IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezek a funkciók hiányoznak majd az Inteles gépeken a macOS Monterey-ből

Az Apple hivatalos, nyilvános kiadása a macOS Monterey október 25-én, hétfőn érkezik, és a felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a macOS 12-ben számos olyan funkció van, amely csak az Apple Silicon. chipekkel működő gépek számára érhető el. Más szóval, nem fognak működni az Intel-alapú Maceken.

A felhasználói élmény ilyen jellegű differenciálása nem újdonság az iOS-felhasználók számára, hiszen a legújabb iPhone-modellek minden évben olyan funkciókkal büszkélkedhetnek, amelyek nem elérhetőek az Apple által az előző évben kiadott iPhone-okon.

A Mac-felhasználók viszont nincsenek annyira hozzászokva az ilyen gyors ütemű változásokhoz, és a legújabb szoftveres megoldások sokkolóan hathatnak egyesekre. Az Object Capture lehetséges kivételével a következő macOS Monterey funkciók nem lesznek elérhetők azok számára, akik inteles Macen futtatják az új szoftvert, még akkor sem, ha azt csak tavaly vásárolták az Apple-től.

Portré mód a FaceTime-ban

A macOS Monterey portré módjával elmoshatod a hátteret FaceTime-hívás közben, így a fókusz inkább rajtad van, mint azon, ami mögötted van. A funkciót más videokonferencia-alkalmazások, például a Zoom és a Teams is gyakran használja, hogy eltakarja a rendezetlen otthoni jeleneteket és egyéb zavaró forrásokat. Ha azonban Intel-alapú Macet használsz, ez nem lesz opció.

Térképek – Interaktív földgömb

Az M1, M1 Pro és M1 Max lapkákkal működő Maceken az Apple továbbfejlesztette a Térképek alkalmazást egy új földgömb nézettel, amely lehetővé teszi a világ körbeforgatását és a Föld különböző régióinak nagyítását. A macOS korábbi verzióiban a Térképek alkalmazásban a maximálisra nagyítás egy lapos világtérképet mutatott, de az új földgömb nézet a Föld háromdimenziós nézetét adja az űrből, ami sokkal szórakoztatóbb navigációt tesz lehetővé.

Részletesebb városok a Térképekben

A földgömb lehetővé teszi a területek részletesebb feltárását is, ahol részletesebb információkat találhat az olyan hatalmas geológiai jellemzőkről, mint a hegyvonulatok, sivatagok, erdők és óceánok, valamint az olyan városok, mint San Francisco, Los Angeles, New York és London részletesebb térképeit, amelyek tartalmazzák a magassági viszonyokra, utakra, fákra, épületekre, nevezetességekre és egyéb részleteket. Ha Intel-alapú Macet használsz, ez az extra részletesség hiányozni fog.

Object Capture

Az Object Capture lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fotórealisztikus, AR-optimalizált 3D objektumot hozzanak létre fényképek sorozatának összeillesztésével. A technikát fotogrammetriának hívják, amelynek kidolgozásához korábban speciális szoftverekre volt szükség, de a Monterey-jel az Apple integrálta az Object Capture API-t a macOS-be, ami gyorsabbá és sokkal egyszerűbbé teszi a folyamatot, ha olyan alkalmazást használunk, amely támogatja.

Egy olyan alkalmazás használatával, mint a PhotoCatch, a felhasználók például importálhatnak egy videót, vagy egy tárgyról több szögből készült több fotót, és minden további erőfeszítés nélkül alakíthatják át azokat a tárgy valósághű 3D-s modelljévé, amelyet aztán könnyedén integrálhatnak bármely AR-alkalmazásba. Az összes Apple Silicon Mac támogatja az Object Capture-t, de csak azokon az Intel Maceken, amelyek legalább 16 GB RAM-mal és 4 GB VRAM-mal rendelkeznek.

Siri Text-to-Speech

A macOS szövegről beszédre funkciója lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szövegrészleteket válasszanak ki vagy egész dokumentumokat jelöljenek ki, hogy felolvassák nekik. Az Apple Silicon Macek felhasználói több nyelven használhatják a szövegről beszédre hang funkciót, mint az Intel-alapú Macek felhasználói, köztük svédül, dánul, norvégul és finnül.

A készülék billentyűzetén történő diktálás

A diktálással bárhová diktálhatsz szöveget, ahová csak tudsz gépelni, és a funkció annál jobb lesz, minél többet használod, és idővel személyre szabható. Az Apple Silicon Maceken a diktálás mostantól védi a felhasználói adatait azzal, hogy az összes feldolgozást az eszközön végzi, vagyis teljesen offline módon. Az eszközön történő diktálásnak köszönhetően pedig a felhasználók bármilyen hosszúságú szöveget diktálhatnak időkorlát nélkül. Inteles Maceken azonban 60 másodperces időkorlát van érvényben.

Az Apple felgyorsítja az Intelről való leválást

Ez egy egyedülálló időszak a Macek történetében, mivel az Apple jelenleg egy kétéves átállás közepén van, amelynek során a Macekben az Intel processzorokról a saját, egyedi Apple Silicon chipekre térnek át, és az átállás a tervek szerint a 2022-es WWDC-re fejeződik be.

Az átállás tavaly novemberben kezdődött, amikor az Apple bemutatta az M1-et, az első saját tervezésű chipjét a belépőszintű 13 hüvelykes MacBook Próban, a MacBook Airben és a Mac miniben, majd áprilisban a 24 hüvelykes iMacben. A múlt héten az Apple az „Unleashed” eseményen mutatta be az új 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modelleket, amelyeket még nagyobb teljesítményű M1 Pro és M1 Max lapkák hajtanak.

Az Intel chipek továbbra is elérhetőek az asztali gépekben, amelyek közé tartozik a Mac mini, az iMac és a Mac Pro, de mindezen eszközök frissítései folyamatban vannak és jövőre várhatóak, így várhatóan a macOS következő verziója még nagyobb mértékben fogja kizárni az Intel-alapú Mac-felhasználókat, mint a Monterey.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó