalmazása: már bizony akadhat egy kis gond, mert valamiért leállt a telefon, majd vissza is kapcsolt. Ilyen esetben az alábbi státuszra lehet számítanni: Ez az iPhone váratlanul leállt, mert az akkumulátor nem volt képes elegendő csúcsteljesítményt nyújtani. A teljesítménykezelés bekapcsolt, hogy ez ne forduljon elő többször. Letiltás… Ha letiltod a funkciót, akkor azt visszakapcsolni csak egy újabb leállás után tudod.
  • Az akkumulátor állapota ismeretlen: Olyan is előfordulhat, hogy a készüléked nem tudja saját magát diagnosztizálni, ilyenkor: Ez az iPhone nem tudja felmérni az akkumulátor állapotát. Szervizeltetheti az akkumulátort egy hivatalos Apple-márkaszervizzel. További infók a szervizelési lehetőségekről…
  • Teljesítményfelügyelet kikapcsolva: Ahogy azt két ponttal előbb is már megénekeltem, csak akkor kapcsolható vissza a teljesítményfelügyelet, ha megint történt egy leállás: Ez az iPhone váratlanul leállt, mert az akkumulátor nem volt képes elegendő csúcsteljesítményt nyújtani. Ön kézzel letiltotta a teljesítménykezelés általi védelmet.
  • Romlott az akkumulátor állapota: Ha már erősen csereérett az aksid, akkor az alábbi üzenet fogadhat: Az akkumulátorának állapota jelentősen romlott. Kicseréltetheti az akkumulátort egy hivatalos Apple-márkaszervizzel a teljes teljesítmény és kapacitás visszaállítása érdekében. További infók a szervizelési lehetőségekről…
  • Fontos üzenet az akkumulátorról: Kizárólag iPhone XS, XS Max és XR, vagy ezeknél újabb készülékek esetén eshet meg, hogy: Nem sikerült ellenőrizni, hogy az iPhone eredeti Apple akkumulátorral rendelkezik-e. Az állapotra vonatkozó információk nem érhetők el ehhez az akkumulátorhoz. További információk… Ez abban az esetben jelentkezhet, ha nem hivatalos forrásnál .

Ha szeretnéd a maximumot kihozni készüléked aksijából, akkor érdemes használnod az iOS 13-ban bemutatott Optimalizált akkutöltés opciót. Ez növeli az élettartamot és csökkenti az öregedés folyamatát.

Forrás: Apple

Működése igazán egyszerű: 80%-ig hagyja feltölteni az aksit, majd megtartja egy szinten, és belecsepegeti a maradék 20%-ot. Mégpedig úgy, hogy intelligens működési algoritmusa segítségével a gépi tanulás elemzi a felhasználási szokásaidat. Ez alapján, amikor rendszeresen töltöd a telefonod (pl. éjjel) a rendszer fel fogja ajánlani az Optimalizált akkutöltés opciót.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha napközben csak úgy feldugod a töltőre a telefonod, mert éppen lemerülőben van, akkor nem fogsz semmilyen különleges dolgot tapasztalni. Azonban, ha pl. minden este, vagy legalábbis az esték nagy többségében fixen töltőre teszed a telefonod, akkor az algoritmus megtanulja, hogy most van 6-8 órája tölteni, mehet a csepegtetett töltés.

Ilyenkor a kijelzőn külön üzenet is fogad. Én rendszerint 6-kor kelek, így mindig a „Töltés befejezése ütemezve ekkorra: 06:00.” üzenetet látom. Ha valami miatt máskor kelnék, akkor szépen hozzáigazítja az ébresztőórámhoz. Vagy ha nem felel meg az előre jelzett idő, egy gombnyomással kilőhetem az optimalizált töltés.

Te használod bármelyik funkciót? Hogy áll az aksid?

Borítókép: Payette Forward

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó