IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezért dobta az Chrome Safari-szerű átalakításait évekkel ez előtt a Google

Az Apple mobilos böngészője az iOS 15 idei bétaperiódusának fő villámhárítója, és még nem tudni, hogy ősszel valóban megjelenik-e. A Chrome for Android évekkel ezelőtt próbálkozott egy hasonló „Safari on iOS 15” átalakítással, és az akkori projekt egyik tervezője érdekes betekintést nyújtott abba, hogy a Google miért dobta mégis az ötletet.

A Safari on iOS 15 az Apple által “új tabsáv-dizájnnak” nevezett kialakítással rendelkezik, ahol a címmező és más kulcsfontosságú műveletek a képernyő alján, közvetlenül a rendszer gesztussávja fölött egy csíkban helyezkednek el.

A vállalat szerint ez maximalizálja a képernyőterületet, és nem áll útban a görgetés és a felfedezés közben. Nagyon jól elérhető helyen van, és lehetővé teszi, hogy a megnyitott lapok között egy suhintással váltogathassunk.

Chrome Safari iOS 15
Forrás: 9to5Mac

Végső soron az Apple szerint a mai böngészési módhoz lett újragondolva, de az elmúlt néhány béta során azért finomítottak rajta.

A Google 2016-ban próbálkozott ilyen újratervezéssel a Chrome Home nevű kezdeményezéssel. Chris Lee – a Google egykori interakciótervezője, aki az eredeti koncepció mögött állt – a személyes oldalán beszélt a projektről, és úgy jellemezte azt, mint a „mobil Chrome fő felhasználói felületének ambiciózus újratervezése”. 

A Chrome eszköztárát a képernyő aljára helyezték, és egy olyan kukucskáló panellé alakították át, amelyet a további vezérlőelemek feltárása érdekében el lehetett húzni.

Az Omnibox alulra költözött, közvetlenül mellette a lapváltó és a menü. A felfelé lapozás, amire a cím mező feletti húzható fül utalt, egy hagyományos alsó sávot mutatott a felhasználóknak négy szekcióval. Az első a Felfedezett és legutóbbi webhelyek, a Letöltések, a Könyvjelzők és az Előzmények számára készült. 

Chrome Safari iOS 15
Forrás: 9to5Google

A mai iOS 15-ös Safarihoz hasonlóan ez a Chrome-dizájn is a növekvő képernyőméreteken alapult, és azon a vágyon, hogy olyan felületet hozzanak létre, amely még mindig használható egy kézzel. A másik ok az volt, hogy a Chrome-nak rengeteg olyan funkciója van, amelyek csak azért kerülnek a hamburger menübe, mert nem tudják őket máshová helyezni, ami rontja a felfedezhetőséget. Ám a mainstream felhasználók szerint az újratervezés zavarónak tűnt.

A Chrome világszerte felhasználók milliárdjait szolgálja ki, akik különböző technológiai ismeretekkel rendelkeznek. Egyre inkább meggyőződésemmé vált, hogy a Chrome Home elindítása nem szolgálná minden felhasználónk érdekeit. Ezért [ugyanolyan határozottan], mint ahogyan az eredeti koncepciót felvetettem, azt szorgalmaztam, hogy állítsuk le a bevezetést – ami nem kevés vitát generált.
Chris Lee, a Google egykori interakciótervezője

2018 februárjában a Google közölte, hogy befejezi a jelenlegi Chrome Home „kísérletet”. A mai bejegyzés végre magyarázatot ad arra, hogy miért.

Forrás: 9to5Google

A Chrome Duplex – később Duet – munkálatai azonban szinte azonnal megkezdődtek. Ebben az “osztott eszköztár” változatban az Omnibox a képernyő tetején maradt, de a Google a lapváltót, a túlfolyó menüt és különböző más parancsikonokat egy alsó sávba hozta. Ezt a projektet is elvetették 2020 közepére, ami annak a jele, hogy a Google még mindig nem volt elégedett a Chrome felhasználói felületének drasztikus megváltoztatásával.

Borítókép: 9to5Google

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó